Alt for ofte krever det mye spesialverktøy når du fi nner en oppskrift på hvordan du kan lage dine egne møbler. Men mange har slett ikke lyst til å investere i nytt verktøy bare for å lage ei hylle.
Men det trenger ikke å være så vanskelig å lage sine egne møbler. Her får du oppskriften på ei hylle som kan lages med det verktøyet mange av oss allerede har.
Platene må sages helt nøyaktig ut, og vil du gjøre det selv, krever det ei bordsirkelsag. Men du kan gjøre det mye enklere for deg selv ved å få materialleverandøren til å sage ut platene.
Vi har brukt en spikerpistol (kan leies) med dykkertspiker når vi monterer hylla, men det er helt unødvendig. Du kan selvsagt også bruke skruer og en elektrisk drill, om du har det, for å bore og skru.
Denne hylla går fra gulv til tak, og er laget spesielt til det rommet der den skal være. Den vil sikkert ikke passe akkurat dine behov, men du kan enkelt tilpasse målene slik at de passer hjemme hos deg.
Når du har funnet ønsket bredde og høyde på hylla, må du finne en rominndeling som har omtrent samme bredde og høyde.
Dette har vi brukt:
* 22 mm mdf-plate
* 4 vanger (A) á 40 x 292,6 cm
* 2 ender (B) á 40 x 128 cm
* 42 hylleplater (C) á 40 x 39,7 cm
* 10 mm mdf-plate
* 2 sider (D) á 40 x 297 cm
* 42 avstandsplater (E) á 40 x 37,4 cm
Dessuten:
* 3 x 30 mm skruer
* 4 x 40 mm skruer
* 5 x 80 mm skruer (evt. murplugger)
* Snekkerlim
* Akrylgrunning
* Akrylsparkel
* Akrylmaling
Pris: Cirka 2500 kroner
Praktisk og enkelt monteringssystem
Hylla er laget med et spesielt monteringssystem som gjør den meget stabil. Ved å bruke vanger (A) og hyller (C) i en tykkelse, og avstandsplater (E) i en annen, får du et system der hyllene og avstandsplatene gjensidig støtter hverandre.
Hyllene (C) hviler slik på den øverste kanten av avstandsplatene (E), mens de neste avstandsplatene står oppå hyllene. De forskjellige tykkelsene på platene er samtidig med på å gi det kvadratiske utseendet fordi de er satt sammen slik at det ser ut som om det bare er brukt en type plater.
Og du trenger ikke være redd for at det vil se rart ut. Når hylla først er pusset og har fått et strøk maling, blir skjøtene nesten usynlige.
Tips!
Synsbedrag. Det er pent og praktisk å ha ca 1 cm luft mellom hylla og taket og til veggen. Da legger man ikke så lett merke til små unøyaktigheter. Legg også luft bak hylla – slik at du kan dekke til når du maler og kan trekke ledninger uten problemer.
Hylla i tre etapper
Første etappe på gulvet
Mdf-plater er tunge. Det betyr at ei hylle i den størrelsen vi lager her, vil være svært tung og vanskelig å få på plass. Derfor er det en god idé å begynne med selve ramma, og så lage resten når hylla er på plass.
Har du valgt å få platene saget til i riktige mål hos din lokale trelasthandel, er det bare å sette i gang. Ellers må du selvsagt først sage til platene.
1. Ramma monteres av vanger, ender og hyller. Først monterer du en ende (B) i begge endene av en vange (A). Montér så ei hylleplate (C) i begge ender. Oppå disse legges enda en vange, og slik fortsetter du til alle fire vangene er på plass. Bruk rikelig med lim til skjøtene, og pass på at de ligger jevnt på forsiden.
TIPS: Du kan bruke ei løs hylleplate som støtte på midten, for da bøyer ikke vangene seg.
2. Gjør ferdig den ene siden. Når alle vangene er på plass, setter du på sideplata (D) på den siden som skal være inn mot veggen.
Andre etappe på stedet
Når du har fått hylla opp å stå og festet den, er tiden inne til å omdanne den fra ei enkel ramme til den fine kvadrathylla du ønsker deg. Hyllene settes sammen av to plater. For å gjøre arbeidet med å få de to platene helt kant i kant så enkelt som mulig, kan du lage ei hjelpeplate. Du tar ei plate som er noe større enn hylleplatene og monterer tre klosser som har en høyde på 44 mm. Med hjelpeplata går det som en lek å montere de mange hyllene.