Slik kan du starte hagesesongen i mars

Det er en god idé å starte hagearbeidet tidlig og du kan allerede i mars starte med å trimme trær og busker samt sjekke bedene. Du kan også tyvstarte med å frøså noen av sommerplantene allerede nå.

klippe trær

Det er nok mange der ute som klør i fingrene etter å få startet hagesesongen, men dessverre må man være tålmodig i vårt nordiske klima. Derimot er det flere ting du kan begynne med allerede fra tidlig mars av, både inne og ute.

Beskjær frukttrærne

Det er ulike meninger om når og hvordan man skal beskjære frukttrær, men hovedregelen er at man kan sette i gang når plussgradene er kommet tilbake. Så det kommer an på hvor i landet du bor, men mange steder kan man allerede starte i mars. Beskjæring vil vil gjøre at planten får en sunnere og bedre vekst, da et luftig tre vil være mer motstandsdyktig mot sykdom og råte – og ikke minst får du større avling og bedre kvalitet på frukten. Pryds- og bærbusker kan også godt beskjæres på samme tid.

Fortidskultiver innendørs

Marsværet svinger ofte mye, men heldigvis går det an å tyvstarte våren, for når lyset vender tilbake er det på tide å sette frø i jorden. Mars er høytid for  forkultivering, og tomater, poteter og sommerblomster er typiske frø som har godt av å komme i jorden denne måneden. Tomatfrøene kan du så i næringsfattig såjord, og sørge for at de får mellom 20-25 grader og bra med sollys. Et par uker etter at du har sådd, kan du forsiktig begynne å tilsette næring, og siden plante de om når de vokser seg større. Settepoteter kan du dyrke i potter eller på et lag med jord i et større kar, deretter skal de stå lyst og svalt til det er varmt nok til å plante de ute.

Vekk overvintrende inneplanter og plant om

Har du overvintrende planter som for eksempel pelargonia og begonialøk er det nå på tide å forsiktig vekke dem. Klipp bort tørre stilker og grener, plant om i passende jord, gi dem vann og sett dem lyst i romtemperatur. Det er også en fin tid for å plante om eller dele hjemmets grønne planter som har begynt å vokse ut av pottene sine, eventuelt hjelper det også å bare fylle på litt ny jord i potten. 

Mars´ 6 grønne tips

  • Sag avknekte  og skadde grener av trær og busker
  • Vask drivhuset med såpevann
  • Plant om stueplantene i frisk jord
  • Rydd opp og spre litt kompost i kjøkkenhagen
  • Pynt opp hjemmet med friske tulipaner, som er i sesong i årets første måneder
  • Forkultiver tomater, poteter og sommerblomster innendørs