Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Maling er utrolig effektivt og ikke minst en rimelig investering dersom du er lei av uttrykket på gamle skap og hyller. Etter en lang og mørk vinter kan det være fint å friske opp interiøret med lyse farger. Kanskje du har noen gamle møbler som trenger fornyelse? Da er det bare å finne frem fargekart og velge og vrake blant de mange lyse fargenyansene som nå finnes hos ulike fargehandlere. I tillegg til nye veggfarger kan du nå også få maling som er super å bruke på tremøbler uten lukt eller skadelig avgassing. Det finnes nesten ingen grenser for hvordan du kan endre en gammel kommode eller et skap ved å våge å bruke nye farger.

Alt for ofte lar vi det kun bli med tanken på å forandre slitte møbler vi er blitt lei av. Men nå som ny maling er kommet på markedet som verken lukter eller avgir skadelige gasser kan man faktisk male året rundt uten å frykte at man blir svimmel og uvel av malingslukten.

I disse finanskrisetider kan det også være lønnsomt å male om gamle møbler fremfor å kjøpe nye og dermed både spare penger og være miljøbevisst.

Før: Sort og hvit Ikeahylla klar for forandring.

Økt trivsel
Forandring fryder er et begrep de fleste er enig i. Trivselen kan øke betraktelig med farger vi liker å være omgitt av. Fargepaletten skifter med skiftende tider og trenden akkurat nå er lyse farger tilsatt en ørliten dose valør. Ikeaskapet som her er utsyrt med dueblå kulør minner om fargen på en mild sommerhimmel. Fargen heter tusenogennatt fra Jotuns Sens nye fargekart. Helhvite overflater kan lett bli litt kjedelig, derfor er de fleste nyansene i dette fargekartet fra Jotun ispedd kulører med inspirasjon fra himmel, hav og jord.

Etter: Med fargen «Tusenogennatt» fra Jotuns Sens-serie har skapet fått et sommerlig uttrykk.

Slik gjør du:
Ubehandlet treverk

1. Rengjør overflaten med Husvask, påfør to tynne strøk med kvistlakk på alle kvister.

2. Hele flaten påføres grunning for tre/panel. Skader/sår sparkles, pusses eller slipes ned, fjern slipestøv, umalt trepanel grunnes med grunning sperring/isolering.

3. Påfør to strøk med vegg/ panel/list maling i ønsket glansgrad.

Tidligere malte flater

1. Rengjør overflaten med Husvask.

2. Skader/sår sparkles med sparkel for treverk, slip lett over hele overflaten med fint sandpapir, fjern støv. Sparklede flater flekkgrunnes med grunning tre/panel.

3. Påfør to strøk med vegg/ panel/list maling i ønsket glansgrad.

De små detaljene: Dørknotter i metall kommer fint frem på lyseblå overflate.