Flott utsikt med riktig vindu

Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

For å varme opp gjennomsnittsvillaen på 144 kvadratmeter, trengs rundt 15 000 kwt per år i oppvarming. Med vanlige 2-lags vinduer slippes en tredjedel av varmen ut gjennom vinduene.

Dårlig isolerte vinduer kan gi flere ulike symptomer. Når den innerste ruten blir kald, avkjøles luften inntil vinduet og synker til gulvet som dermed kjennes trekkfullt og kaldt. Et annet tegn er kondens på vindusrutene.

Store miljøgevinster kan gjøres ved å energieffektivisere vinduene. Det er sjeldent spesielt økonomisk å bytte ut feilfrie vinduer med nye energieffektive, dersom dette er den eneste som skal gjøres. Desto mer lønnsomt kan det derimot bli om du likevel skal endre noe på husets fasede eller varmesystem.

Derimot er det nødvendig å skifte ut vinduene dersom de har råte, er umulige å åpne/lukke eller begynner å gå i stykker.

Så hva skal jeg bytte til?
Vinduets U-verdi viser hvor godt glass, karm og ramme isolerer. Jo lavere U-verdi jo bedre. Men besparelser kommer an på hvor i landet du bor – i nord blir den større enn i sør. Bygger du nytt, velg helst et vindu med 1,0 i U-verdi. Renoverer du, velg vindu med høyst 1,2 i U-verdi. Her finnes det en rekke valgmuligheter. Vinduet må naturligvis passe til huset. Når er det bygd og i hvilken stil? Tenk også over hvor mye du kan gjøre selv. Selv om du kan spare penger på å kjøpe ubehandlede vinduer, tar det en del tid å male dem. Trevinduer krever fortløpende vedlikehold, mens aluminiumsbekledde vinduer nærmest er vedlikeholdsfrie. Det finnes også vinduer i plast. Skal vinduet kunne åpnes? De fleste villavinduer åpnes utover. Velg mellom vippevindue, svingvindu, slagvindu med sidehengslet ramme, topphengslet ramme eller bunnhengslet ramme. Karmfaste vinduer passer der man ikke behøver å åpne dem. Forskriftene til Plan- og bygningsloven har bestemmelser om at vinduer skal være barnesikret.

Forskjellige typer glass
For å komme ned i en så lav U-verdi som mulig, er det først og fremst energispareglass som gjelder. Energispareglass, også kalt lavemisjonsglass, er et glass som er belagt med et usynlig skikt av tynn metalloksydbelegg som slipper den kortbølgede varmeenergien fra solen inn, men hindrer den langbølgede innevarmen og lekke ut. Isolerrutene har 2 eller 3 lag glass som er satt sammen og hermetisk lukket i kantene. Bedre varme- og lydisolering oppnås også om mellomrommet i en forseglet rute fylles me argon- eller kryptongass istedenfor luft. Utover dette finnes vindusglass i en mengde ulike varianter. Det er glass som isolerer mot varme og sol, glass som hindrer innsyn, brand, mekanisk vold – og faktisk også mot smuss.

Ta riktig mål og bytt selv
Så er det tid for å finne fram tommestokken og måle vinduet som skal byttes. Mål bredden og høyden på hullet i veggen. Mål også karmenes yttermål, det vil si midt i mellom karmens ytterkanter. Her må man vanligvis løsne omrammingen som dekker en del av karme.

Karmyttermålet angis alltid med bredde x høyde. Pass på at vinduets karmyttermål skal være 15 mm mindre i alle retninger enn hullet det skal settes inn i, slik at det er plass til tetting.

Kontakt vindusleverandøren om hvilke størrelser som er nærmest dine mål. Leverandørenes standardmodeller blir som regel produsert med bredde- og høydemål i jevne 100 mm intervaller.

I følge bransjen klarer man å bytte vindu selv om man er lite netthendt, men beregn minst et par timers arbeid pr. vindu. Følg leverandørens anvisninger til montering og tetting. Tetting vil si at man dytter isolasjonsmateriale i åpningen mellom veggen og vinduskarmen. Hør med vindusleverandøren hva slags isolasjonsmaterile de anbefaler. Deretter settes opp en dampsperre mærmest innsiden av veggen. Man kan også bruke fugeskum. Til slutt bør du leie et varmekamera for å sjekke at du har gjort en god jobb. Varmekameraet registrerer temperaturforskjeller i rommet og avslører eventuell slurv ved tetningen. Glem ikke at persienner og gardiner er en enkel og effektiv måte å isolerer litt ekstra på når kulda setter inn.

Glassklare fakta
– Solbeskyttelseglass hindrer solvarmen å komme inn
– Energispareglass hindrer romvarmen i å komme ut.
– Brannglass har høyere varmebestandighet enn vanlig glass
– Støydempende glass hindrer lyd i å trenge inn. – Herdet/laminert sikringsglass beskytter mot fysisk skade, finnes i ulike nivåer.
– Kulturglass ser «gammelt» ut med mindre defekter
– Ornamentsglass og strukturglass er både estetiske og beskytter mot innsyn.
– Selvrensende glass har et belegg på glassets utside som løser opp smuss slik at det skylles bort når det regner. Både sol og vann må treffe vinduet for at rengjøringen skal fungere.

Husk!
Ventileres huset med selvbedrag? De gamle utette vinduene har tidligere fungert som luftinntak. Husk å sørge for annen form for ventillasjon som gir tilsig av frisk luft.

Viktig!
Husets varmesystem må justeres etter både ombygging og vindusbytte, ellers blir det ingen energibesparelse. Med energieffektive vinduer senker du fyringsutgiftene.

Oppgradering:
Et vindusbytte kan innebære store ingrep i husets uttrykk og estetikk. Den som vil beholde sine gamle vinduer kan oppgradere dem ved å sette inn et ekstra glass på eksistrende vindusrute eller erstatte det innerste glasset med energispareglass. Velger man å sette
inn et tredje glass kan man komme ned i en U -verdi på 1,4 eller lavere.