Mange møbler blir kastet årlig, selv om de er fullt brukbare. Dette fører til store utslipp som igjen kan ha store virkninger på miljø og klima.
I NRK serien «Sløsesjokket» tar de opp fokset om kast og sløsing. I tredje episode gjester Trygve Slagsvold Vedum, og her viser de at vi i Norge kaster tilsamme ca. 140.000 tonn kontormøbler hvert år.
I snitt forbruker nordmenn møbler for 64,9 kilo hvert år – eller 5,4 tonn i løpet av et liv. De siste 30 årene har vi nesten firedoblet møbelforbruket vårt og i 2019 kjøpte vi møbler for over 20 milliarder.
– Møbelforbruket øker kraftig, selv om verken bo- eller arbeidssituasjonen vår tilsier at vi trenger flere møbler. Det betyr at vi kjøper og kaster mye oftere enn før, sier Preben Carlsen, daglig leder i GoGood, et selskap som bruker ny teknologi for å utvikle konkurransedyktige ombruksløsninger, i en pressemeling.
Nordmenn er opptatt av interiør, innredning og komfort, og dermed også møblene de har i hjemmet. De blir derfor byttet ut i ny og ne med nyere og mer moderne møbler, når de gamle begynner å bli slitne.
Men hva med å heller ta vare på det du allerede har? Vi har samlet noen tips til hvordan du enkelt kan friske opp- og redde gamle og brukbare møbler.
Male og lakkering
Er du lei av kommoden på rommet, har bordet på kjøkkenet begynt å bli slitt, eller passer ikke bokhyllen i stuen lenger inn? Istedenfor å kaste møblene på søppeldynga, kan de enkelt gjenbrukes ved å bruke maling. Mal møbelet i en ny farge, bruk samme farge for å friske det opp, eller mal over sprekker og riper for at det skal se nyere ut.
Et annet tips du kan bruke for å ta vare på et gammelt møbel, er å lakkere det. Her er det viktig at du bruker flere lag, riktig tykkelse, gode børster, fjerne støv og påføre et håndlag til sist som gjør at lakken legger seg i lag uten striper eller bobler. Les mer om hvordan du påfører lakk på møbler her.
Friske opp
Du kan også friske opp et møbel på andre måter etter malingen eller lakken har tørket.
For å få den til å se enda nyere ut, eller om du vil oppgradere møbelet enda mer, kan du for eksempel skifte ut knottene på kommoden eller skapet. Det vil med en gang få et nytt preg. Dette trikset kan gjøres flere ganger, du kan enkelt bytte ut knottene når du går lei.
Nytt stoff
En annen måte å ta vare på gamle møbler er å legge nytt trekk på godstolen eller sofoaen, slik at det kan vare i flere generasjoner. Sofaer og lenestoler har som oftest et avtagbart trekk, som gjør at man kan bytte ut trekket om man skulle ønske en fornyelse, om trekket har fått en flekk som ikke går bort, eller om det har blitt slitt etter mange års bruk.
Det er derfor superenkelt å bytte ut trekket på møbelet – og du vil ha et helt nytt design på en gammel stol eller sofa. De fleste trekkene kan også vaskes i vaskemaskin, noe som forlenger levetiden til møblene enda mer.
Tapetsere møbler
Du kan også tapetsere møblene dine for at de skal få et nytt og friskt preg. Ved å bruke tapet rester, kan du enkelt bruke de på gamle møbler. Bordplaten kan bli ny, vegghyller kan dekoreres, trappen kan friskes opp, kjøleskapet kan få et nytt utseende, bokhyllen kan bli mer fargerik eller så kan kommoden få spennende detaljer.
Les mer her, og få inspirasjon til hva du kan bruke tapeten til.
Finn brugt, selg eller gi bort
Hvis du ønsker deg noe nytt, er det en god ide å kjøpe brukt. Mange skjulte skatter blir solgt videre, og kan enkelt fornyes med tipsene over. På den måten kan du kanskje også spare litt penger, i stedet for å kjøpe nytt.
Hvis du har et møbel hjemme, som du absolutt ikke liker, ikke har plass til eller er lei av, så er det ingen skam. Men før du slenger det på dynga er det lurt å vurdere om du skal selge det videre eller gi det bort. Kanskje du kjenner noen som vil ha det, en venn, kollega, slektning, en lokalklubb eller en forening?