«Er det verdt å etterisolere huset?»

Og holder det med å bare ta loftet? spør en leser. Vi i Villas ekspert på bygging svarer.

Hei!

Vi skal skifte vinduer i huset vårt fra 70-tallet og lurer på om det da også er lurt å etterisolere. Prisen er ganske høy, så er det verdt det? Eller holder det med for eksempel bare å ta loftet?

Mvh Oppusseren

Still spørsmål til våre 8 eksperter her!

Vi i Villas ekspert på bygging, Jens-Morten Søreide, svarer:

Hei!

Spørsmålet her er hva som lønner seg. Det er ikke alltid lett å svare konkret på hva som lønner seg på ett generelt grunnlag.

For å være sikker må man vurdere det konkrete bygget/tiltaket, og da gjerne ved bruk av energirådgiver eller annen kompetent fagperson.

Når det er sagt, er det flere vurderinger dere selv må ta stilling til: Er det et ønske om bedre komfort i bygget eller bare å få ned fyringsutgifter?
Fordelene med bedre isolerte bygg er uten tvil en bedre komfort i tillegg til mindre oppvarmingsbehov.

For eldre bygg med kaldt loft er det enkelt, og det medfører lite kostnader med tilleggsisolering av selve loftet (himling mellom kaldt loft og varme rom).

Men det er viktig å passe på at den eksisterende dampsperren er intakt, for å unngå kondensskader, og at det opprettholdes tilstrekkelig lufting av selve loftsrommet.

Jo mer isolasjon vi bruker i en konstruksjon, desto viktigere er det at det er diffusjonstett innvendig og diffusjonsåpent utvendig. Det vil si at det ikke slipper varm fuktig luft ut i den isolerte konstruksjonen, samtidig som eventuell fuktighet i konstruksjonen slipper ut gjennom utvendig vindsperre.

Det er også avgjørende at det ikke blåser vind inn i isolasjonen, altså at det er en god utvendig vindsperre. Det er også viktig å vurdere behovet for økt ventilasjon av bygget når en tilleggsisolerer og bygger tettere konstruksjoner.

Om dere bestemmer dere for å etterisolere i tillegg til å bytte vinduer, bør dere få inn en kompetent fagperson for å vurdere om dere må gjøre tiltak innvendig eller utvendig, om dere bør isolere fra innsiden eller utsiden av bygget, hvilket ventilasjonsbehov det er etter ombyggingen, om arbeidet medfører søknadsplikt eller ikke og om det er søknadsplikt med eller uten ansvarlig foretak.

Mvh Jens-Morten Søreide,
fagkonsulent i Byggmesterforbundet 

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!