Gjør det selv: Få kontroll på en løs plugg

Du har boret et hull til murpluggen din, men hullet er for stort, slik at pluggen sitter løst og ikke orker belastning. Bare ta det med ro – det er enkelt å fikse.

Hvis murpluggen først er blitt løs, kan du selvfølgelig forsøke deg på noen av de klassiske løsningene, som en større skrue eller et par fyrstikker som kan fungere som kiler – men dette blir dessverre ikke noe annet en midlertidig løsning, som med tiden vil løsne igjen.

Til slutt er der bare én vei ut av problemet, nemlig å starte helt fra bunnen igjen og fylle igjen hullet i veggen.

En plugg kan rive seg løs av mange årsaker, det kan for eksempel avhenge av hva veggen din er laget av. Derfor skal bor, plugg og skrue passe sammen til den oppgaven du vil løse – ellers går det galt.

1. Start med å rengjøre hullet. Støvet nedsetter pluggens bæreevne og gjør det vanskeligere for fyllmassen å klebe ordentlig. Bruk et sugerør med knekk til å blåse for å unngå å få støv i ansiktet.

2. Pensle området med litt vann. Det hjelper den sementbaserte fyllmassen til å sitte bedre fast.
Tips: Alternativt kan en skruefast sparkelmasse gjøre det enklere hvis du ønsker å bore etterpå.

3. Når hullet er rengjort, fylles det opp med den sementbaserte fyllmassen.

Saken fortsetter på neste side

4. Sett fast en skrue i den nye murpluggen, da blir det enklere å trykke pluggen inn i den våte massen. Sørg for at pluggen kommer langt nok inn i hullet, slik at den ikke stikker for mye ut fra veggen. Skruen kan fjernes igjen senere.

5. Sparkle eventuelt området for å glatte ut overflaten. Det er en god idé å vente et par dager før du prøver å belaste den nye murpluggen. Da er du sikker på at fyllmassen har tørket.

6. Litt maling fullfører reparasjonen. Pluggen sitter nå solid forankret i veggen, og er klar til bruk.