Unngå frostskader på hytta: En dyr affære

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger disse 5 tipsene kan det enkelt unngås.  

fryst sjø foran hytte

Nattefrosten herjer over hele landet, og det er ikke kun kalde hender og kinn den kjølige tiden forårsaker. Når gradestokken bikker null og under er det nemlig dårlige nyheter for både hus- og hytteeiere. Frostskader er ute og lusker. Derfor gjelder det å ta noen forholdsregler, slik at man unngår at rørene fryser i kulda.  

Hvis du ikke har slukket ordentlig for vannet, eller hvis du har glemt å slå på varmen, kan du kjapt oppleve frostsprengte vannrør, som raskt kan ødelegge gulv, kjøkken eller vegger. 

– I vinterkulda kan frostsprengte rør potensielt føre til vannskader for flere hundre tusen. Hvis røret sprekker og så tiner, og vannet står på fullt trykk, da kan skadene bli omfattende, forteller Vegard Maldal fra Rørkjøp i en pressemelding til Ifi.

Ha på varme for å unngå frostskader

For å unngå frostskader er det lurt å ta noen forholdsregler. Skru på varmen. Det trenger ikke være like varmt som når man er hjemme, men litt varme i alle rom i løpet av vinteren er en god ide for å unngå frostspreng. 

Hvis du ikke slukker for vannet og tømmer rørene er det vesentlig at du sørger for at det er noen plussgrader i huset. Dette gjelder særlig på hytta, der de fleste slår av varmen når de er borte.  Hvis du har en vanninstallasjoner som du ikke vet om tåler kulden, kan du sørge for å unngå frostspreng ved å holde varmen på minimum 4-5 grader. 

– Mange slår av strømmen på hytta for å spare penger, men man bør merke seg at det kan bli mye mer kostbart å reparere frostskader enn å ha på litt varme, sier Maldal.

Frostsprengte rør kan gjøre store skader på bolig og hytte, og kan potensielt koste deg dyrt.

Steng for vannet og tøm rørene 

Hvis du skal ut å reise eller ikke skal besøke hytta i en lengre periode er det beste rådet å stenge hovedkranene og tømme rørene. Når det ikke er noe vann som kan fryse, er risikoen også minimert for at de sprenger. 

Men husk å la kranene stå åpne når de er tømt, slik at restvann i røranlegget kan renne ut. Dette gjelder også varmtvannsbrederen. 

Dette kan du gjøre for å unngå frosne rør:

  • Sørg for å ha plussgrader i alle rom med vannrør, minst 4-5 grader, og gjerne over 10
  • Steng av hovedvannkranen
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger
  • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren