Slik lager du en praktisk dobbeltseng med skuff

Bygg en unik dobbeltseng som passer akkurat til ditt soverom. Vi viser deg hvordan du gjør det – trinn for trinn.

En god seng er helt essensielt for en god natts søvn. Har du laget den selv, sover du kanskje enda litt bedre til og med!

I boka Bygg selv – håndbok i hjemmesnekring av møbler, viser Eivind Stouf Platou hvordan du lager en dobbeltseng med skuff, tilpasset dine behov.

Du trenger ikke følge oppskriften slavisk, og kan variere høyden og bredden, alt etter hva du ønsker og hva som passer til romløsningen din.

Du kan bygge den inn i et hjørne, eller den kan være frittstående. Og hvis du vil gjøre det litt enklere, kan du droppe skuffen.

Dette trenger du:

Materialer:

– Ca. 4 løpemeter Bjelker 48 x 98

– Ca. 45 løpemeter lekt 48 x 48

– Ca. 8,5 løpemeter trekantlister 48 x 48

– Plater 12 mm tykke

– Ca. 17 løpemeter glattkant 15 x 98

– Kledning, panel eller plater

– 8 stk hjul 50 mm høye

– Treskruer

– Trelim

– Sparkel

– Kvistlakk

– Maling

Verktøy:

– Målbånd

– Vater

– Kapp- og gjærsag

– Drill

– Dykksag/sirkelsag

– Stikksag

– Slipemaskin/ Sandpapir

– Sparkelspatel

– Pensel/rulle

Slik bygger du dobbeltsengen:

1. Først må du måle opp soverommet og bestemme deg for hvor stor seng du vil bygge. Denne arbeidstegningen er for en madrass som er 1800 mm bred (eller to 900 mm brede madrasser).

Deretter må du ta stilling til hvordan du vil kle sengen. Her er det brukt panel, men du kan også bruke plater, om du vil ha en glatt overflate. Hvor dyp skuffen kan være, er avhengig av hvor mye gulvplass du har. Du skal jo kunne trekke den helt ut. I hvert fall skal du kunne sette den på plass.

Du kan også plassere skuffen på sengens langside. Bruk vater og sjekk at gulvet er helt rett begge veier. Hvis ikke, må du tilpasse målene slik at selve sengen blir helt i vater. Det er ubehagelig å ligge i en seng som ikke er rett.

Figur 1:

Figur 2:

2. Kapp til alle delene du trenger til skjelettet (fig. 1–4). Vent med å kappe materialene til kledningen og fôringen; de målene tar du på den ferdige rammen.

Figur 3:

Figur 4:

3. Forbor, lim og skru sammen skjelettet. Det er lurt å bygge inne på soverommet. Når skjelettet er ferdig og du har dobbeltsjekket at det er rett og i vater, kan du skru det fast i gulvet og veggen. Om du ikke vil skru i gulvet, holder det å bare skru det fast i veggen.

4. Kapp til, forbor, lim og skru på platene som utgjør sengebunnen (fig. 5). Bor et par hull i sengebunnen slik at luften slipper ut når du legger på madrassene.

Figur 5:

5. Kapp til sideplatene til sengebunnen. Forbor, lim og skru dem godt fast.

Figur 6:

6. Kapp til materialene du trenger til skuffen (fig. 7–10).

Figur 7:

7. Forbor, lim og skru på 15 x 98 bord under bunnen til skuffen.

Figur 8:

8. Snu skuffen rundt og skru på sidebordene ved hjelp av trekantlister. Trekantlistene skråskjærer du 45° (fig. 9). Forbor, lim og skru.

Figur 9:

9. Snu skuffen rundt igjen og skru på hjulene.

10. Sett skuffen på plass under sengen. Mål og kapp til kledningen. Forbor og skru den på plass (fig. 11). Her behøver du ikke å bruke lim.

Figur 10:

11. Mål, kapp, forbor, lim og skru på bordene på kanten rundt sengen.

Figur 11:

12. Bor hull og skjær ut håndtakene til skuffen med stikksag (fig. 12). Du kan alternativt sette på håndtak.

Fest dem i så fall med gjennomgående skruer og muttere på baksiden. Skuffen er stor og tung og du vil ikke dra av håndtakene.

Figur 12:

13. Puss og sparkle hele sengen slik at alle skruehull, skjøter og ujevnheter blir usynlige, og du får fine avrundede hjørner.

14. Mal sengen med heftgrunn, kvistlakk, hvis det er nødvendig, og med den malingen du ønsker. Det er viktig å velge en maling som tåler at sengen brukes.

15. Hvis du vil, kan du sette på en liten slå slik at skuffen ikke sklir opp. Denne varianten er laget av en bit gulvlist og festet med en solid skrue. Bor et hull i slåen som er litt større enn diameteren på skruen.

Sengen er ferdig! 

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Foto: Colin Eick

Foto: Colin Eick