Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Det er enkelt å male et tregulv hvitt. Men før du går i gang med malerjobben er det viktig med et grundig forarbeid for at resultatet skal bli så perfekt som mulig. Dette gjelder uansett om det er et parkettgulv eller et vanlig tregulv.

Sjekk med fargehandleren om hvilken gulvmaling de anbefaler til det rommet du skal male. Uansett hvilken maling du velger er det viktig å overholde tørketiden og ikke flytte inn møblene før malingen er helt herdet.

Tips! Bruk grunnmaling eller uttynnet maling til første strøk. Før andre strøket påføres er det viktig å slipe ned treverkets fibre som har reist seg (slipepapir korning 100). Husk å støvsuge godt før det andre strøket males.

Slik maler du gulvet hvitt

1. Ta bort ujevnheter og gamle malingsflekker med ei skrape, slip deretter gulvet med slipepapir nr. 120. Er gulvet stort bør du bruke en slipemaskin. Rens grundig ut av fugene mellom gulvbordene.

2. Rengjør gulvet grundig. Bruk salmiakk, kraftvask eller hussvask og følg blandingsforholdet på flasken. Bruk gjerne en stiv børste. Skyll med rent vann. Bruk gummihansker.

3. Dekk til med maskeringstape ved gulvlister, terskler og andre steder som ikke skal males. VIKTIG! Gulvet må være helt tørt før du begynner å male.

4. Påfør kvistlakk over kvisthull for å unngå misfarging. Stryk et tynt strøk maling med bred pensel langs gulvlister og de andre kantene der du ikke kommer til med rullen. Tips: Legg nye pensler og ruller i bløt i vann dagen før så slipper du hår i malinga. 

5. Rull malingen utover i et tynt strøk med en korthåret rull. Begynn i ett hjørne og rull på malingen raskt i et jevnt felt om gangen i treets lengderetning. Mal etter vått-i-vått prinsippet og påse at fargen dekker jevnt. Sett et forlengelsesskaft på rullen for å spare rygg og knær.

6. Følg tørketiden som står på boksen. VIKTIG! Tørketiden må overholdes ellers vil neste strøk ødelegge det strøket du har malt.

7. Det andre strøket rulles på. Unngå å male i de eksakt samme feltene som på det første strøket, pass på å forskyve feltene. Mal i lengderetningen og så grundig at fargen dekker helt. Avslutt eventuelt med å male litt på kryss og tvers.

8. Deretter skal gulvet tørke godt før man maler minst ett strøk til. Dette gulvet er på 20 kvadratmeter og ble lett malt på en halv time.

9. Det tredje strøket rulles på tvers av bordene. Dermed skjules eventuelle overganger mellom de malte feltene. Det holder vanligvis med 3 strøk maling på de fleste gulv, men her trengtes ett til.

10. Gulvet har fått et fjerde malingstrøk, påført i samme retning som det tredje, men i nye felt.

Med fire strøk maling blir gulvet skinnende blankt og rommet lyst. Vent med å møblere til malingen har herdet fullstendig.