Slik pusser du opp Tripp Trapp-stolen

Med spraymaling blir Tripp Trapp-stolen god som ny!  

Stokkes Tripp Trapp-stol er en skikkelig klassisker av en barnestol, og ble lansert allerede i 1972. Den finnes i tusenvis av norske hjem, men ikke alle er i like god stand.

Så om du er lei av farge, malingen flasser eller du bare vil ha en forandring kan du enkelt fornye den med spraymaling.

– Det går helt fint å male en Tripp Trapp-stol på den tradisjonelle måten, men det er langt enklere og raskere å spraye den med Quick Bengalakk. Det krever minimalt med verktøy, går raskt, og det er enkelt å få et godt resultat, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk servicesjef hos Scanox.

Spesielt rillene der sete- og fotbrettet skal inn er det fordeltaktig å bruke spraymaling fremfor pensel. 

En fordel med å spraye er at spraymalingen legger en tynnere film, så brettene vil ikke bli særlig trangere å bevege. I tillegg er det vanskelig å male der uten å få sig i malingen eller at den renner.

Når du skal spraye skal du holde boksen ca 30 cm unna.

– Dette er viktig fordi for lang avstand gir for mye sprøytetåke, men for nærme kan gi litt sig, forklarer Nielsen. 

Dette trenger du for å pusse opp Tripp Trapp-stolen

 • Et par bokser spraymaling – Her ble det brukt Quick Bengalakk i farge 5882 Karma
 • Egnet rengjøringsmiddel, for eksempel TreStjerner Gulvrens eller Butinox Interiørvask
 • Beskyttelseshansker og mundbind
 • Slipepapir
 • Et egnet sted å holde på. 

Slik så stolen ut før:

Stolen var i brukbar stand, men malingen hadde begynt å flasse. Dessuten ønsket eieren seg en mer jentete farge. Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik gjør du:

For å bevare muligheten til å flytte sete- og fotbrettet må du spraye stolrammen og brettene hver for seg. Det kan lønne seg å starte med brettene, ettersom de må sprayes på begge sider i to omganger. 

1. God rengjøring er svært viktig. En barnestol utsettes for mye fett og smuss. Rengjør stolen med et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel TreStjerner Gulvrens eller Butinox Interiørvask.

2. En stol i god stand trenger ikke så mye sliping, men en lett mattsliping lønner seg alltid. All løs maling og lakk må fjernes. Du kan også sparkle bort hakk. I dette tilfellet ble det lagt maskeringsteip på den svarte metallstangen for å unngå maling på den. 

Bruk ansiktsmaske, hansker og egnede klær når du skal spraymale. Foto: Chera Westman/ifi.no 

3. Rist sprayboksen i to minutter før bruk. Hold den ca. 30 centimeter unna når du sprayer. Malingen skal ikke gi skikkelig dekk på første påføring. Spray heller på flere tynne lag, så unngår du sig i malingen. I dette tilfellet ble det lagt på fire tynne strøk. Tørketid mellom påføringene: 5 minutter i romtemperatur, 10 minutter ute i kaldt vær. Hold sprayen i bevegelse hele tiden for å unngå områder med mer maling. 

4. Etter maling må stolen tørke godt før du tar den i bruk. For å unngå malingslukt kan du la stolen stå i garasjen noen dager før du tar den inn på kjøkkenet. 

Når du er ferdig med spraymalingen bør du tømme dysene ved å holde sprayboksen opp ned, og spraye til det bare kommer luft. Da er dysen tom. Er dysen full av maling vil den tørke, og sprayboksen bli ubrukelig. 

Slik ble sluttresultatet:

Så fin ble Tripp Trapp-stolen etter spraymalingen. Foto: Chera Westman/ifi.no

Dette må du huske på ved bruk av spraymaling

 • Spraymaling er smart og enkelt, men krever noe mer beskyttelse enn vanlig maling. Du bør derfor gjøre jobben i garasjen eller ute. 
 • Når du spraymaler kan det komme en støvsky med maling, så rydd unna ting du er redd for.  
 • Har du en stor pappeske, er det lurt å spraye inni eller foran denne. 
 • Kulde er ingen hindring, men det bør ikke være under 5 minusgrader eller nedbør. 
 • Bruk hansker, ansiktsmaske og klær det ikke er så nøye med at blir møkkete.
 • Tomme spraybokser leveres som spesialavfall.

Kilde: ifi.no