13 måter å bli kvitt irriterende smuss

Klissete ovnsdør, sorte merker på parketten og et toalett med rustfargede striper. Kjenner du deg igjen? Fortvil ikke – det trenger ikke å være så vanskelig å bli kvitt problemene som en kan tro.

1. Vinkaraffel som er blitt stygg av rødvin

Mange viner får bedre smak og aroma hvis de blir dekantert i en vinkaraffel, men det er dessverre lett for at karaffelen blir misfarget. Fyll karaffelen med varmt vann og tilsett 1 spiseskje krystallsoda (også kalt malersoda eller kalsinert soda), som er tre ganger så sterkt som vanlig soda, og la det stå i karaffelen til misfargingen er vekk.

2. Misfarging av krystallkaraffel

Hvis karaffelen er laget av krystall kan du helle en skvett ren eddik (24%) i den. Snu og vri på karaffelen slik at eddiken renner over det som er misfarget. Du kan eventuelt la eddiken virke et par timer. Skyll nøye etterpå, uansett hvis du har brukt eddik til en krystallkaraffel eller soda til en glasskaraffel.

3. Tekopp som har fått brune striper

Tedrikkerens kopp blir ren i oppvaskmaskinen – så nær som på et par stygge, brune striper. Disse kan du enkelt fjerne med 1 teskje natron og en skvett kokende vann. La det virke cirka en halvtime. Hvis du ikke har natron hjemme kan du også prøve å smøre koppen innvendig med en sitron- eller limeskive, og la det virke et par timer.

4. Termokannen er blitt brun innvendig

Tilsett 1 teskje bakepulver, og fyll halve kannen med kokende vann med natron. La kannen stå en halv times tid, skyll deretter grundig ut av kannen. Du kan bruke soda i stedet for bakepulver, det har samme virkning. Skyll kannen grundig.

5. Ovnsdøren er brun og forfettet

Den brune skitten på ovnsdørens innside kan være vanskelig å få vekk med vanlige rengjøringsmidler. Bruk en klatt tannpasta og en vaskesvamp av nylon, så er smusset vekk med litt gniing.

Vanlig tannkrem gjør underverker med en møkkete ovnsdør.

6. Glass som er blitt tåkete i oppvaskmaskinen

Hvis glassene dine er blitt matte etter å ha blitt vasket i oppvaskmaskin, kan det skyldes for mye oppvask- eller skyllemiddel. Prøv å legge glassene i varmt vann med eddiksyre, bruk 3 dl eddik (24 %) til 9 dl varmt vann.

7. Håndvaskede glass som blir matte

Vasker du opp for hånd men synes glassene blir for matte? Det finnes en enkel metode for å få dem til å skinne igjen. Hell litt eddik i oppvaskmiddelet og bruk det når du vasker opp glass neste gang. Bruk 1 del eddik (6%) til 3 deler oppvaskmiddel.

8. Slitt skjærebrett i behov av litt omsorg

Hvis skjærebrettet er blitt stygt å se på, kan du drysse litt grovt salt utover brettet. Ta en halv sitron og skrubb saltet grundig rundt på hele skjærebrettet. Gjør det samme på andre siden. Skyll deretter brettet nøye under varmt vann.

9. Kjøkkenvasken er blitt matt og kjedelig

Om du ikke ønsker å bruke skurepulver til stålvasken på kjøkkenet, kan du i stedet smøre inn vasken med tannkrem som du lar sitte i 10-15 minutter. Bruk deretter en oppvridd klut til å polere overflaten, og skyll til slutt vasken med vann og litt oppvaskmiddel. Så ser kjøkkenvasken ut som ny!

10. Stygge, rustfargede kanter i do

Er det stygge rustfargede kanter i toalettet ditt, kan det skyldes oker i vannet som binder seg med kalk. For å bli kvitt problemet kan du prøve å bruke bløtt toalettpapir med sitronsyre og sett papiret på flekkene, for så å la det sitte natten over. Fjern papiret og rens kantene med en nylonsvamp. I det daglige kan du holde toalettet rent ved hjelp av en oppvasktablett som du lar ligge i toalettet natten over.

11. Dusjforheng med skitne, oransje striper

Dusjforheng blir ofte stygge i bunnen etter en tids bruk. Hvis du ikke har lyst til å bruke Klorin kan du prøve deg med vanlig husholdsningeddik (6 %). Ta en bøtte med vann og ha i en kopp med eddik. Sett bøtten slik at bunnen av dusjforhenget blir dekket av vann. La det stå natten over, og gjør det flere ganger hvis det ikke blir bra første gangen. Vask deretter forhenget etter hva instruksjonene tilsier.

12. Sorte merker etter sko på gulvet

Har du hatt fest eller selskap, er det vanskelig å unngå sorte merker på tregulvet etter sko. Men det lar seg fort ordne! Ta et mykt hviskelær og gni forsiktig til de svarte merkene er borte. Dette fungerer også på vinylgulv, men vær ekstra forsiktig dersom gulvet er lakkert.

13. Stikkontakter som er blitt skitne

Med barn i familien kan hvite stikkontakter fort bli skitne, men vann og elektrisitet er en farlig kombinasjon. Er det stygge streker og merker på kontakten, kan du også her bruke et mykt viskelær for å fjerne det.