Bør vi beholde utleiedelen i boligen vår?

Hva lønner seg med tanke på fremtidig boligsalg: Beholde utleiedelen med eget kjøkken og bad, eller bygge om til stor enebolig med mange soverom? Eiendomsmegleren svarer.

En leser har sendt inn følgende spørsmål til vårt ekspertpanel:

Hei Elisabeth, 

Vi trenger et råd sett med eiendomsmegler-øyne, og håper du kan hjelpe: 

Boligen vår, fra 1956, består av to etasjer + kjeller, til sammen ca 160 kvm. Det er kjøkken og bad i begge etasjer, det i andre etasje har enkel standard. I tillegg er det ett soverom og stue + bod i andre etasje. I første etasje har vi to soverom og stue + bod.

Vi vurderer om vi skal gjøre om kjøkkenet i andre etasje til soverom. Med tanke på at vi skal selge i løpet av to år, er dette økonomisk hensiktsmessig? Bør vi selge huset som enebolig med utleiemulighet, der hver av enhetene er relativt små? Eller som enebolig med fire soverom? Boligen ligger landlig, men likevel sentralt.

Hilsen Anette.

Elisabeth Bartnes Sylten, fagsjef hos Eie Eiendomsmegling i Trondheim svarer:

Hei Anette!

I de aller fleste tilfellene vil enebolig med utleiedel ha høyere markedspris enn enebolig uten utleiedelen. Det vil også som regel ha betydning om utleiedelen er godkjent av kommunen eller ikke, da godkjente utleiedeler som regel har en høyere markedspris.

Det er likevel ikke alle steder man får godkjent utleiedel grunnet reguleringsbestemmelsene, tekniske krav eller annet. Dette bør man ta direkte med kommunen.

Det er vanskelig å uttale seg konkret om denne saken og hva som er lønnsomt med tanke på markedspris. Min anbefaling er å ta kontakt med en lokal eiendomsmegler, som kan rådgi dere videre.

Hilsen Elisabeth.

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!