Slik bekjemper du effektivt kondens på vinduene

En liten innsats i hjemmet kan utgjøre en stor forskjell for holdbarheten av din bolig og din egen sunnhet. I de kalde månedene bør du derfor ha ekstra fokus på kondens i vinduene.

Dårlig inneklima utgjør en helserisiko for beboere

Kondens på innsiden av vinduene bør ikke ignoreres når temperaturen ligger rundt frysepunktet. Tvert imot er kondens en varsellampe som forteller om et dårlig inneklima i boligen. Det kan gi hodepine, pusteproblemer og dårlig konsentrasjon. Det er derfor viktig å med utlufting i hjemmet.

Dårlig inneklima er ikke bare et problem for holdbarheten på vinduene, det er også usunt for beboerne. Derfor er det grunn til å reagere hvis du har et tilbakevendene problem med kondens på vinduene innvendig, sier sekretariatsleder for det danske Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung i en pressemelding. 

Varm luft i hjemmet inneholder naturlig mer fuktighet enn den kalde luften utenfor. Varm og fuktig luft som treffer overflaten av vinduet og blir avkjølt, danner kondens. Dette er grunnen til at mange huseiere sliter med kondens på innsiden av vinduene. Vedvarende kondens på vinduene kan resultere i grønt eller svart belegg på vinduene og reduserer vinduets levetid betydelig. 

Forleng vinduenes levetid med utlufting 

Heldigvis er det verken kostbart eller tidkrevende å bli kvitt problemet med kondens på innsiden av vinduene. Glassmesterne anbefaler at du lager en fast rutine med å lufte ut hver morgen og kveld. 

Når temperaturene blir kaldere har vi en tendens til å ikke lufte ut like mye fordi det gjør hjemmet kaldere, og vi vil spare på oppvarmingsregningen. Men i virkeligheten bør du  lufte ut hjemme minst hver morgen og kveld i fem til ti minutter – og helst tre ganger om dagen for å få fukten ut av hjemmet.

Varmeregningen vil ikke være høyere

Selv om det høres ut som en krevende og dyr løsning å lufte ut tre ganger om dagen, er dette mye bedre enn å la vinduet stå på gløtt hele tiden for å få frisk luft inn. Fem til ti minutter med lufting av boligen tre ganger om dagen, der du skrur ned ovner og radiatorer til minimum, anbefales.

Hvis man lar vinduet stå på gløtt hele dagen vil radiatoren jobbe hardere for å holde romtemperaturen, og derfor får du ingenting ut av det utenom en høy varmeregning. Du blir faktisk heller ikke kvitt fuktigheten i hjemmet, så det er ikke en god måte å ventilere og lufte på.

Unngå å tørke klær inne

Selvom mange tørker klær innendørs, er det i følge glassmesterne ikke en gjennomtenkt løsning når det gjelder fuktighet: Det er ikke vektlagt nok at du skal unngå å tørke klær innendørs. Å tørke en klær inne gir mer enn to liter ekstra vann i hjemmet, og det koster faktisk mer energimessig å varme opp den fuktige luften.