Sjekk rørene i tide!

Det er ditt ansvar at avløpsrørene fra huset og ut til den kommunale
ledningen er i god stand. 

Å bytte ut rør er det dyreste du gjør med boligen din, mens fornying er et raskere og rimeligere alternativ. 

Er avløpsrørene dine i ferd med å gå ut på dato?

Det kan bli en dyr affære om rørene ryker, så det er smart å ta en tilstandssjekk om du vet at du har eldre rør i og ut fra boligen din. 

– Det er veldig mange dårlige rør rundt om i Norge, og hvis rørene dine er mer enn 40 år gamle, bør du ta en sjekk. Kommunen kan også gi pålegg om rørsjekk i enkelte villaområder hvor de vet at rørene er gamle, sier Val Sibbern, markedssjef i Rørfornying Norge.

De rehabiliterer rør landet rundt, og mener det er et klart voksende marked for dette.

Forleng rørenes levetid – før det går hull eller dannes sprekker.

Typiske tegn 

Alderen er én indikasjon på at rørene bør sjekkes for skader og slitasje.

Andre ting du kan legge merke til, er om avløpene i huset stadig er tette, kloakklukt eller mye klukkelyd fra rørene. 

– Rør kan godt vare i hundre år, men det er vanskelig å vite sikkert. Om det for eksempel er mye bevegelse i grunnen, er rørene mer utsatt for skader, forklarer Val Sibbern. 

Har du gamle rør, bør du få noen til å sjekke hvilken tilstand de er i. 

– Om du vil sjekke rørenes tilstand, bør du bestille en kamerainspeksjon. Det koster rundt 7000 kroner for en stikkledning, og da spyles rørene rene før vi fører et kamera inn for å se etter skader, sier Val Sibbern.

Rask forbedring

I stedet for å få ødelagt både hage og oppkjørsel, går det an å fornye rørene uten å ty til graving. 

– En hage blir ikke den samme på flere år etter at grunnen er gravd opp, mens vår rørfornying er stort sett unnagjort på en dag, opplyser Sibbern.

Rørfornying Norges metode går ut på å forsterke rørene med epoxy innenfra ved hjelp av en strømpe som føres gjennom rørene.

Denne fornyingen koster omtrent halvparten så mye som å måtte bytte ut rørene – det avhenger blant annet av lengden på rørene og antall tilkoblingspunkter.

Fakta om rørfornying

– Rørfornying av avløpsrør skåner beboerne for tunge og langvarige inngrep i boligen, og medfører ingen riving. Det er en enkel og mindre plagsom metode enn å skifte ut de gamle rørene, sier Pål Harstad, senioringeniør i SINTEF Byggforsk.

– I mange tilfeller er dette en god metode for å forlenge rørenes levetid, men det må foretas en fullstendig vurdering – blant annet om badet har membran. Fornyingen av rørene skal jo ende opp i et funksjonsdyktig sluk som er tilsluttet våtrommets membran. Om tilstandsvurderingen konkluderer med at du må montere membran og bytte ut gamle vannrør, blir det kanskje like billig å bytte ut avløpsrørene og sluk samtidig, forklarer Harstad.

Han mener kvaliteten på rørfornyingsprodukter stadig blir bedre, og til nå er det tre firmaer som har fått SINTEFs Tekniske Godkjenning.

Dette vil si at produktene og metoden er testet i laboratorium, og at systemet er godkjent i henhold til DOK10.