Slik unngår du frosne vannrør

Frosten kan komme plutselig – sørg da for å gjøre de rette tiltak for å unngå frosne vannrør.

Når frosten er på vei tilbake er det på tide å stenge vannet ute. Det samme gjelder hver vintersesong.

Like fullt opplever forsikringsbransjen at vi glemmer oss år etter år og at skadene blir stadig mer omfattende både i boliger og hytter.

– Rør som sprekker på grunn av frost kan føre til store skader på badet eller våtrommet. Vi går inn i en sesong der temperaturene skifter brått, og plutselig kan vi bli overrasket med en kuldeperiode. Det er det viktig at du har stengt av vannledninger du ikke bruker, sier rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh.

Rør som sprekker på grunn av frost kan føre til store skader

De beste tipsene for å unngå frosne vannrør og lekkasjeskader:

• Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv). Da skrur du av vannet og tapper ut av røret.

• Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu. Luft kort og effektivt heller enn å sette vindu på gløtt.

• Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom når du reiser bort.

• Helt uavhengig av frosten. Kjøkkenet er ikke et våtrom, og har som regel ikke sluk. Men stadig oftere oppstår vannskade her. Side-by-side kjøleskap og innebygde kaffemaskiner får mye av skylden. Disse skal ha montert automatisk vannstoppventil og følere.

Rørleggerens tips til vedlikehold

– Det er mye slurv når det kommer til vedlikehold på bad og våtrom. Godt vedlikehold kan redusere sjansen for lekkasjer, og du forlenger levetiden på baderommet, sier Skottner Engh.

1. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør ettersom disse kan etse på rørene. Liker du lukten av grønnsåpe eller bruker du andre fettholdige vaskemidler må du rense sluket oftere. Fettet bidrar til å tette rørene og at hår og smuss setter seg fast. Vaskemidler tilpasset baderommet er ikke-alkaliske. Det vil si at de ikke inneholder fettstoffer.

2. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lett å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftenøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig.

3. Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstenging.

4. Nye avløpsrør under vasken er i dag laget av plast. Plast utvider og trekker seg sammen ved vekselvis bruk av kaldt og varmt vann. Dermed er det nødvendig å sjekke om det er behov for å etter stramme mutterne på skjøtene. I tillegg bør man med jevne mellomrom kontrollere at vannlåsen er tett og tørr.

Kilde: Skikkeligrørlegger