Slik bygger du et gjerde selv

Det finnes mange forskjellige gjerder - hvitmalt, PVC, plast, vedlikeholdsfritt - men byggeprinsippene er ofte like. Her ser du hvordan du setter opp et gjerde, uansett hvilken stil du velger.

Slik bygger du et gjerde selv

Gjerdet er det første naboene og gjestene dine ser, og det er hyggelig både for de på inn- og utsiden av gjerdet at det ser pent og koselig ut. Se her hvordan du kan bygge gjerde her!  

Når man skal bygge, sette opp opp nytt eller renovere et gammelt gjerde, er det en del ting man bør ta stilling til. Er pris eller utseende det viktigste? Skal gjerdet være i tre, PVC eller plast? Hvor dypt må gjerdet gå ned i grunnen, og hvor nære naboen kan det stå? Dette skal du få svar på i denne artikkelen.

Verdt å vite når du bygger gjerde:

  • Ikke ha større avstand mellom gjerdestolpene enn 2000 mm.
  • Jo kortere gjerde, desto mer stabilt. Jo høyere gjerde, dess kortere mellom stolpene.
  • Ved hjørnene kan man sette to stolper for ekstra stabilitet.
  • Sjekk med kommunen hva som gjelder angående oppsetting av gjerder. Skal gjerdet være høyt, kan man trenge en byggetillatelse.
Verdt å vite når du bygger gjerde:
Enkelt men flott gjerde i en limegrønn tone.

Det absolutt enkleste gjerdet lager man ved å slå ned stolper i bakken etter at man har lagd hull med et spett. Da er det viktig at treet er skikkelig behandlet slik at det tåler fukt. 

Et klassisk gjerde i gammel stil. Bygge gjerde selv
Et klassisk rødmalt gjerde i gammel stil.

Et klassisk gjerde i gammel stil. Stakittpinnene er spisset i 45 grader. De er også skråskjært i bunnen (15 grader) slik at ikke fukten skal holde seg i trevirket.

Vanlige planker i midten.
Et hvitmalt gjerde i klassisk stil med runde detaljer på toppen.

Vanlige planker i midten. Her er det vanlige planker (22×95 mm) som er rundet i overkant. Lengdene blir kortere mot midten.

Bygge gjerde: Start med gjerdestolpene

Begynn med å grave et hull som er minst 600 mm dypt og ca. 300 mm i diameter. Fyll opp med litt grus i bunnen. Bøy til armeringsjernene. Bland litt betong og fyll opp ca 50 mm i bunnen. 

Plasser jernene i betongen og sett papprøret nedi. Fyll deretter røret opp til kanten. Røret ligger noen cm over bakkenivå. Støt med en pinne mens du fyller i betongen for å få ut luften.

Stikk nedi stolpeskoen eller jernet. Fikser dem og jevn til betongen. Skru gjerne fast en bit stolpe i jernet og lodd inn biten slik at jernet kommer rett fra begynnelsen.

Fikser med små lekter eller jern mens betongen stivner. Man kan få kjøpt stolpemateriale i ulike dimensjoner. Til gjerdet nedenfor har vi skrudd og limt sammen to bord (á 45x95mm). Bruk ikke for spinkle stolper, det blir ofte penere med litt grovere. 

Start med gjerdestolpene

 

Bygge gjerde: Fortsett med bordene

De liggende bordene skjøtes mot hverandre på forskjellige måter. Rette skjøter tørker etter hvert og det blir en glippe mellom bordene som ikke bare er stygt, men som også øker risikoen for skader ettersom vann lett kommer inn til endetreet. Her er noen gode metoder.

De liggende bordene skjøtes mot hverandre på forskjellige måter.

Endetreet er skråkappet i 30 grader for å overlappe hverandre. Forbore og skru deretter fast med lange skruer (f.eks. 5x80mm) som er beregnet til utendørs bruk. Mal stolpen før du monterer bordene.

Stolpen som består av to sammenlimte bord er lett å kappe.

Stolpen som består av to sammenlimte bord er lett å kappe. Her har vi kappet bort en bit av det ene bordet slik at de liggende bordene faller inn i samme nivå som stolpen. Enkelt og pent. Enklest er det å montere de liggende bordene på en enkelt stolpe som siden kompletteres med småbiter under, mellom og over de liggende bordene.

Skru fast med vinkeljern med ankerskruer i ønsket høyde. Monter deretter bordet og skru fast.

Skru fast med vinkeljern med ankerskruer i ønsket høyde. Monter deretter bordet og skru fast. Kompletter og forsterk med en skrue rett gjennom bordet og inn i stolpen på oversiden. Er det trangt mellom bordet og bakken, kan det være lettere å skru fast vinkelen i bordet først og deretter i stolpen.

Her har vi samlet alle artikler om gjerder
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!