Når bør du bytte vinduene?

Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to av faktorene som spiller inn.

Har du et svært gammelt hus, kan det ofte være penest å reparere de gamle, trekkfulle vinduene fremfor å bytte dem ut med moderne varianter. Trenger vinduene mer omfattende arbeider, bør du sørge for å bytte ut eller reparere nå mens det er mildt og fint ute.

Reparasjonsarbeidet kan gjøres på stedet, med skraping og fjerning av gammel maling, eller du kan få malermesteren til å ta vinduene med seg. Det kan være mer effektivt, og ikke minst roligere for familien.

Energityver

Det enkleste du kan gjøre, er å montere en ny tetningslist for å begrense trekken.

Er vinduene bare litt slitte, holder det å skrape dem for gammel maling, for så å sparkle, pusse og gi dem et nytt strøk. Men hvis vinduene dine ikke er tette lenger, og det trekker kaldt om vinteren, må noe gjøres.

Vinduer er den største energityven i huset ditt fra før av. I et gjennomsnittshus forsvinner 14 prosent av varmen ut gjennom vinduene. Er vinduene dine mer enn 20 år gamle, øker dette til 40 prosent.

I et trekkfullt hus fyrer du med andre ord for kråka, så å bytte ut eller tette vinduene vil også gjøre strømregningen mindre.

Glass som isolerer

Så når bør du bytte ut vinduene framfor å reparere dem? Én ting er at du gjerne vil bevare en gammel look som står til huset ditt, men strømregningen kan bli for høy å betale på bekostning av utseendet.

Glasset i gamle vinduer operer med en helt annen isoleringsgrad enn moderne vinduer.

Den såkalte u-verdien er viktig å kjenne til her. Enova anbefaler vinduer med u-verdi på 1 (jo lavere tall, jo bedre isolasjon). Gamle vinduer med enkelt glass har en u-verdi opp mot 5, mens om du har innerglass i en egen ramme i tillegg, kan u-verdien krype ned til 2,5.

Installerer du nye vinduer, er kravet at de skal ha en u-verdi på maks 1,2. Har du vinduer som er mer enn 20 år gamle, og som du merkbart kjenner er trekkfulle, bør du vurdere å bytte dem ut – særlig hvis du skal gjøre andre oppussings­arbeider samtidig.

5 tiltak som kan hjelpe

Bytt glass:

For å forbedre isoleringsevnen, kan du bytte ut det ene glasset mot et energispareglass eller et såkalt lavemisjonsglass.

Tilleggsrute:

Den mest kostnadseffektive måten å gjøre vinduene bedre på, er å montere en ekstra glassrute på en av vindusrammene. Det går også an å sette inn ekstraglass som bare brukes om vinteren.

Vindusskodder:

Kanskje ikke så pent på alle hus, men om det passer inn i stilen til din villa, er skodder et godt alternativ i rom hvor du ikke har så stort behov for å ha fritt utsyn.

Gardiner:

Nei, de er ikke bare til pynt – gardiner kan også isolere godt mot trekk og kulde.

Tetting:

Har du trekkfulle gliper mellom glass og treverk eller mellom rammen og karmen? Tett igjen med Glava, fugeskum eller aller best: Elastisk fugemasse (da kan du etterjustere vinduskarmen).

Kilde: Alt om huset, Cappelen Damm