Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

I møbelbutikker og byggevarehus kan du få kjøpt små møbler i ubehandlet furu til en billig penge.

Gjør et godt forarbeid
Når du skal male nytt treverk er det en forutsetning å gjøre godt grunnarbeid for å få et godt resultat. Et godt tips er å ruste seg med finkornet slipepapir eller slipesvamp som er beregnet for sliping av møbler. Fordelen med denne er at du kommer lett til i kriker og kroker.

Oljebasert maling
På denne stolen er det brukt oljebasert maling for å få en slitesterk overflate, dessuten er oljebasert maling lettere å få jevn. Det er brukt matt og silkematt maling fordi stolene skulle dekoreres.

Til dekoren er det brukt vannbasert hobbymaling.

Til slutt ble stolen lakkert med vannbasert lakk for å gjøre dekoren mer slitesterk. Det er brukt vannbasert lakk fordi oljebasert lakk gulner etter en tid og endrer dermed fargen.

Dersom du skal male et motiv, finnes det uttallige motiver og fremgangsmåter. Sjablonger kan kjøpes eller lages selv. Når du har funnet et motiv du liker, kopierer du dette over på et transparent ark. Skjær deretter forsiktig langs kantene.

1. Grunn stolen med en matt oljemaling i ønsket farge.

2. Slip deretter med fint slipepapir for å ta bort fiberreising i treverket. Du trenger ikke slipe før første strøk, for det er først når treet tilføres fuktighet at fibrene reiser seg.

3. Påfør to strøk med oljebasert matt eller silkematt maling. Slip lett mellom strøkene for å fjerne ujevnheter

4. Fest sjablonen på underlaget med tape eller sjablonlim på sprayboks. Pass på at arket ligger rolig.

Nå er stolen klar for dekorering

5. Ha litt maling i en skål eller lokket på malingsboksen. Dypp litt forsiktig tuppen av penselen i maling.

Slik unngår du søl

6. Arbeid penselen i sirkler for å få malingen godt opp. Sett penselen på papiret gor å få av overskytende maling på toppen av penselen. Test mengden maling på et papir. Det skal være mulig å ta på et malt område uten å få maling på fingeren. Legger du på farge i flere omganger får du sterkere farge.

7. Malingen påføres med en sjablonpensel som er en spesialpensel som er helt flat i enden. Dette gjør at penselen holder godt på malingen og fordeler den jevnt på underlaget. Husk å bruke svært lite maling. Bruker du for mye maling på penselen siger det lett maling under sjablonen.

8. Fjern sjablonen.

9. 8. Nå malingen har tørket lakkeres stolen med vannbasert lakk for å beskytte overflaten og gi stolen en fin glans.

Kilde: ifi.no