Dør og vindu

De beste tipsene og triksene for vinduer og dører til hjemmet

Det er mange ulike alternativer når det kommer til nye vinduer og dører. Du kan blant annet velge vinduer i tre/aluminium, som er vakre, stilige og vedlikeholdsfrie. Du kan også velge eksklusive mahognivinduer, som dog trives best med at du setter dem inn med litt olje hvert år. Plastvinduer er en annen type vindu som også er et vindu av god kvalitet – pass imidlertid på å følge med på prisen. Jo billigere vinduet er, jo dårligere er kvaliteten vanligvis. Trevinduer er også et godt valg, selvom de er billige. De krever imidlertid mer vedlikehold enn de fleste andre typer vinduer, så det må du tenke på før du velger.

Les mer

Vinduer merket med kvalitetsmerket NDVK gjør at du kan være sikker på at kvaliteten er i orden og at de passer godt til det norske klimaet. Sørg også for å alltid sjekke hvor mange års garanti et vindu har, samt hva garantien på et vindu innebærer.

Hvorfor er det dugg på vinduene?

Spesielt i de kaldere periodene av året har du sikkert lagt merke til at det er dugg på vinduene. Men hva betyr det egentlig, og har det noen negativ innvirkning på ruten?

Det kan fort dannes kondens på utsiden av et vindu dersom overflatetemperaturen på glasset er lavere enn utetemperatur og duggpunkt. Dette gjelder spesielt i eldre boliger som ikke har fullt så lett for å holde på varmen. Men hvis duggen sitter på utsiden av vinduet, så er det ikke noe problem. Verre er imidlertid duggen som sitter på innsiden av ruten. Det kan nemlig oppstå mugg og råte i delene som er laget av tre – og det er ikke bra.

Gjenbruk av gamle vinduer

Gamle vinduer trenger absolutt ikke kastes med en gang. Det er flere gode ting du kan bruke de gamle vinduene til. Du finner gode tips til hvordan du kan bruke de gamle vinduene på en fin og kreativ måte, som gir nytt liv til hjemmet. Du kan for eksempel lage en ramme, et nytt salongbord eller en fin garderobe. Bare fantasien setter grenser for hva du kan gjenbruke vinduer til.

De riktige dørene til huset

Det er flere ting du bør vurdere når du skal velge dører til hjemmet ditt.

Inngangsdøren er en viktig del av husets fasade. Den kan gjerne være karakteristisk, men den burde ikke ta vekk hele fokuset fra resten av huset ved å være for pompøs eller skille seg markant ut.

Sikre dører

Låsen på inngangsdøren din bli slitt eller utdatert, og dette gjør det lettere for innbruddstyver å ta seg inn. Heldigvis finnes det mange gode løsninger som kan sikre hjemmet ditt slik at du unngår ubudne gjester og trygt kan låse døren. De finner du her på siden.

Det finnes også mange andre typer dører. For en vinterhage kan det for eksempel være lurt med foldedører eller skyvedører. Innendørs kan det være fint med noen lette dører.

Slik tar du vare på vinduene

Slik tar du vare på vinduene

Ved å sette av noen timer til vedlikehold av vinduer en gang i året, slipper du den store malejobben. Her er en vedlikeholdsplan i fem trinn.

Slik bytter du tetningslister – med Rune Haraldsen
Slik bytter du tetningslister

Slik bytter du tetningslister – med Rune Haraldsen

Å bytte tetningslister på dører og vinduer kan spare deg store strømkostnader. Her lærer du når du bør bytte, hva du bør vite og hvordan du monterer tetningslister.

Slik reparerer du vinduskarmen

Slik reparerer du vinduskarmen

Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan. 

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Slik bytter du vinduslister

Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Husets førsteinntrykk: Ytterdør
ytterdør

Husets førsteinntrykk: Ytterdør

En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl ere takvinduer som bringer både lys og hygge til de nye rommene.

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er et mindre problem, råte i trevirket er langt mer alvorlig. Og når vi først er i gang, velger vi mer energiriktig glass til den nye ruta.

Kitt de gamle vinduene – spar penger

Kitt de gamle vinduene – spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.