Fra loppisfunn til møbelskatt

Lær knepene og se muligheter i bruktfunn på loppemarkeder, som det er mange av nå om dagen. Designeren Annette Nordstrøm er god til å få gamle møbler til å skinne igjen.

Gjenbruk er en lykke, mener designeren, fotografen og stylisten Annette Nordstrøm, som  får gamle stoler til å fremstå som rene kunstverk. En gammel stol har en historie, den har levd et liv, og kan ha en affeksjonsverdi som gjør at møbelet ikke er så lett å kaste fra seg. Selv om stolen er slitt kan mye gjøres for at møbelet kan bli attraktivt igjen.

Kontrasten mellom gammel form og nytt uttrykk gir et lekent resultat, som ofte overrasker. Ved å tenke nytt, slippe fantasien løs og bruke maling og tekstiler på en ny måte skapes et møbel som ingen andre har maken til, mener 35-åringen.

Frynser og nagler pynter opp

Hjemme i Vestby, på småbruket, gir hun møbler nytt liv. De første stolene hun trakk om med stofftrykk, frynser og nagler laget Annette allerede i 2005. Noen av stolene hun har designet, pryder i dag butikker
i Oslo.

– I mitt eget rede har jeg nylig trukket om en klassisk stolserie i lyse farger. Rammeverket er malt hvitt. Stolene og en fotskammel er trukket om i beige lintekstil og dekoret med hvite blondebånd, sølvremser og stofftrykk, sier Annette.

Hun bor selv i et hvitmalt hus som er pusset opp fra topp til tå, stort sett av Annette selv. Med utdanning både som fotograf og interiørdesigner har hun et godt blikk for detaljer og gode bruktfunn.

Kler om møbelet i sitt indre

– Oppsøk gjerne bruktbutikker, loppemarkeder, antikvitetsforretninger og auksjoner der det ofte er lett å få snusen i gamle møbler, oppfordrer Annette. Jeg faller ofte først for formen. Liker jeg den, ja, da er mye gjort. Med et raskt blikk ser jeg kjapt potensialet og kler om møbelet med det samme, i mitt indre, forteller hun.

Annette bruker gjerne nagler som hun hamrer direkte inn i rammeverket på møblene for å spikre tekstilene fast. Naglene gir møbelet et litt mer eksklusivt inntrykk, mener Annette. Sengegavler og speilrammer kler hun med stoff, og dekorerer med ulike border, kantebånd og tekstiltrykk for å skape liv i flatene.

– Det er bare å gå i gang, oppfordrer Annette. Å omforme slitte møbler, til små og store møbelskatter, er en kunst som appellerer til stadig flere.

Sort stol med selvportrett
Den stolen her har Annette kalt for «Selvportrett».
ryggstil med gulldekor, glitter og rosa valører
Fargerik stol med gulldekor, glitter og rosa valører.
Møbler med blikkfang i interiøret.

Detalj fra stolen lengst opp på siden – et blikkfang i interiøret.

Svart og hvit ryggstol med møsnter

Annette har laget også stolen som står i en butikk i Oslo.