Slik bygger du lekehus til barna

Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

1. Bestem størrelsen på huset

Aller først bør du bestemme deg for størrelsen på huset, og la lekehusets indre dimensjoner være avgjørende for den totale størrelsen. I dette tilfellet brukes 120 cm brede sponplater som utgjør høyden på langsidene, mens gavlene får de samme 120 cm som bredde.

Bruk så de samme målene når du skal lage gulvet. Her måler gulvet 240 x 140 cm med bjelkelag/spikerslag på 120 x 45 mm. Fest en kryssfinérplate på 200 x 120 cm på undersiden av bjelkene og fyll med isolasjonsmateriale.

Kle over isolasjonen med vindsperreduk, og lim eller skru fast gulvplate/gulvbord som dekker samme flate som den underliggende platen (200 x 120 cm).

Se også: Slik bygger du piknikbenk til barna

Husets bestanddeler kan du bygge hver for seg innendørs. (Foto: Anders Carlén)

2. Veggene kommer på plass

Nå kan du sage til langsidene, som her måler 120 x 200 cm. Bruk en finérplate og sag hull til vinduer i ønsket størrelse. Fest spikerslag som måler ca. 95 x 45 mm direkte på veggplaten hele veien, samt rundt vinduet. Husk å plassere alle spikerslagene ved platens ytterkanter.

Deretter sager du til kortsidene/gavlene, som skal være 120 cm brede og ha en takvinkel på 40 grader. På den ene gavlen sager du også åpning til en dør i ønsket størrelse.

Husk å montere spikerslag ved alle ytterkanter og rundt døren. Det eneste stedet de ikke skal monteres ut i kanten, er i toppen der taket skal monteres. Her plasserer du spikerslagene ca 45 mm ut fra kanten.

3. Sett sammen huset

Sett så alle veggene på gulvet du har bygget og fest dem midlertidig med et par skruer. Sett deretter inn vindu i for eksempel plexiglass, som er brukt her.

Isoler veggene og dekk til med vindsperre på samme måte som med gulvet. Og hvis du på noe tidspunkt tenker å installere strøm i lekehuset, er tiden nå moden for å ringe elektrikeren, eller trekke ledninger selv.

Denne døren er bygget av badstupanel og en sponplate. (Foto: Anders Carlén)

4. Utvendige vegger

Nå som innervegger og gulv er på plass, går vi videre til husets yttervegger. Kle yttersiden av lekehuset med valgfrie paneler fra gulv til tak. Tilslutt maler du huset både innvendig og utvendig, og til denne malejobben er det fullt mulig å ha med barna på arbeidslaget!

Gikk du glipp av denne? Lag din egen hagebenk på 1 – 2 – 3

5. Tid for tak

Legg spikerslag på 95 x 45 mm løst i fakket i toppen av takvinkelen, og fest takpanelet i disse. Når takpanelet er festet, monterer du nye spikerslag med samme mål (95 x 45 mm) øverst på takets overside.

Disse kan være lengre enn selve taket, og stikke ut over inngangspartiet som et takskjegg. Fest den siste takplaten nedenfra og monter deretter spikerslag på takets lang- og kortside og dekk til med vindsperreduk. Isoler og fest en plate kryssfiner på toppen og dekk til med takpapp, som du fester i trekantlister på begge sider.

Barna kan gjerne være med å male huset! (Foto: Anders Carlén)

6. Bær ut huset

Nå er du klar til å sette lekehuset ut i hagen. Plasser fire Leca-blokker der huset skal stå, og bær huset ut delevis. Her kan det være greit med bærehjelp, og det er nå du får igjen for å kun ha montert veggene midlertidig. Start med å sette gulvet på plass på Leca-fundamentet, deretter skrur du fast veggene og til slutt taket. 

7. Finish

Avslutt med å montere pyntebord på sidene av taket, trykkimpregnerte gulvbord på verandaen/inngangspartiet og et lite gelender på trammen. Døren er laget av et badstupanel isolert med en sponplate på innsiden.

Få med deg flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!