Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Den eneste fellesnevneren for det store spekteret med vindus- og byggeglass som finnes, er at man kan se gjennom det. Daglig leder for Krane Glass & Fasade, Andreas Appelbom, har en filosofi om at enhver bolig har ulike egenskaper, som setter forskjellige krav til valg av vindu.

– Langt på vei de fleste tenker at glass er glass. Men mange faktorer spiller inn, viktigst er vinduets egenskaper med hensyn til varmeinnslipp, isoleringsevne og sikkerhet. Spesielt i Nord-Norge, hvor sola står lavt på himmelen og skinner hele døgnet om sommeren, er det viktig med riktige vinduer. Ved hjelp av nanoteknologi er det utviklet vinduer som reflekterer og absorberer varmestrålene. Disse er ideelle om man har store panoramavinduer, forklarer Appelbom.

Trekk

Et annet fenomen er kulderas, eller trekk. Mange tror trekk skyldes luft som slipper inn mellom dårlige vinduskarmer. Men fenomenet skyldes at vinduene kjøles ned fra utsiden, og møter den varme luften inne. Som man lærte på skolen synker da den kalde luften ned mot gulvet, og ullsokkene må hentes frem.

– Om forskjellen på innetemperaturen og trekkvinden er på mer enn fire grader, føles det kaldt på beina uansett hvor varmt det er inne. Det beste våpenet mot kulderas er en bred panelovn under vinduet. Om ovnen er for kort, forsterkes trekken. Vinduer med trelags energiglass er også effektive, sier Appelbom.

  

bildetekst

  

Dugg er bra

Enkelte vinduer isolerer bedre mot varmetap enn andre, og det sparer både lommeboken og miljøet for unødvendige belastninger.

– Vi har fått noen klager på at vinduer rimer på utsiden. Det er et kvalitetstegn, som tyder på at isolasjonen er god. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset nok til at dugg fordamper, sier Kristian J. Kristiansen, i KraneGlass & Fasade.

Tenk sikkerhet

Sikkerhet er den tredje viktige faktoren man må tenke på når man velger glass til boligen.

– Laminert glass kan forhindre ulykker ved at det ikke går an å falle igjennom det. Merking av glass som dekker store flater er også en effektiv forsikring mot unødvendige skader. Dessverre er ikke alle entreprenører og utbyggere like observante på sikkerhet knyttet til glass, men de blir stadig flinkere, sier Appelbom.

Med det store utvalget av glass, og den stadig økende populariteten glass får som byggemateriale, er det et paradoks at folk flest ikke tenker over hva slags glass som omgir dem.

– Glass er en engangsinvestering som varer lenge. Derfor oppfordrer jeg til å tenke kvalitet. Om man fordeler prisen for skikkelig glassmateriale på en boligs totale kvadratmeterpris, blir ikke for-skjellen på godt og dårlig stor. Men i komfort og bokvalitet merker man definitivt forskjell, sier Kristiansen.