Kitt de gamle vinduene – spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Gammelt vinduskitt tørker inn og sprekker med årene. Det gjør huset mer trekkfullt. Samtidig åpner det for at vann trenger inn, med den følge at karmer og sprosser råtner.

Hvis du ikke er på vakt, kan du plutselig stå overfor et kostbar og omfattende restaureringsarbeid. Er det ikke like greit å sette inn nye vinduer? vil sikkert noen spørre seg. Selvsagt er det en mulighet. Men totalutskifting av vinduene er en kostbar operasjon. Spesielt dersom de må spesialbestilles.

Nye vinduer passer ikke alltid til gamle hus. Derfor kan det være klokest å beholde de eksisterende, også av estetiske hensyn. Bor du i tillegg i et verneverdig hus, vil helt sikkert riksantikvaren ha et ord med i laget før du gjør endringer. Og én ting er helt sikkert: Gamle vinduer som får rett behandling, varer i generasjoner.

1. Fjern gammel kitt

Her har det gamle kittet sprukket, og er i ferd med å falle av. 

Legg vinduet på et flatt og stabilt underlag. Fjern det gamle kittet. Kniv og hoggjern er nyttige redskaper. Bruk nennsom hånd.

2. Rengjør vinduet grundig

Når kittet er fjernet, trekk ut stiftene som holder ruten. Ta ut ruten, vask og rengjør grundig. Smør på ett eller flere lag med grunning. Sett i ruten. Fest med nye stifter.

3. Påfør nytt kitt og jevn ut

Legg på nytt kitt og jevn det deretter ut med en kittkniv. Sørg for at det ligger i en trekant mellom ramme og glass.

5. Fjern overflødige rester

Alle overflødige rester fjernes, både på ramme og glass.

6. Siste finish

Den siste finishen gjøres med en fuktig finger som strykes varsomt rundt hele rammen.

Siste finish

7. Ferdig

Ferdig. Det eneste som gjenstår er et strøk maling som påføres når kittet har tørke noen døgn. Sørg for å male en millimeter ut på glasset for å hindre at vann trenger inn.

Det eneste som gjenstår er et strøk med maling når kittet er tørket