Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg. Likevel får du ei fin og moderne hylle med mye nyttig oppbevaringsplass.

Hylla alle kan lage

Alt for ofte krever det mye spesialverktøy når du fi nner en oppskrift på hvordan du kan lage dine egne møbler. Men mange har slett ikke lyst til å investere i nytt verktøy bare for å lage ei hylle.

Men det trenger ikke å være så vanskelig å lage sine egne møbler. Her får du oppskriften på ei hylle som kan lages med det verktøyet mange av oss allerede har.

Platene må sages helt nøyaktig ut, og vil du gjøre det selv, krever det ei bordsirkelsag. Men du kan gjøre det mye enklere for deg selv ved å få materialleverandøren til å sage ut platene.

Vi har brukt en spikerpistol (kan leies) med dykkertspiker når vi monterer hylla, men det er helt unødvendig. Du kan selvsagt også bruke skruer og en elektrisk drill, om du har det, for å bore og skru.

Denne hylla går fra gulv til tak, og er laget spesielt til det rommet der den skal være. Den vil sikkert ikke passe akkurat dine behov, men du kan enkelt tilpasse målene slik at de passer hjemme hos deg.

Når du har funnet ønsket bredde og høyde på hylla, må du finne en rominndeling som har omtrent samme bredde og høyde.

Denne hylla går fra gulv til tak, og er laget spesielt til det rommet der den skal være.  Med bare fem forskjellige størrelser på platene er det lett å få puslespillet til å gå opp når hylla skal monteres.

Dette har vi brukt:

* 22 mm mdf-plate
* 4 vanger (A) á 40 x 292,6 cm
* 2 ender (B) á 40 x 128 cm
* 42 hylleplater (C) á 40 x 39,7 cm
* 10 mm mdf-plate
* 2 sider (D) á 40 x 297 cm
* 42 avstandsplater (E) á 40 x 37,4 cm

Dessuten:

* 3 x 30 mm skruer
* 4 x 40 mm skruer
* 5 x 80 mm skruer (evt. murplugger)
* Snekkerlim
* Akrylgrunning
* Akrylsparkel
* Akrylmaling

Pris: Cirka 2500 kroner

Praktisk og enkelt monteringssystem

Praktisk og enkelt monteringssystem

Hylla er laget med et spesielt monteringssystem som gjør den meget stabil. Ved å bruke vanger (A) og hyller (C) i en tykkelse, og avstandsplater (E) i en annen, får du et system der hyllene og avstandsplatene gjensidig støtter hverandre.

Hyllene (C) hviler slik på den øverste kanten av avstandsplatene (E), mens de neste avstandsplatene står oppå hyllene. De forskjellige tykkelsene på platene er samtidig med på å gi det kvadratiske utseendet fordi de er satt sammen slik at det ser ut som om det bare er brukt en type plater.

Og du trenger ikke være redd for at det vil se rart ut. Når hylla først er pusset og har fått et strøk maling, blir skjøtene nesten usynlige.

Tips!
Synsbedrag. Det er pent og praktisk å ha ca 1 cm luft mellom hylla og taket og til veggen. Da legger man ikke så lett merke til små unøyaktigheter. Legg også luft bak hylla – slik at du kan dekke til når du maler og kan trekke ledninger uten problemer.

Hylla i tre etapper

Første etappe på gulvet

Mdf-plater er tunge. Det betyr at ei hylle i den størrelsen vi lager her, vil være svært tung og vanskelig å få på plass. Derfor er det en god idé å begynne med selve ramma, og så lage resten når hylla er på plass.

Har du valgt å få platene saget til i riktige mål hos din lokale trelasthandel, er det bare å sette i gang. Ellers må du selvsagt først sage til platene.

Ramma monteres av vanger, ender og hyller.

1. Ramma monteres av vanger, ender og hyller. Først monterer du en ende (B) i begge endene av en vange (A). Montér så ei hylleplate (C) i begge ender. Oppå disse legges enda en vange, og slik fortsetter du til alle fire vangene er på plass. Bruk rikelig med lim til skjøtene, og pass på at de ligger jevnt på forsiden.

TIPS: Du kan bruke ei løs hylleplate som støtte på midten, for da bøyer ikke vangene seg.

Når alle vangene er på plass, setter du på sideplata (D) på den siden som skal være inn mot veggen.

2. Gjør ferdig den ene siden. Når alle vangene er på plass, setter du på sideplata (D) på den siden som skal være inn mot veggen.

Med et vater sjekker du om hylla står i lodd i begge retninger når du har fått den på plass. 3. Med et vater sjekker du om hylla står i lodd i begge retninger når du har fått den på plass. For å få hylla stabil mens du sjekker, setter du kiler mellom hylla og taket.

Fest hylla til taket med en skrue på hver side. 4. Fest hylla til taket med en skrue på hver side. Sett for sikkerhets skyld også en skrue midt på den siden som vender inn mot veggen. Da er du sikker på at hylla ikke velter.
Viktig: I betonghimlinger må du bruke murplugger når du skal feste hylla.

Andre etappe på stedet

Når du har fått hylla opp å stå og festet den, er tiden inne til å omdanne den fra ei enkel ramme til den fine kvadrathylla du ønsker deg. Hyllene settes sammen av to plater. For å gjøre arbeidet med å få de to platene helt kant i kant så enkelt som mulig, kan du lage ei hjelpeplate. Du tar ei plate som er noe større enn hylleplatene og monterer tre klosser som har en høyde på 44 mm. Med hjelpeplata går det som en lek å montere de mange hyllene.

Legg lim på ei hylleplate, og legg den mot de tre hjelpeklossene.
1. Legg lim på ei hylleplate, og legg den mot de tre hjelpeklossene. Legg så den andre plata oppå. Klossene sikrer at platene ligger nøyaktig oppå hverandre.

Platene skrus sammen, alternativt kan du spikre dem sammen med spikerpistol.
2. Platene skrus sammen, alternativt kan du spikre dem sammen med spikerpistol. Skrap vekk overskytende lim.

Så sparkler du spiker- eller skruehullene, og når det har tørket, pusser du. 3. Så sparkler du spiker- eller skruehullene, og når det har tørket, pusser du.
TIPS: Her kan du med fordel bruke samlebåndsprinsippet. Alle hyllene monteres, så sparkler du, og endelig pusses de.

Avstandsplatene (E) settes på hyllene og festes til vangene (A). 4. Avstandsplatene (E) settes på hyllene og festes til vangene (A). Begynn med den nederste rekka. Pass på å få framkantene i flukt med hverandre.

Hyllene legges på avstandsplatene og festes med spiker eller skruer til vangene. 5. Hyllene legges på avstandsplatene og festes med spiker eller skruer til vangene. Du trenger bare å feste dem på en side, og det gjør du skrått ned ovenfra. Montér skiftevis ei rekke avstandsplater og ei rekke hyller.

Sjekk med et vater at hyllene er i nivå med hverandre. 6. Sjekk med et vater at hyllene er i nivå med hverandre. Er de ikke, så kan du rette små ujevnheter ved å legge brikker av kartong mellom hylle og avstandsplate. Det er viktig at hyllene er i nivå, ellers kommer hele hylla til å se skjev ut.
De øverste avstandsplatene monteres. 7. De øverste avstandsplatene monteres. Det kan bli nødvendig å sage dem til kontrollmål og tilpass eventuelt platene. Når alle hyllene og avstandsplatene er på plass, skal den siste siden (D) settes på.