5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk. 

God maskeringsteip (eller maskeringstape 🙂 sikrer at maling ikke havner utenfor der du egentlig skal male, og forhindrer at maling smitter inn under tapen slik at kantene blir uskarpe. Når du har malt ferdig skal teipen slippe lett fra flaten, og ikke etterlate seg limrester på underlaget.

Det er i hvert fall slik en god maskeringsteip skal fungere. Men hvis du velger feil teip, bruker eller oppbevarer den på feil måte, kan det være at teipen ikke oppfører seg som den skal. 

Det er nemlig et par grunnregler du bør kjenne til når du bruker maskeringsteip. Og de får du her:  

1. Teip er ferskvare 

Du bør ikke bunkre opp med maskeringsteip, selv om den er på tilbud. Teip skal ikke ligge lenge før den blir brukt. Hvis teipen er gammel, et par år eller eldre, blir det vanskelig å få av rullen i lange nok strekk. I tillegg kan kantene bli uskarpe, og dermed ikke tette skikkelig mot underlaget, slik at malingen smitter inn under.

2. Teip skal lagres lunt 

Teip skal ikke utsettes for frost, og bør derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bil om vinteren.

3. Velg riktig teip til jobben

Det finnes mange forskjellige typer maskeringsteip; teip for utendørs bruk, for sensitive underlag, for ekstra skarpe kanter og for maling av kurver og svinger. Det finnes også maskeringsteip med vedhengende elektrostatisk dekkeplast som beskytter tilstøtende flater fra malingsprut. Å velge riktig teip til den jobben du skal gjøre, kan være forskjellen på suksess og katastrofe.

Det finnes teip for de fleste behov, som for eksempel buet teip (Foto: Jordan)

 

4. Teip skal fjernes umiddelbart

Maskeringsteipen skal fjernes umiddelbart etter at siste strøk er påført. Hvis du venter for lenge, risikerer du både å rive med deg malingflak, og kan oppleve problemer med å få av teip og limrester fra underlaget. 

5. Teip skal dras av i 45 graders vinkel

Når du river av teipen, skal den dras av i cirka 45 graders vinkel mot underlaget. Det gjør at malekantene blir skarpe og fine. Sitter teipen godt fast, kan du eventuelt skjære forsiktig opp kanten mellom teipen og malingen.

Teip skal helst dras av veggen i en 45 graders vinkel (Foto: Jordan).

 

Kilde: Ifi.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!