«Hvordan finner vi et seriøst byggefirma?»

– Vi skal pusse opp huset, og trenger en pålitelig aktør til å gjøre jobben. Hvordan finner vi et seriøst firma? Det er en jungel der ute, spør en leser. Vi i Villas byggeekspert svarer.

Hei!

Vi skal i gang med å grave kjeller for å bygge oppholdsrom/gjesterom og bod, samt bygge om carport til soverom og bod. Vi skal også bygge om et lite toalett og gjøre gang større, pluss terrasse med overbygg, bytte trapp innvendig og alle dører innvendig. Til dette trenger vi hjelp. Vi trenger noen som kan organisere hele prosessen. Fra hvordan vi skal søke til graving, til bygging og så videre, da vi ikke har noe greie på dette i det hele tatt. Det er jo en jungel der ute.

Vi trenger en pålitelig aktør som er effektive og får jobben gjort. Hvordan skal vi gå frem for å finne rett aktør til arbeidet?

Mvh Lene

Still spørsmål til våre 8 eksperter her!

Vi i Villas ekspert på bygging, Jens-Morten Søreide, svarer:

Hei Lene!

Jeg kan bekrefte at det er en «jungel» der ute. Det er dessverre ikke alltid så lett å hente inn foretak som man kan stole på har rett kompetanse, leverer til avtalt tid, med rett pris og tilfredsstillende kvalitet.

I første omgang bør dere starte med å ta kontakt med venner og kjente og spørre om de har anbefalinger, eller kjennskap til foretak som dere kan kontakte – eventuelt hvem dere ikke bør kontakte.

Det finnes også mange steder lokale bransjeforeninger som kan hjelpe dere med kontaktinformasjon.

På https://www.byggmesterforbundet.no/privat-person kan du søke på foretak som er registrert og som har medlemskap i bransjeforeninger. De aller fleste bedriftene ligger også inne med egne hjemmesider, hvor du kan lese om tidligere utførte prosjekter og referanser. På nettsiden finner dere også mange gode råd for prosessen dere er i.

Det viktigste arbeidet starter etter at dere har kommet i kontakt med aktuelle leverandører. Det er viktig at de dere velger har god kunnskap regelverket og søknadsprosessen, i tillegg til det som skal bygges. Har dere liten kompetanse selv kan det lønne seg å engasjere en uavhengig kontrollør eller takstmann som kan følge opp prosjektet for dere, og da gjerne allerede fra startfasen før kontraktsignering.

Dere bør sjekke referanser på tidligere utførte prosjekter – det er viktig at det gjøres en reell kontroll av de referanser foretakene viser til. Ta gjerne kontakt direkte med kundene foretaket viser til. Privatpersoner er som regel ærlige på hvordan de har opplevd prosessen og sluttresultatet.

Hent også gjerne inn pris og leveransebeskrivelse fra minimum 3 ulike leverandører om mulig, for å sammenligne leveransen. Det er ikke alltid det billigste er det beste. Det er også viktig å kontraktfeste alle leveranser, samt hvilken kompetanse de utførende i prosjektet innehar.

Det er i mange tilfeller fordeler med at ett foretak påtar seg hele leveransen, framfor ulike kontrakter med flere leverandører, graver, murer, tømrer, rørlegger, elektriker og så videre.

Jeg vil på det sterkeste anbefale at dere skriver en såkalt standardkontrakt (Byggblankett) med bedriften dere velger. En seriøs bedrift vet hvilken som er korrekt å bruke. Kontrakten bidrar til å regulere partenes rettigheter og gjør det enklere å håndtere eventuelle uenigheter som måtte oppstå.

Ta med alt av relevans i kontrakten, som priser, overleveringstidspunkt, informasjon om underentreprenører, avfallshåndtering, kvaliteter og så videre, som det er mulig å avtale graden av nøyaktighet på utførelsen ved bruk av normalkravene i Norsk standard (NS 3420).

I jungelen, som du kaller det, finnes det alt fra seriøse og kompetente bedrifter til useriøse, inkompetente og kriminelle. Det finnes også nettsteder som for eksempel finn.no, anbudstorget.no og mittanbud.no, men på slike plasser er det vanskelig å skille mellom «seriøst og useriøst».

Her kan hvem som helst registrere seg og legge inn referanser og stjerner/terningkast som de selv ønsker.

Håper dette var til hjelp. Lykke til med prosjektet!

Mvh Jens-Morten Søreide,
fagkonsulent i Byggmesterforbundet 

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!