Gjør det selv: Bygge svømmebasseng

Slik bygger du ditt eget svømmebasseng.

Med god planlegging og nøyaktig grunnarbeid kan drømmen om et svalende bad i hagen bli ­virkelighet allerede i sommer.

Slik gjør du:

1. Bestem hvor bassenget skal stå, velg en så plan overflate som mulig – grunnarbeidet kan koste mye. Fjern gress, rotrester og steiner. Marker bassengets mål på bakken. Legg et skikt med grov sand som stampes hardt. Pass på at ytterkanten er stabil og ikke synker. Legg deretter et fint, 4 cm tykt lag sand.  Bruk waterpass slik at det blir helt vannrett.

2. Kople sammen bunnprofilene med støtteplater under skjøtene. Påse at sirkelen blir rund og kontroller en ekstra gang at bunn og bunnprofilene er i water. Man bør være to til tre personer for å klare dette. Planlegg bassengveggskjøten med tanke på plasseringen av avløpet og overskuddsvannrennen.

3. Monter støttebenene på bunnprofilskjøtenes støtteplater – da står bassengveggen støtt. Bassengveggens ender skrues sammen og tapes med sølvtape på bassengveggens innerside.

4. Når bassengveggen står klar i bunnprofilene, bygger man opp en sandkant på innsiden, slik at bunnskinnene dekkes for å få en jevn avrunding mellom bassenggulv og bassengvegg. Ta opp hullene for overskuddsvannrenne og innløpsmunnstykke (se bilde 5). Monter bassengduken, brett den over bassengkanten. Jevn til mot bunnen.

5. Når bassengduken forsiktig jevnes til rundt bassengveggen og festes tilfeldig med klæsklyper eller brun list, begynner man å fylle bassenget med et par dm vann. Pass på å slette ut bassengbunnen. Fyll på mer vann og strekk ut sidene mot veggen. Fyll opp til rett under hullet til overskuddsvannrenna og innløpet, monter deretter disse og listene som låser fast duken.

6. Overskuddsvannrennen og  vanntilkoplingen i bassengets side sett utenfra – hvor disse skal være ble planlagt allerede i steg 2. Sandfilterbeholderen plasseres slik at den er lett å komme til. Opptil denne ­sitter ventilen som styrer vannføringen.

7. Et frittstående basseng kan med fordel bygges med en platting rundt. Du får en triveligere plass og den glir bedre inn i omgivelsene. Det trykkimpregnerte virket er lagt på en ramme i en sirkel rundt bassenget. La det være en åpning til en luke ovenfor overskuddsvannrennen, slik at man lettere kan komme til filteret, legge i klortabletten og kople til støvsugeren.

8. Plattingens bærende underkonstruksjon består av trykkimregnert virke som står på støpte påler. Opptil ligger horisontale bjelker som skrues sammen, konstruksjonen fungerer også i kupert terreng. Bassengveggen kan skjules med lemmer og levegger av tre.

9. For å skjule bassengveggen kan man klæ den inn med trelemmer og/eller plante busker rundt.

Byggetips

*  Plassering: Vær nøye med å velge plass. Velg et sted der tomten er solrik, og så plan og horistontal som mulig, helst litt usjenert og slik at ikke huset skygger for bassenget.

* Trær: Unngå å plassere bassenget i nærheten av trær som vil forsøple vannet, eventuelt fell trærne. Lave trær og busker som ikke når opp til bassengets overkant bør bevares da de bidrar til å  kamuflerebassengsidene.

* Underlag: Vær ytterst nøye med å få bakken plan og horisontal. Bassenget veier fyllt ca 20 tonn. En forskyvning av underlaget kan forårsake at bassengveggen gir seg, slik at vannet fosser ut (og kanskje over til naboen). Du bør kontakte en fagmann dersom du er usikker.

* Oppvarming: Luftvarmtvannspumpe anbefales. Man oppnår opp mot 20-25 grader og forlenger dermed badesesongen. Den må stå fritt, utendørs. Unngå å plassere den i nærheten av naboene som kan forstyrres av pumpelyden.

Forhandlerliste
www.partnerline.no
www.poolkungen.no
www.pahlennorge.no
www.grontfokus.no
www.pools.no

Sammenleggbar strandsto. Skagen, 345 kr. Skeidar

Ting og tang til bassengområdet

Flytende båthus i plast med båt og ringer, 679 kr. www.grontfokus.no

Praktiske puter, Grönska, 98 kr. Ikea.

Poolveske, 49,50 kroner. Håndklær i samme serie til 79,50. H&M Home

Delikat, Valentino solseng, 12 990 ­kroner fra Skeidar

Praktisk digitalt termometer. 399 kr. www.grontfokus.no