Lakkering – Slik får du slitesterke møbler

Møbler varer mye lengre med en god lakk, men det krever forarbeid, flere lag, riktig tykkelse på lakken, gode børster, ikke støv og  deretter et håndlag som gjør at lakken legger seg i lag uten striper og bobler.

Velg akryllakk til bordplaten og hoveddøren

Bordplater, møbler og inngangsdøren skal ha akryllakk lagt på men god tykkelse, som legges på med en pensel. For gulv må du starte med rund kvern og støvsuger, og her er en god bred vals et godt valg når du lakkerer.

Unngå forandringer i lakken

Bruker du panellakk som inneholder et effektivt lysfilter som beskytter mot UV-stråler, minsker risikoen for at treet endrer farge når det utsettes for lys. Har du eikegulv, skal du til gjengjeld bruke en spesiell grunnlakk, ellers kan treet får et grønnlig skjær. 

Vask med trerens

Bruk trerens – ikke grunnleggende rengjøring. Hvis lakken har blitt slitt og fått flekker, vil vanlig grunnleggende rengjøring misfarge treet under, slik at flekkene blir tydligere. Hvis du tidligere har prøvd å vaske tremøbler med såpe, har du sikkert opplevd at treet har fått mørke misfargede flekker der lakken har blitt slitt ned. Ved å skrubbe grundig med trerens, kan flekker ofte blekes igjen. Vask etterfølgende med vann. 

Sliping

Skal du slipe treet matt, eller skal du slipe det helt ned? Det bestemmer du selv, men dersom lakken har blitt slitt flere steder, er det smart å slipe helt ned.

Slip med fint sandpapir

Mindre overflater kan slipes med sandpapir på en kloss. Bruk et sandpapir med korn 120-180. Du kan fint bruke vannslipepapir, som gir en finere overflate uten å risse, hvis du har et møbel eller en bordplate som du bare skal slipe matt vedhefting.

Støvsug og tørk

Alt støv skal vekk! Støvsug det som skal ha lakkering, og omgivelsene. Tørk deretter med en opprevet mikrofiberklut.

Sil lakken

Få all skitten ut av lakken. Inntørket lakk, støv og skitt som har lakt seg skal vekk. Derfor bør du hver gang du skal lakkere sile lakken gjennom en nylonstrømpe (som er fnugfri) eller en metall-sil og ned i en helt ren bøtte. Husk å sjekke penslene/rullen for støv og skitt. Og unngå tøy som feller. 

Lakkering

Legg lakken på i et så tykt lag at den kan flyte sammen og bli jevn. Stryk kun i én retning – og med årene i treet. Lakk skal ha lang tørketid slik at det rekker å flyte sammen, derfor skal temperaturen helst være under 18 grader. Unngå gjennomtrekk, det kan få lakken til å tørke for fort.

Lakken skal tørke

Det oppstår alltid bobler i lakken når du pensler eller ruller den på. Vær oppmerksom på at boblene av og til sprekker før lakken har tørket. Hvis lakken er for tykk, eller hvis lakken tørker for kjapt, risikerer du at boblene står som små tomme krater i overflaten av lakken.

Flere lag

Åtte lag gir en super blank overflate, men som regel holder du med tre-fire lag. Slip mellom hvert lag med lakk og la hvert lag tørke etter hva lakk produsenten anbefaler.

Bruk matt lakk til det øverste laget

For å unngå et melkehvit skjær når du bruker matt lakk, skal de nederste lagene lakkeres med høyglans og kun det øverste laget med matt lakk.

Velg en kunstfiber pensel

En gode lakkpensel er en kunstfiber pensel, som allerede er ”slitt” når du kjøper den. Den gir et godt resultat uten striper i lakken. Bruk en 25-40 med mer til møbler og 40-60 med mer til dører.