Et avokadotre tilhøreri det tropiske klimaet i blant annet Mexico og Mellom-Amerika. Selv om avokadotreet er vant til et lunt og varmt klima, kan du enkelt hive deg på å dyrke en avokadoplante hjemme. Hvis du smører deg med tålmodighet, kan du oppleve at avokadoplanten utvikler seg fra frø til plante – og det er en opplevelse i seg selv!
- Navn på avokadotreet
- Kan et avokadotre dyrkes i Norge?
- Slik dyrker du et avokadotre fra bunnen av
- Hvis avokadotreet ditt mister blader
- Opprinnelsen til avokadotreet
- Utseedet til avokadotreet
- Produserer et hjemmelaget avokadotre blomster og frukt?
- Avokado er supermat
Navn på avokadotree
Norsk: Avokadotre
Latin: Persea americana
Engelsk: Avocado tree
Kan et avokadotre dyrkes i Norge?
Avokadotrær vokser ikke i Norge, og med god grunn. Treet er ikke egnet for Norges kalde klima og mister bladene så snart gradestokken nærmer seg minusgradene. Til gjengjeld kan du dyrke et lite avokadotre i vinduskarmen, kun ved hjelp av steinen fra en helt vanlig butikk-avokado. På den annen side kan det dyrkes et lite tre på vinduskarmen, kun ved bruk av steinen fra en helt vanlig supermarked-avokado.
Slik dyrker du et avokadotre fra bunnen av
Et hjemmedyrket avokadotre har blitt et hyppig syn på sosiale medier. Det har nemlig blitt en trend å dyrke sitt eget avokadotre fra bunnen av. Prosessen er imidlertid tidkrevende, og du kan forvente at det tar opptil to måneder før du kan se de første spirene fra avokadoplanten.
Avokadosteinen kan plantes direkte i en potte med jord, men hvis du vil øke sjansene for vellykket spiring, bør du starte med et vannbad i vinduskarmen.

Under finner du en trinnvis veiledning om hva du skal gjøre.
-
Skaff deg en stor avokado. Hvis frukten er stor, er dette også ofte tilfellet for steinen, og det skaper bedre vekstforhold for den unge planten.
-
Ta steinen ut av avokadofrukten og skrell av steinens ytre, brune lag. Hvis man fjerner dette ytre laget vil steinen åpnes lettere ved spiring. Dette kan du gjøre forsiktig ved bruk av en kniv.
-
Stikk tuppen av en tannpirker inn i frøet, slik at det kan hvile på kanten av et glass (se bilde, red.). Du trenger kun å sette tannpirkeren inn et par millimeter. Unngå å plassere dem der frøet har naturlige markeringer – her åpner nemlig steinen når den spirer.
-
Fyll et glass med litt vann og legg steinen med tannpirkerne på kanten av glasset. Den flate siden av steinen skal vende nedover og komme i kontakt med vannet. Bytt ut vannet i glasset en gang i uken, og sørg for at vannmengden holder seg nær det samme.
-
Etter 3-4 uker begynner kjernen å slå røtter. Etter ytterligere 3-4 uker begynner det å spire med en liten grønn stamme. Når planten er omtrent 15 centimeter høy, kan du flytte planten fra vannglasset til en potte med jord. Gjør dette med forsiktighet slik at du ikke skader røttene.
-
Planten skal plasseres på et varmt og solrikt sted i huset ditt og vannes 2-3 ganger i uken. Tilsett gjerne flytende næringsstoffer til planten en gang i uken. Jorden skal helst være fuktig hele tiden.
Det skal være avløp nederst i potten, slik at røttene ikke blir utsatt for for mye vann. Det kan være i form av småstein, eller potteskår fra en kastet potte. Videre må det være et hull i bunnen av potten. Hvis bladene på planten begynner å bli gule eller faller, kan det være et tegn på overvanning.
-
Hvis røttene begynner å komme ut nederst, er det på tide å transplantere avokadoen i til en større potte. I vekstsesongen, som varer mellom april og september, vokser avokadoplanten 20-45 cm. Avokadoplanter i Norge vokser seg ofte ikke mer enn to til tre meter høye.
Det kan være lurt å starte prosjektet om våren eller sommeren. Starter du bare om høsten, er det en risiko for at den lille spiren ikke får nok sol til å bli stor.
Hvis avokadotreet ditt mister blader
Om sommeren kan avokadoplanten plasseres på et solrikt og vindstille sted i hagen. Her vil det mest sannsynlig trives. Problemet oppstår bare når planten tas inn igjen i vinterperioden. Planten kan nemlig få et sjokk, da innendørs og utendørs klima skiller seg betydelig fra hverandre.
Resultatet av dette kan være at planten din mister alle bladene. Dette betyr imidlertid ikke nødvendigvis at du må kaste treet. Ofte spirer planten igjen når våren kommer tilbake.
Opprinnelsen til avokadotreet
Avokado har blitt dyrket siden 8000 f.Kr. Det er arkeologiske funn fra frukten, som kan dateres helt tilbake til 10.000 f.Kr.
Selv om avokado tilbys i store mengder i de norske matbutikkene, dyrkes den langt borte fra våre breddegrader. Avokadotreet vokser i fjellskog i Sør-Mexico og i resten av Mellom-Amerika. Den dyrkes også i Israel, California og Spania.
Utseendet til avokadotreet
I sitt naturlige habitat kan avokadotreet bli opptil 30 meter høyt. Ofte er imidlertid treet betydelig mindre, og det kultiverte avokadotreet holdes nede til plukkehøyde ved beskjæring. I april og mai blomstrer treet med mange små, gulgrønne blomster i oppreiste klynger. Bare noen få av blomstene utvikler seg til frukt.
Avokadofrukten er veldig karakteristisk med en læraktig tekstur og grønnbrun hud. Det uvanlige utseendet har også gitt frukten navnet; krokodillepæren.
Produserer et hjemmelaget avokadotre blomster og frukt?
Dessverre produserer et avokadotre plantet i det norske klimaet nesten aldri blomster eller frukt. Et avokadotre dyrket hjemme blir sjelden til mye mer enn et dekorativt potteplante. Et avokadotre dyrkes altså primært for nytelse. Det gir en helt spesiell følelse å se noe utvikle seg fra frø til plante, og da er det en god måte å vise barna hvordan naturen fungerer.
Avokado er supermat
Selv om ditt eget kultiverte tre ikke bærer frukt, er det god grunn til å kjøpe avokado i supermarkedet. Avokado er utrolig sunt og er faktisk oppført i Guinness rekordbok som den sunneste frukten i verden. Dette er fordi den er full av vitaminer som vitamin A, E, C og B. Avokadoer er også fulle av antioksidanter og umettede fettsyrer og er derfor bra for både helse og utseende. I motsetning til andre frukter inneholder avokado nesten ikke fruktsukker.
Så hvis du fortatt har en kjerne til overs fra den spiste frukten, er det bare å gå i gang med et nytt avokadoprosjekt!