Gi gulvet ny glød med maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Å male tregulv lyse eller mørke er høy interiørmote for tiden. Mange er lei av gulnet treverk på gulv, vegger og møbler. For en tid tilbake kunne vi nesten ikke få nok furuplank i huset. I tillegg til at vegger, tak og gulv var dekket med «furuskog» skulle helst møblene også ha furupreg med framskap, bokskap, bord og stoler i treverk. Med årene har det lyse treverket som luktet så friskt av furuskog gulnet og mistet mye av sin opprinnelige friskhet. Gulnet treverk i ulike sjatteringer er ikke fullt så trivelig å være omgitt av derfor har trenden med å male på treverk bredt om seg.

Mange foretrekker nå lysere overflater og finner frem malerkosten når man har fått nok av dystre og mørke rom. Dersom du velger å gjøre malejobben selv lønner det seg å ta seg god tid til å uføre jobben skikkelig. Vask grundig før malingen bres utover flatene, bruk slipemaskin om nødvendig og påfør et strøk med grunning og to toppstrøk med maling slik at overflatene blir pene. Grundig arbeid gjør at man slipper å male om gulvet for ofte.

Dette trenger du:
* Sandpapir
* Malingskrape
* Pensler/fordriver
* Malerull
* Forlengerskaft
* Rullebrett, rullebøtte
* Dekkplast, papp
* Penselrens/white spirit
* Husvask
* Oxan maling for tre & betong 40

Slik går du frem:

1. Vask gulvplankene, gjerne med Jotun Husvask. Det er viktig å fjerne skitt, støv, voks og fett slik at malingen fester seg godt på overflaten.

2. For å få malingen til å sitte ekstra godt kan det lønne seg å slipe overflatene med sandpapir. Med sandpapir eller en slipemaskin får du mattet ned overflaten, for å gi bedre heft til malingen. Du bør også skrape bort løs maling dersom gulvene er malt fra før av. Før toppstrøkene påføres, legg et fortynnet strøk med O xan gulvmaling for tre & betong 40, fra Jotun, på gulvet. Tynn med 15 prosent white spirit.

3. Påfør toppmalingen, for eksempel Oxan gulvmaling fra Jotun for tre & betong 40. Husk å påfør malingen i gulvbordenes lengderetning. Mal 2–3 gulvbord om gangen og la malingen tørke mellom strøkene. Påfør gulvet to strøk.