Slik bygger du et hønsehus

Et hønsehus kan utformes på mange forskjellige kreative måter. Her gir vi deg tips og inspirasjon til hønsehuset, og viser deg hva som bør være med for at hønene skal trives.

flere høner som spiser mat

Drømmer du også om et stilig hønsehus fullt av klukkende høner? Da har vi noen smarte tips til deg.

Før hønene flytter inn i hagen bør du bygge og innrede hønsehuset på en smart måte. Det er viktig at hønene trives, at huset er rovdyrsikkert, og at stell og renhold kan gjøres så smidig som mulig.

Et flott hønsehus i fine farger
Slik kan et lite hønsehus for bare et par høner se ut. Foto: Getty Images

Størrelse på hønsehuset

Det finnes selvsagt ferdige hønsehus du kan kjøpe, men å lage sitt eget kan være lurt hvis du vil ha et som er stort nok. Hver høne trenger minst et areal på 0,2 kvm for å bevege seg inne i huset. Pass derfor på at det er nok plass til hver høne, samt hvis du skulle ønske flere i fremtiden.

Et stort hønsehus for mange høns
Har du mange høner er det viktig at de får nok plass til å bevege seg. Foto: Getty Images

Utforming

Et ubrukt lekehus eller skur kan være ganske enkelt å gjøre om til et hønsehus. Bygger du imidlertid et helt nytt hønsehus, kan du sette ditt eget preg på det!

På siden Backyardchickens.com kan du for eksempel finne mange ulike varianter og tegninger av hønsehus som privatpersoner har delt.

Plassering av hønsehus i hagen

Hønsehuset bør plasseres på et solrikt sted i hagen, være helt tørt og ha god ventilasjon.Når du bygger hønsehuset bør hele plater benyttes til både vegger, gulv og tak. Husk å tette skikkelig for å unngå sprekker der midd kan sette seg.

et stort hønsehus i tre i hagen
Et stålnett beskytter hønene bedre enn vanlig hønsenett. Foto: Getty Images

Dette må være i et hønsehus:

  • Sittepinner: Pinnene som hønene sitter på bør tilpasses deres størrelse. Klørne skal ikke kunne gå helt rundt pinnen. For hybridhøns er vanligvis 4-5 centimeter i diameter egnet, og noen få centimeter mindre for dverghøns. Hver høne trenger minst 20 centimeter i sittebredde. Flere pinner i forskjellige høyder er supert så lenge hønene ikke havner rett over hverandre, slik at de bæsjer på hverandre. En rampe opp til sittepinnene er også lurt å ha, samt gjødselbrett under som samler opp avføring og som gjør det lettere å holde huset rent.
  • Vindu: Det trengs minst ett vindu og gjerne sørvendt slik at mest mulig lys kommer inn. Lyset påvirker både døgnrytmen og eggløsningen. Skodder er også greit å ha hvis du skal ha hane, så den ikke våkner og blir gal med en gang solen står opp.
  • Ventilasjon: Høner er mottakelige for mugg, derfor er god luftsirkulasjon viktig. Men pass imidlertid på at ventilasjonen ikke trekker i sittepinnene.
  • Verperede: I verperedet legger hønene eggene sine. Redet skal gi privatliv og være mørkt og ha litt halm i bunnen. Minst ett verperede per sjette høne er anbefalt, men det må gjerne være flere slik at det ikke blir kø og bråk i huset. I industri må redet være minst 24 x 31 cm, men du kan fint bygge større reder.
Et verperede til hønene dine
Deilige, ferske egg til frokosten – for en drøm! Foto: Getty Images
  • Sikkerhetsnett: Dekk til luftehull og vinduer med ståltrå, for å holde dyr som vil inn i hønsehuset ute.
  • Gulvstrø: En tørr og løs gulvflate er nødvendig. Kutterspon/flis til smådyr er et godt alternativ, da det lukter godt og har god sugeevne. Noen andre alternativer er for eksempel hampstrø eller torv, som begge er enkle å kompostere.
  • Isolasjon og oppvarming: Høner kan lett forfryse deler av kroppen når temperaturen synker til rundt minus 15 grader, eller hvis de utsettes for minusgrader i lengre perioder. Om du trenger å isolere hønsehuset avhenger til en viss grad av hvor du bor, og hvilken hønerase du har. Det er en fordel å kunne holde noen plussgrader i huset over vinteren. Derfor er det smart å isolere mellom inner- og yttervegger, tak, og gulv, med for eksempel isopor. Pass på at hønene ikke hakker i stykker isoleringen! Som varmekilde er varmerør eller rørovner. Ikke bruk varmelamper, det er svært brannfarlig.
  • Arbeidsluke: Har du et lite hønsehus er det greit å ha det hevet på hjul eller ben, og en luke i riktig arbeidshøyde slik at du enkelt kan rengjøre huset.
  • Hønseluke: Inngangen til hønsehuset bør være en luke med en størrelse på 35 x 40 centimeter, men bør tilpasses størrelsen på hønserasen.
  • Bad: Høner må bade i sand eller lignende hver dag for å holde skadedyr og skitt mellom fjærene unna. Lag et bad med plass til flere høner, og fyll det med jord, torv eller sand. Å ha et bad innendørs, og et bad ute i hønsehuset er det beste, slik at hønene kan bade hele året.
to høner på vei inn i hønsehuset
Et lite tak over hønsesuken gir bedre beskyttelse mot regn. Foto: Getty Images