Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan. 

Alle vinduer og karmer av tre råtner om de ikke blir vedlikeholdt fortløpende. Dessverre er det ofte først når skaden er skjedd, at du legger merke til det.

Har du et snev av håndverkersans, kan du heldigvis enkelt fikse skaden selv.

Dette trenger du:

  • Multiverktøy (f.eks Dremel Multi-Max 8300)
  • Sagblad til planskjæring av tre/metall og tre/gipsplater
  • Slipeplate og slipepapir i tre kornstørrelser
  • Limpistol og trelim
  • Et stykke hardt tre
  • Grunning og dekkende maling.

Slik gjør du:

1. Trykk en finger inn i treet for å kjenne hvor omfattende skaden er. Mykt tre = råttent tre. Deretter markerer du området med merkepenn eller blyant og linjal. Sørg for at området er litt større enn det som er mykt, slik at du forsikrer deg om at du bare har hardt tre å jobbe med.

2. Lag et loddrett snitt på sidene og bakenfor det råtne området med et multiverktøy. Bruk et blad for jevn saging av tre og metall, for eksempel MM422 om du bruker Dremel Multi-Max.

3. Bytt til et sagblad for tre og gipsplater (f.eks MM450 fra Dremel) og lag et vannrett snitt langs kanten av det råtne området. Fjern den ødelagte trebiten. Hvis det råtne området er for dypt til at det kan fjernes i én omgang, må du gjenta prosessen.

4. Merk det nye trestykket med de riktige målene for å erstatte det råtne området i karmen. Deretter kutter du det ut ved å bruke sagblad for tre og gips. Nå er det klart for å lime den nye trebiten på plass ved hjelp av en limpistol og trelim.

5. Til slutt fyller du alle sprekker etter hull med trefugemasse, og puss over med en pussekloss på multiverktøyet. Slip med tre ulike grovhetsgrader: P60, P120 og P240 for å få det glatt og jevnt. Som avslutning kan du grunne og male treverket, og så er vinduskarmen god som ny!

Kilde: Dremel