Sliter du med dårlig vanntrykk?

Tar det hundre år før du får skylt ut balsamen av håret?Da bør du sjekke dette.

Tar det lang tid fylle vannglasset eller ekstra lang tid å fylle opp badekaret? Da sliter du med dårlig vanntrykk i boligen din. Det er irriterende, men heldigvis kan det gjøres noe med.

Vanntrykket i kommunale nett ligger som regel mellom 6 og 11 bar. Trykket i rørene inne i boligen din skal imidlertid ikke være mer enn 4-5 bar, og det sørger redusjonsventilen for.

– Hvis du finner reduksjonsventilen, kan du se om nåla står på anbefalte fire bar. Trykket synker når du skrur opp en vannkran, men hvis det er mindre enn 2,5 bar, er faren stor for at filteret i ventilen kan ha grodd delvis igjen, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad til Newswire.

At filteret i ventilen gror igjen skyldes smuss og skitt som følger med vannet.

La rørleggeren rense filteret

Det er forskjell på hva du kan sjekke selv og hva du bør overlate til rørleggeren.

– Reduksjonsventilen befinner seg ofte i vaskerommet eller i et teknisk rom. Den er som regel plassert rett etter stoppekrana på hovedledningen, og før første tappested. Hvis du finner den, er det enkelt å lese av trykket. Men rens av filteret må overlates til rørleggere, sier han.

Denne styrer vanntrykket i huset ditt. Foto: Funksjonell VVS AS.

Ikke alle boliger er utstyrt med reduksjonsventil. Blokkleiligheter har det vanligvis ikke.

Tilstopping av filtre i tappekraner og dusjhoder kan også gi dårlig vanntrykk. Særlig i blokker og sameier stenges vannet og rør kappes hver gang noen pusser opp. Når vannet skrus på igjen, kan det løsne rusk og rask som så setter seg i filteret.

– Du kan fint skru ut silen i vannkraner og dusjhodet selv, og rense det. Tilkaller du rørlegger, kan en så enkel operasjon fort koste 1500 kroner. Hyggelig for oss, men helt unødvendig for deg, sier Stensli.

Inntaksfiltrene i dusjarmaturen kan også tette seg over tid og sørge for uønsket dårlig vanntrykk. På nettet finner man tips om at rensejobben kan gjøres av amatører hvis man er litt nevenyttig. Det er Varme & Bad helt uenig i.

– Koblinger som innbefatter vann under trykk, bør håndteres av rørlegger. Man klarer gjerne å skru av hovedkrana selv, sannsynligvis å demontere armaturen også. Men når vannet kommer på igjen, er det helt avgjørende at delene er satt helt riktig sammen igjen, sier Stensli.

Det er få som velger å klage på dårlig vanntrykk

Dersom hele nabolaget har dårlig trykk, kan det være på tide å kontakte kommunen.

– Vi får omtrent 200 kundehenvendelser i året om trykkforhold, de aller fleste gjelder klager på lavt trykk, sier fagdirektør Magnar Sekse i Bergen kommunes vann- og avløpsetat.

Oslo kommune melder om omtrent samme antall henvelser.

Lekkasjer kan påvirke trykket, men vanntrykket i kommunale rør varier ellers veldig lite, ifølge vann- og avløpsetatene i de to byene.

– Har du lavt trykk, ligger feilen som oftest i det private ledningsnettet i eller utenfor boligen. Begroing i ledningen er en vanlig årsak, med reduksjon av den innvendige diameteren i rørene. I noen tilfeller skyldes for lavt trykk også manglende vedlikehold av private trykkøkningsanlegg, sier Sekse.

Pass på vanntrykket i kjøleskap og oppvaskmaskiner

Vanntrykket i boligen skal ikke være høyere enn fire-fem bar for å unngå at det går ut over rør og apparater inni boligen. Noen apparater skal ikke ha mer trykk enn 1,5-2,5 bar.

– Kjøleskap med isbitproduksjon, kaffemaskiner og oppvaskmaskiner har integrert trykkventil, i hvert fall hvis det er produkter av bra kvalitet. Men hvis produktet er billig og enkelt, må du få en rørlegger til å sette på egen trykkventil. Ellers blir det lekkasje, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Kilde: Newswire