Slik sikrer du hageidyll hele sommersesongen

Nå er vi inne i tiden for å vedlikeholde hagen gjennom sommeren, samtidig som vi skal nyte lange, late dager utendørs. Her får du ekspertens tips til å holde hagen frodig med enkle grep – slik at du kan kose deg maksimalt hele sesongen.

Sommeren er høysesong for hagen, men med stigende temperaturer, brennende sol og uvelkomne skadedyr kan hagen din trenge litt oppmerksomhet innimellom hagekosen.

– Tørr jord, visne planter, overgrodd ugress og brunt gress er vanlige tegn på en usunn hage. Heldigvis er det enkle måter å bekjempe dette, slik at du kan ta vare på hagen din og samtidig nyte den mesteparten av tiden i sommer, sier gartner i Plantasjen, Hans Jensen, i en pressemelding.

Husk vanning

Noe av det viktigste for hagen og plante dine i sommermånedene er vann, spesielt når det er ekstra varmt ute. Som regel er det bedre å vanne mye og heller vente noen dager mellom vanningene, enn å vanne ofte.

En tommelfingerregel er å vanne blomsterbedet to ganger i uken med mye vann.

– Vanning av gressplenen bør foregå med en spreder. Har plenen fått vokse i noen år uten regelmessig vanning, har den også røtter som når dypere ned i jorden. Da klarer plenen seg gjennom tørkeperioder. Med litt jevn tilgang på vann blir plenen naturligvis grønnere og frodigere, sier Jensen.

Vann morgen og kveld

Den beste tiden på døgnet for å vanne er om morgenen, men det er også fint å vanne sent på kvelden når temperaturene er svalere.

– På disse tidspunktene vil plantene nyttiggjøre seg av vannet, uten å risikere sviskader av varm sol. Du bør sjekke fuktigheten i jorden før du vanner. Jorden bør i de fleste tilfeller være lett fuktig. Veldig tørr jord krever at du vanner mer eller oftere, er jorden lett fuktig vanner du som normalt, og er den derimot veldig våt så må du vurdere å vanne mindre eller sjeldnere. Husk å ikke overvanne, tipser Jensen.

Tips: Flytt planter som står på varme og solrike steder over i skyggen for å redusere vannbehovet og fordampningen. På balkongen kan du sette planter ned på gulvet for mer skygge – da tørker de ikke ut like fort.

Tid for rekreasjon – plant nytt på høysommeren

Hagearbeid kan føles som nettopp det; arbeid – men forskning viser at det å være i naturen reduserer stress og øker trivsel, og at hagearbeid både er godt for kropp og sjel.

– Å drive på i hagen får oss til å puste roligere, så selv om det til tider kan virke som mye arbeid, følger det med seg en del positive helsegevinster. Selv om du helst foretrekker å ligge langstrakt på solsenga, så kan det hende du henter like mye energi ved å luke ugress eller grave litt i jorden, sier Jensen.

Og hva er vel sommerhagen uten fargerike, friske sommerblomster?

– Et godt tips er å plante i store potter med mye, god jord. Da gir du plantene en bedre sjanse til å vokse og trives, samtidig som du slipper å vanne så ofte. Dette er fordi store potter og store jordvolumer gir større vannreserver. Når du planter noe nytt, skal du alltid vanne jordklumpen slik at den er gjennomvåt. La deretter jorden tørke opp før du vanner på nytt. Gjennom hele den første sesongen trenger de nyplantede blomstene og plantene ekstra hjelp til å ta til seg passe mengder med vann, forklarer Jensen.

Plantene som har stått over lengre tid i jorden klarer seg generelt bedre og lengre uten vann. Er det derimot lange perioder uten regn, kan også disse trenge ekstra vann.

Stauder til sommeren

For minst mulig arbeid er det fint å plante stauder i potter og bed – også i høysesongen.

  • Strutseving og hosta gir nydelige grønnfarger med sine store blader i skyggefulle områder.
  • Bergknapp, takløk og andre sedumplanter trives godt i mye sol og tåler tørker godt.
  • Peoner har fantastisk blomstring på høysommeren og er flotte i potter på balkongen eller verandaen.
  • Liste: Her kan du lese om 10 flerårige planter som pynter i hagen og er umulig å drepe.

Klipping og lufting av plenen

Klipp plenen ofte og la gjerne det nyklipte gresset bli liggende, slik at næringen går tilbake til plenen. Får du mye avklipp kan det med fordel brukes rundt busker, bærbusker og frukttrær. Det fungerer som et beskyttende lag som holder på fukten i jorda, samtidig som planten etter en tid kan dra nytte av næringen det avklipte gresset gir.

– Ønsker du en tett plen, er det smart å drenere den og tilsette oksygen. Det gjør du enkelt med en vertikalskjærer. Dette verktøyet lager små luftehull ned i jorden og skiller gressrøttene litt fra hverandre. Dermed når vann og næring lettere ned i dybden samtidig som røttene som blir delt, blir stimulert til å produsere sideskudd. Når veksten begynner å skyte fart, dannes det en tettere plen, sier Jensen.

Om sommeren bør plenen klippes regelmessig en til to ganger i uken. Unngå å klippe lavere enn fire-fem cm for å holde rotsystemet sterkt. Er det en tendens til at plenen blir brun, er det et symptom på at du kutter plenen for lavt. Hvis du skulle oppleve en tørkeperiode, er det bare å la plenen være. Den slutter å vokse, men våkner og blir grønn igjen straks regnet kommer.