Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig av hvilke steiner du velger.

Her er speilet du kan tilpasse etter badet. Du bestemmer nemlig fargen på den mosaikken som skal omkranse speilet selv. Og her er utvalget stort, for glassmosaikk fås i alle tenkelige farger, fra hvit over sort til gull.

Her har vi brukt noen dyrere typer, men de fås i flere prisklasser. Størrelsen på speilet og ramma bestemmer du selv. Her er ramma cirka 9 cm bred.

Speilet er et spesielt våtromsspeil som er belagt med film på baksiden. Den beskytter et innmurt speil mot f.eks. syreog fuktangrep fra baksida.

Speilet er betydelig dyrere enn et alminnelig speil og kan kjøpes hos en glass mester.

Solid oppheng
Sørg for å gjøre beregninger, så speilets og mosaikkens størrelse passer med størrelsen på treplata. Da slipper du å skjære til steinene. Til speilet her har vi brukt 650 glassmosaikkbiter.

Det ferdige speilet veier ganske mye og må derfor ha et solid oppheng. Velg noen solide øyeskruer, og fest en kraftig snor eller f.eks. 2 mm metalltråd mellom dem.

Plasserer du to plastputer i bunnen av speilet, blir det holdt litt ute fra veggen, samtidig som det ikke skraper opp veggen.

Dette har vi brukt:

• Glassmosaikk fra Bisazza, priser fra ca. 825 (og til 2500 kr) pr. m2. Bildene viser «Arcobaleno» (bestillingsvare).
• 47 x 55 cm 18 mm vannfast kryssfinér
• Våtromsspeil, 39 x 47 cm
• Flislim
• Fugemasse

Dessuten:
• Maskeringsteip
• Tannsparkel
• Gummifugemasse til speilet
• Gummifugebrett
• Svamp

Total pris: Ca. 800 kr inkludert ca. 300 kr for mosaikkene og 300 kr for speilet.

1. Bruk et papirstykke som speil. Legg det oppå nettet, slik at det grenser til en fugekant. Sag ut kryssfinerplata i den ønskede rammestørrelsen.

2. ett rammas bredde på treplata. Sørg for at den er i vinkel. Sett ei stripe maskeringsteip på innsiden av blyantstreken, slik at det ikke kommer flislim under speilet.

3. Klipp ut glassmosaikken i remser. Festingen av rutene er lettest å styre når mosaikkflisene sitter på nettet, så pass på at de ikke faller av.

4. Bland flislimet til en konsistens som tykk yoghurt. Smør på et jevnt lag med tannsparkel. Man trenger ikke kunne se treplata, men tennene skal skrape mot den.

5. Legg glassmosaikken på plata. De bør gå ca. 2 mm ut over kanten. Jo mer nøyaktig du legger det, jo flottere blir kanten. Rens overflødig flislim av sidene og mellom mosaikken. La ramma tørke.

6. Påfør et tynt lag flislim på sidene av ramma. Legg forsiktig på strimler av glassmosaikk. La det tørke.

7. Legg loddrette striper gummifugemasse der hvor speilet skal være. Bruk en med ekstra høy festeevne, f.eks. Sikaflex eller Cascos Marin & Teknik.

8. Bland fugemassen etter anvisningen på pakka. Stryk den over glassmossaikkflisene i diagonale bevegelser med en gummisparkel.

9. Den overflødige fugemassen er lett å tørke av med en oppskåret svamp. Tørk over.

Motsetninger møtes: Speilets varme farger gir liv på bad som ofte går i nøytrale farger.