Liten eller stor spyleknapp på toalettet?

Hva er egentlig forskjellen? Og når skal man bruke hvilken? 

Her får du svaret på et av livets store spørsmål. Du fikk kanskje ikke med deg jubileet i 2016, men da var det altså 40 år siden ideen om den lille skylleknappen på toalettet oppsto. Egentlig fortjener den litt oppmerksomhet, all den tid den har spart både vann og penger for utallige husholdninger.

Et kombinasjonstoalett med todelt skyllemulighet ble lansert av industridesigner Victor Papanek, og den første varianten kom på markedet noen år senere, i 1980.

Liten knapp – store besparelser

Der er mye å spare på den moderne løsningen, ser bare her:

  • Gammeldagse toaletter med vegghengte sisterne bruker opp til 12 liter vann per skyll, i følge energitjenesten.dk.
  • Mer moderne varianter med sammenbygd sisterne og kc-kum bruker rundt ni liter per skyll. 
  • Modernetoaletter bruker som regel to til tre eller fire til seks liter per skyll, avhengig av hvilken knapp du velger. 

Så hvorfor ikke bruke den lille knappen hver gang? Her må det jo være penger å tjene?

Spyleknappen er også en av hjemmets store bakteriefeller. 

Den lille skylleknappens utfordringer

Det kan aldri skade å få installert et vannsparende toalett. Ved «små» besøk er det ingen grunn til å skylle et halvt vannverk ut i kloakken. Men det er altså mulig å bruke den lille knappen feil. Hvis du for eksempel har et misforhold mellom et toppmoderne kombinasjonstoalett og utdaterte rørsystemer, kan det oppstå komplikasjoner. Rørene kan være underdimensjonerte, og de kan tette seg hvis du er gnien på skyllingen. 

Mange års slitasje på eldre rørsystemer kan resultere i små, innvendige buler, for eksempel av mørtel og kattesand. Hvis du skyller lite og ofte, kan det resultere i at trykket ikke blir hardt nok til å spyle toalettpapiret helt ned. 

Bruk begge knappene

Uansett er det en god regel å tenke på at stor knapp brukes til «store dobesøk» eller når det er mye papir som skal skylles ned. 

Kilde: Bolius.dk og Rorkjop.no.

Vil du ha tips og triks for hjem og hage fra oss hver uke? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!