Frosne rør – hva gjør du?

Du skrur på krana og får bekreftet mistanken: vannet er frosset. Hva gjør du nå?

frosne rør

Har kuldeperioden kommet så langt inn i huset ditt at du har fått frosne rør, må det tiltak til. I første omgang er den enkleste måten å tine rør på å øke romtemperaturen.

Sett opp døra inn til rommet der rørene har fryst. Lukk lufteventiler og vinduer i direkte nærhet av vannrør. Skru opp varmen på panelovner og fyr i ovnene.

Ikke bruk åpen ild på frosne rør

Du kan du prøve å varme opp rørene dine med en hårføner – som du holder selv – eller andre trygge varmekilder.

En varmeovn på kjellergulvet under rørene i taket, for eksempel. Det viktigste er at du holder deg unna åpen ild, ifølge rørleggerkjeden Varme & Bad.

Ikke la deg friste av å skibrenner eller primus.

Rørleggerdamp

Men det skal litt til for at hårføneren ordner opp, oftere må rørleggerens sterke skyts til. Han har to fremgangsmåter.

Enten kan man sende varm damp gjennom vannrøret, eller så kan man i metallrør bruke en tinetransformator der man setter strøm mellom to punkter.

Steng hovedkrana

Hvis du ikke har tilkalt profesjonell hjelp må du vite dette: vann som er frosset til is øker volumet med rundt ti prosent. Det verst tenkelige kan skje – at isen sprenger brist i vannledningen, som da vil fungere som en lite velkommen dusj i rommet når vannet smelter i rørene igjen.

Derfor anbefaler Sintef-Byggforsk at du stenger hovedtappekrana før du går i gang med jobben.

Etter at du har tint rørene skrur du tappekrana sakte opp mens du sjekker rørene for lekkasjer.

Ring forsikringsselskapet

Dersom du oppdager lekkasje, må du ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, og ringe rørlegger.

Og selv om det finnes mange handymen som gjerne vil klare alt sjøl, lønne seg å ringe rørlegger før man investerer tid og krefter på noe som kanskje bare er en tett rist…

Vannskadekontoret ved Sintef Byggforsk har utarbeidet flere nyttige brosjyrer om vannskader, blant annet én hvor du kan lese mer om frostskader.