Hvordan får vi slette vegger på badet?

Vi vil ha slette vegger på badet, men hva er den beste løsningen? Våtromseksperten svarer på leserspørsmålet. 

Hei!

Vi skal totalrenovere et bad fra 1978 og lurer veldig på valg av materialer. Det ser ut som det er mye slette vegger på bad i trendbildet nå om dagen, og vi lurer på å gå for en slik løsning. Her er våre hovedspørsmål i den sammenheng:

  • Hva er den beste løsningen for å få slette vegger på badet? Hva er viktig å tenke på?
  • Plater, maling, tapet, vinyl – hva skal man velge for slette vegger?
  • Er dette like slitesterkt og fuktsikkert som fliser? 
  • Finnes det noe fordeler mer slette vegger framfor fliser?
  • Hva med en kombinasjon av fliser og slette vegger (som et slags flis-panel), er dette en god idé?

På forhånd tusen takk for hjelpen!
Vennlig hilsen Gudrun

Bjørn A. Grimsrud, fagsjef i Fagrådet for våtrom, svarer:

Hei Gudrun,

Det er mange forskjellige gode løsninger man kan gå for. Alle har noen fordeler og utfordringer.

  • Fliser er meget slitesterkt. Her finner du et stort utvalg i form og farge. Utfordringen er fugene, som blir misfarget og som kan gi grobunn for sopp. Fuger må derfor vedlikeholdes, noe som kan være mer arbeidskrevende enn slette flater. Men det utvikles stadig nye produkter som letter dette vedlikeholdet også. Flislagte flater er ikke vanntette. Her må det være vanntett membran bak. Normalt har flislagte flater meget lang holdbarhet.

Les også: Slik blir du kvitt mugg og sopp på badet. 

Fugene på badet ditt er ikke vanntette. 

  • Plater med våtrom-malingssystem er en mulighet. Da får dere stor valgfrihet i farger. Denne løsningen har kortere holdbarhet enn fliser, men er enklere å fornye. Plater på badet er også mindre robuste for slagskader. Malingssystemer for våtrom gir vanntette overflater som er lette å holde rent.

Våtromsmaling på veggene gir mange nye muligheter, og ikke minst også muligheter for forandring uten å legge helt nye fliser. Foto: Nordsjö. 

 Les også: 10 gode råd når du skal pusse opp badet.

  • Vinyl på badet er en robust løsning som gir en forholdsvis glatt overflate, avhengig av hvilken struktur/mønster man velger. Vinyler gir vanntette overflater, er lett å holde rent og har lang holdbarhet. De siste årene det kommet et stort utvalg i farger og mønstre.
  • En kombinasjon av fliser og slette vegger er også fullt mulig, forutsatt at overgangene utføres på en kvalifisert måte. Her er det nødvendig med litt research i forkant, slik at det velges løsninger og produkter som har samhørighet.

Når det gjelder holdbarhet finnes ikke noe fasit-svar. Det avhenger alltid av kvaliteter, vedlikehold, bruksmønster etc.

Med vennlig hilsen

Bjørn A. Grimsrud
Fagsjef, Fagrådet for våtrom, ffv.no.

Les mer om de forskjellige overflatemulighetene på badet her.  

Våtromspanel og plater kommer både med slett overflate og med mønster. For eksempel flisemønster, som dette. Foto: Fibo. 

Vil du har flere tips og triks for oppussing og bolig? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!