Slik forlenger du enkelt spisebordet ditt

Få enkelt plass til flere gjester rundt spisebordet når du trenger mer plass. Vi viser deg hvordan du bygger en bordforlenger.

Norske høytider setter ekstra press på spiseplassen i hjemmet. Med kanskje ekstra mange gjester rundt bordet, blir det fort trangt om plassen. Dessverre kommer sjeldent moderne bord med forlengere, eller de praktiske klaffene som man hadde før i tiden.

Også Eivind Stoud Plataou, forfatter bak boka Bygg selv – håndbok i hjemmesnekring av møbler, kjente på dette behovet.

Derfor har han i sin nye bok laget en oppskrift på hvordan du enkelt forlenger spisebordet ditt.

Oppskriften er laget for bord med avrundede hjørner, men du kan følge de samme instruksjonene for et firkantet bord – det blir bare enda enklere.

Det er ikke oppgitt mål ettersom oppskriften kan brukes på de aller fleste spisebord.

Dette trenger du:

Materialer:

– En plate som er stor nok til ditt spisebord

– Ca. 2,5 løpemeter lekt 30 x 46 mm

– 2 stk hengsler 32 x 40 mm

– 2 stk dørkroker 3,5 x 50 mm

– Skruer 4,2 x 13 mm

– Noen biter av finerplate

– Trelim

– 4 stk små kassestrammere

Verktøy:

– Målbånd

–Vinkel

– Kappsag

– Stikksag

– Slipemaskin

– Drill/skrujern

– Syl

Slik lager du en bordforlenger:

1. Snu spisebordet opp ned og legg platen du skal lage forlengeren av, under det. Tegn av buen på platen. Tegn også opp sidene. Så flytter du bordet så langt tilbake som du ønsker å forlenge det, og tegner av buen en gang til. Nå har du formen til bordforlengeren.

Hvis du har et firkantet bord, behøver du bare å måle opp bordets bredde og hvor langt du vil forlenge det.

Foto: Colin Eick

2. Skjær ut formen du har tegnet med en stikksag. Hvis du har et firkantet bord, kan du bruke dykksag eller sirkelsag.

3. Legg den utskårede platen inntil bordet for å se om det passer. Puss og avrund kantene med slipemaskin. Kantenes avrunding bør matche den originale bordplaten.

4. Før du lager beina, må du måle bordets høyde (bordbein + bordplate). Forlengerplaten er kanskje ikke akkurat like tykk som den originale bordplaten; det må du ta med i beregningen før du kapper til beina.

5. Du bør ha en tverrbjelke mellom bordbeina. De nye beina bør ha samme avstand som originalbeina, så det er den avstanden som bestemmer lengden på tverrbjelken.

Foto: Colin Eick

6. Lim og skru beina og tverrbjelken sammen. Husk å forbore. Bjelken bør ikke være så langt nede at den kommer i veien for knær under bordet, ca. 10 cm er passe.

7. Mal bordbeina i samme farge som originalbordet.

8. Skru beina fast til bordplaten med hengsler. Bruk kraftige plateskruer. Plasser beina med samme avstand fra bordkanten som på originalbordet.

Foto: Colin Eick

9. Fest dørkroken til bordbeinet og bordplaten. Hvis ikke platen er veldig tykk, kan det være lurt å sette på en liten bit av en finerplate som øyeskruen kan skrus ned i.

Lim biten godt fast og fest den med fire skruer.

Foto: Colin Eick

10. Kassestrammerne bør festes i flukt med undersiden av den originale bordplaten. Hvis den nye platen er tynnere, må du bygge opp under kassestrammeren slik som på bildet.

Foto: Colin Eick

Lim og skru fast fôringen og skru fast kassestrammeren. Hoveddelen fester du på bordforlengeren, og den lille kroken fester du på spisebordet.

Du trenger fra to til fire kassestrammere, avhengig av formen og størrelsen på bordet. Da gjenstår det bare å legge på en duk og ønske velkommen til bords.

Tips: Det kan være en god idé å etter- behandle den nye bordplaten med en treolje eller hardvoksolje slik at den blir mer motstandsdyktig mot riper og søl.  

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Foto: Colin Eick