7 ting alle huseiere bør gjøre en gang i året

Mange av oss går automatisk på autopilot når boligkjøpet er gjennomført. Dersom du vil sørge for at huset holder seg i tipp topp tilstand så lenge som mulig, kan det være lurt å gjennomføre regelmessige sjekker for å sørge for at alt er som det skal. Her har du 7 ting du bør gjøre i huset omtrent en gang i året.

huseier

Listen med gjøremål kan virke endeløs når man bor i hus. Her får du en fullstendig oversikt over tingene huseiere burde én gang i året.

1. Damprens annet enn kun møblene dine

Mange huseiere unngår å damprense møbler og tepper fordi de ikke har en damprenser i kottet. Imidlertid kan damprensere leies, eller du kan bestille en profesjonell som kommer innom og utfører damprensingen. Damprenseren kan også brukes til mye mer enn kun på møbler. Det kan også brukes til gulv, vinduer, bad og til overflatene på kjøkkenet.

2. Rengjør vinduene grundig

Er du en av de som kun vasker vinduene når de virkelig trenger det? Det er ikke noe galt i det, men det kan imidlertid være en god idé å vinduene en skikkelig omgang en gang i året – både fra innsiden og utsiden. På denne måten vil du også kunne få en god oversikt over tilstanden til vinduene. Selvfølgelig kan du leie en vindusvasker, men de fleste vinduer kan roteres, slik at du kan vaske utsiden av vinduene fra innsiden av rommet.

3. Rydd alt på en gang

Den japanske opprydningsguruen Marie Kondo har skapt sensasjon med sine opprydningsmetoder. Et av hennes viktigste tips er å rydde opp i alt på en gang i stedet for å ta ett rom av gangen over en lengre periode. På denne måten unngår du at rotet vil hope seg opp igjen før du er ferdig med opprydningen.

4. Huseiere bør rengjøre takrennene

Ute av syne, ute av sinn. Dessverre er dette skjebnen til takrennene på mange hus. En alminnelig takrenne er lett å se, men innholdet i rennen er det vanskelig å få oversikt over, med mindre du tar en stige og klatrer opp for å inspisere rennene. I løpet av året kan det ha samlet seg store mengder med hageavfall i takrennene dine. Derfor bør du gjøre det til en vane å ta en tur rundt huset på en stige og rydde opp i rennene. En gang per år er en god tidsintervall, men en gang per sesong er det aller beste.

5. Gi skinnmøblene nytt liv

Det er ikke nødvendig å ha kjedelige møbler i skinn med slitte overflater stående. Skinn blir vakrere med tiden, så lenge overflaten opprettholdes med jevne mellomrom. Sørg alltid for å bruke rengjøringsprodukter og skinnpleieprodukter designet for skinn.

6. Ta vare på tremøblene

Ta vare på tremøblene med lakk! Dette er kanskje ikke noe du må gjøre hvert år med, men når møblene begynner å miste glansen, kan det være på tide å gi møblene en lakkbehandling. Husk å gjøre en grundig forberedelse med sliping og rengjøring før du begynner.

7. Sjekk boligprisene i nabolaget ditt

Selv om du ønsker å bli i huset ditt for resten av livet, er det fortsatt en god idé å holde seg orientert om boligprisene i nabolaget ditt. Det kan være at du plutselig ser noen muligheter som du ikke hadde vurdert før. Ved å gå på visninger og følge med i markedet kan du også bli inspirert til både vedlikehold og oppgraderinger av ditt eget hus – helt gratis!