5 ting du ikke visste du kunne fikse selv

Der er faktisk mange ting på bad og kjøkken som vi vanlige dødelige også kan bytte eller reparere.

Finn din indre handyperson

Ring alltid etter fagfolk. Men så kanskje likevel …

Mange små utskiftninger av installasjoner i hjemmet kan man gjerne prøve seg på selv uten å ha gått flere år på skole. Her får du fem steder der du kan spare utgifter til rørlegger eller lektriker, hvis du sorterer tommeltottene dine og følger noen enkle instruksjoner. Det er penger å spare og selvtillit å høste!

Ingen av disse reparasjonene koster en formue i reservedeler. Det mest krevende er egentlig å finne det du mangler. Når det er gjort, går resten nesten som en lek.

1. Skift dusjventilen selv

Gjør ikke dusjen din som den skal? Er vannet kaldt når det skal være varmt, eller blir det plutselig glovarmt? Det skyldes kanskje at dusjventilen som bestemmer varmefordelingen må skfites.

Denne gjemmer seg bak håndtaket på armaturet. Finn den rette modellen i byggvarehuset eller hos en rørleggerbedrift. Så er det bare å bytte i vei. Her ser du hvordan du gjør:

2. Bytt innmaten i lekk kran

En kran som drypper kan både være irriterende som utgiftspost, og rent mentalt. Heldigvis er det overkommerlig for det fleste å skifte defekt innmat i armaturet. Innmaten kalles også kartusj eller cartridge på engelsk.

Innmaten varierer, men framgangsmåten er den samme uavhengig av fabrikat. Husk å skru av vannet før du setter i gang. Her ser du hvordan du fjerner håndtaket og skifter kartusj:

3. Bytt viftemotor i kjøkkenvifta

Er du lei av at matlukt sprer seg i kjøkkenet fordi kjøkkenvifta er ødelagt eller fungerer dårlig? En underpresterende ventilator kan skyldes defekt motor. Den kan du bytte selv!

Først må du finne ut hvor viftemotoren selges, og så begynner jobben. Husk å slå av strømmen før du begynner.

Løsne beskyttelseslokket til viftemotoren. Ta et bilde av hvordan det ser ut, så du husker hvor alt skal. Så demonterer du ledningene og skifter motor. Her ser du hvordan det gjøres:

4. Bytt dørpakning i lekk oppvaskmaskin

Drypper det fra oppvaskmaskindøren? Det skyldes mest sannsynlig at pakningen er defekt. Kjøp ny pakning i riktig format, fjern den gamle pakningen og plasser den nye.

Det er en liten markering på midten av pakningen og en tilsvarende markering i sporet i døren der den skal plasseres. Pass på at disse to matcher. Så fester du pakningen hele veien rundt. Her ser du hvordan:

5. Bytt pakning i ovnsdøren

Holder ikke stekeovnen på varmen? Det kan skyldes at pakningen i døren er slitt eller defekt. Slapp av – det er ingen kunst å bytte den.

Kunsten er derimot kanskje å finne en pakning som passer. Har du flaks, er det bare å demontere den gamle og plassere en ny. Sånn:

Inpirert til å fikse flere ting? Her finner du syv andre prosjekter du kan kaste deg over. 

Vil du ha flere nyttige tips og triks for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev!