Den vanskeligste teknikken innen maling er lakkering.
Et godt resultat krever grundig forarbeid, mange tynne strøk, gode pensler, et støvfritt miljø og et håndlag som gjør at lakken påføres pent uten å renne eller boble seg.
Terskler møbler og båtdekk skal som regel strykes med akryllakk eller syreherdende lagg som påføres med lakkpensel. Til gulv brukes også akryllakk, etter sliping med slipemaskin Stryk på lakken med en gulvpensel.
Unngå misfarging
Bruker du panellakk som inneholder et effektivt lysfilter som beskytter mot UV-stråler, minsker risikoen for at treet endrer farge når det utsettes for lys.

Rengjør før du begynner å lakkere! Støvsug overflaten og tørk rent med en fuktig microfiberklut.
Lakkere møbler skritt for skritt
1. Vask med penselrens
Bruk gulv-/panelrens i samme serie som lakken du har valgt, ikke husvask eller liknende. Hvis lakken er helt slitt vekk på enkelte steder vil husvask trenge inn og misfarge treet slik at slitasjen fremheves.
Har treet fått mørkere flekker på grunn av vasking med flytende såpe, kan dette utbedres ved å skure med skuresvamp og panelrens. Vask deretter med vann.

Mindre overflater kan slipes med en pussekloss og slipepapir. Begynn med slipepapir 120 og bytt til finere etter hvert.
2. Slip treverket
Hvor mye vil du slipe? Holder det med å matte ned eller vil du slipe vekk all gammel lakk ned til nakent tre? Dersom overflaten er veldig slitt, bør du slipe fullstendig rent.
3. Velg fint slipepapir
Mindre overflater kan du slipe med slipepapir og pussekloss, men dersom du har en plansliper eller eksentersliper, er det til stor hjelp. Begynn med slipepapir 120, fortsett med 150 og 180.
Vil du bare mattslipe en lakkert overflate på et møbel, velger du ennå finere slipepapir, for eksempel 400 eller bare 600.
4. Støvsug og tørk av
Støvsug godt, også rommet der du arbeider. Tørk deretter av gjenstanden som skal lakkeres med en fuktig, godt oppvridd microfiberklut. Hvert eneste støvkorn må bort.

Sil lakken, hell den gjennom en nylonstrømpe eller metallsil så får du bort smuss og størknede lakkrester.
5. Sil lakken
Hver gang du lakkerer bør du sile lakken for å fjerne bl.a. tørre lakkrester og smuss som har sunket til bunnen av boksen. Hell lakken gjennom en nylonstrømpe eller metallsil og over i en ren boks.
Sjekk at det ikke er støv på penslene og rullen. Arbeidstøyet ditt må ikke loe eller miste fiber.
6. Klar for lakkering
Legg på så mye lakk at den kan flyte ut i et jevnt sjikt. Dra penselen med lett hånd, i en retning – treets lengderetning.
Det tar tid for lakken å flyte ut ordentlig, derfor bør ikke temperaturen i rommet være under 18 grader.
Pass på at det ikke trekker, for da tørker lakken senere.

En god lakkpensel har myk syntetisk bust eller blandingsbust som har «slitne» tupper når du kjøper den.
7. Lakken skal tørke
Det vil alltid komme små bobler i lakken når du har lagt den på med pensel eller rulle. Disse boblene kan sprekke før lakken har tørket, legg derfor ikke på et for tykt sjikt.
Tørker lakken for fort forvandles de små boblene til kratere på overflaten, noe som ødelegger det ferdige resultatet.
8. Flere tynne strøk
Åtte tynne strøk vil gi en superblank overflate. Men det holder vanligvis med 3-4 strøk.
Det er viktig å finslipe lett mellom hver lakkering og la hvert strøk tørke godt etter anvisnng på boksen.