Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste framgangsmåten for å friske opp vinduene utendørs.

Vinduene utendørs er utsatt for mye vær og vind, og malingen blir fort slitt. I tillegg har vinduer mange skarpe kanter hvor malingslaget blir tynt, og dermed blir de ekstra utsatt.

– Dersom malingen flasser, for eksempel at du kan skrape av malingen med en negl – da er det på tide på male vinduene. Investerer du i kvalitetsmaling i vanntynnbar akryl, er holdbarheten lenger enn om du bruker en billig oljemaling, sier Mette Dahl, marketing manager hos Nordsjö.

– Lønner det seg å hekte av vinduene, eller er det best å la dem henge på mens de males?

– Begge varianter fungerer, men om du tar av vinduet og har et egnet bord å legge det på, kommer du best til overalt. Om du ikke tar av vinduene, bør du male de høyeste materialene først, da er det lettere å komme inntil med pensel etterpå. Begynn innerst og mal deg utover mot kantene. Utendørsmalingen skal males rundt kanten av vinduet og dekke første sats rundt hjørnet av vindusrammen. Det beste redskapet til maling av vinduer, er en fin, skråskåret pensel, tipser malingseksperten.

Har du sprosser på vinduene, bør disse maskeres slik at malingen dekker skjøten mellom vindu og sprosse, ca 1 mm ut på vinduet.

– Sørg for å bruke blå vindustape som kan sitte på i flere dager, og som er lett å ta av, anbefaler Mette Dahl.

Ikke glem å skrape bort gammel maling på undersiden!

Tørketid

Å ha vinduer åpne døgnet rundt til de tørker, er ikke en drømmesituasjon. Hvor lenge bør egentlig vinduene tørke?

– Følg anvisningen på spannet, tørketiden er ulik for forskjellige malinger. Hvis du bruker en kvalitetsmaling, f.eks. Nordsjö ONE Door & Window, vil du ikke ha dette problemet. Denne type maling er ikke klebrig og tørker på to timer. Begynner du tidlig, kan du altså rekke to strøk på samme dag og lukke vinduet om kvelden, opplyser Mette Dahl hos Nordsjö.

Det er viktig å male vinduene med minst to strøk maling, slik at de holder så lenge som mulig.

– Hva om man kommer i skade for å lukke igjen vinduet før malingen er helt tørr?

– Da må du nok slipe ned skaden og begynne på nytt, sier Mette Dahl.

Det viktige forarbeidet

1. For at resultatet skal bli slitesterkt, bør alt som skal males vaskes godt først. Bruk for eksempel Nordsjö Forvask eller Jotun Husvask.

2. All løs maling skal skrapes vekk. Husk undersiden! Matt ned gammel maling med fint slipepapir. Om du har småskader i treverket, bør de sparkles og pusses.

3. Tørk bort slipestøv med en mikrofiberklut.

4. Alt bart treverk skal grunnes for å få god vedheft til toppstrøket. Også bare flekker der gammel maling er skrapt vekk bør grunnes. Husk å mette endeveden, og kittfalsen skal også males. Tetningslister skal derimot være fri for maling.

Bruk riktige redskaper

  • Bruk pensel med syntetbust til vannløselig maling.
  • En rull er best til glatte flater. Mal det du kan med denne, og så kan du bruke en mettet, liten flat pensel i den andre hånden til å fordele malingen.
  • En flat pensel gir jevn overflate, og blir smal og fin når den settes på høykant.
  • En detaljpensel med oval bust kan brukes til å male både bredt og smalt.
  • En pensel med skråstilt bust er flott når du vil komme til skikkelig i hjørnene.
  • Bruk sikre og bestemte bevegelser når du maler – da blir det jevnest resultat.