Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Det nærmer seg den kalde årstiden, og flere steder i landet har årets første snø allerede falt. Har du gamle, dårlige vinduer, vil du snart merke det på bokomforten.

– Dårlige vinduer er ofte den største synderen når det kommer til husets isoleringsevne. Selv om vinduene utgjør bare fem prosent av husets ytterflate, kan de utgjøre førti prosent av varmetapet fra boligen, sier Roar Hugnes, seniorrådgiver i Enova. 

Investere for å spare

Bedre vinduer holder bedre på varmen, og kan dermed gi lavere strømregninger.
– Skal du spare mye, må du først investere. Her i landet er vi mye mer avhengig av elektrisitet enn i de fleste andre land. En stor del av elektrisiteten vi bruker går til oppvarming. Skal du først spare mye, er det her du bør begynne.

I tillegg til utskifting av eldre vinduer, kan det lønne seg å etterisolere boligen om det ikke allerede er gjort. Dette kan du lese mer om i artikkelen Bør du etterisolere?

Når du bygger nytt eller foretar en hovedombygging av en eksisterende bolig, finnes det visse krav du skal følge. Hvis du bare skal skifte ut vinduene, gjelder ikke dette, men det kan uansett være lønt for deg som boligeier å følge anbefalingene

Jo lavere U-verdi, desto bedre
– I følge veiledning til ny teknisk forskrift, skal vindusarealet ikke overstige tjue prosent av gulvarealet. I tillegg er kravene til energi når det gjelder vindu skjerpet kraftig. Et nytt vindu skal ha U-verdi på 1,2. Det går an å bruke dårligere vinduer, men da må bygget isoleres enda bedre enn forskrift. Enova anbefaler vinduer med U-verdi på 1,0 eller enda lavere, sier Hugnes.

Men hva er egentlig denne U-verdien det snakkes om? Kort fortalt betegner U-verdien hvor stor temperaturgjennomgang en flate har.

– U-verdien angir hvor mye varmetap det er gjennom vinduet. Jo lavere U-verdien er, desto bedre isolerer vinduet. For hver tidel vinduets U-verdi reduseres, får du en årlig besparelse på ti kWh per m2 vindusareal, sier Hugnes.

Gamle vinduer har høy U-verdi

Dagens forskrifter sier altså at U-verdien skal være 1,2, mens Enova anbefaler 1,0. Til sammenligning var kravene i byggeforskriftene for tjue år siden 2,4 og på 60-tallet var de 2,6. Har du gamle vinduer kan det med andre ord være store besparelser på å skifte til moderne lavenergivinduer. På Enovas nettsted, EnovaAnbefaler.no, kan du se hvilke vinduer Enova anbefaler.

Det er likevel ikke alltid at utskifting av gamle vinduer er å anbefale.
– Vedrørende eldre vinduer, så er det viktig å tenke på at de gjerne har en arkitektonisk flott tanke bak seg, både når det gjelder plassering i fasaden og de er gjerne rikt utsmykket når det gjelder belistning. Hver stilepoke har sin vindustype. Ved utbedring kan det derfor være bedre heller å ta vare på de originale vinduene, sier Hugnes.

Mange fordeler med moderne vinduer

De første forseglede vindusrutene med klart glass og luft i mellom kom på markedet på femti-tallet. Dagens mest moderne vinduer har gjerne tre lags glass med gass imellom og et belegg eller to, og de er fullstendig tette.

– Tre-lags lavenergivinduer har en rekke fordeler. Jo lavere U-verdi, desto mindre energi går til spille, og det gir reduserte energiutgifter. Du får mindre kaldras og trekkvirkning inn, og det betyr at du kan møblere helt ut til vinduet, sier Hugnes.

– I tillegg til isolasjonsevnen kan nye vinduer være bedre når det gjelder støydemping, og de er ofte enklere å vedlikeholde. Du kan gjerne vende dem inn, slik at du kan ha utvendig vask av vinduene mens du står inne. Utvendig er det også kommet et belegg som kan gjøre glasset såkalt selvrensende, slik at du slipper å vaske vinduene ute. De er dessuten sikrere når det gjelder innbrudd enn gamle vinduer, også i luftestilling, forteller Hugnes.

Kondens et kvalitetstegn

Men noen ulemper er det også med trelags lavenergivinduer. Et lavenergivindu er tyngre enn et ordinært vindu. Dessuten kan kondens på yttersiden av vinduet, spesielt i morgentimene, oppstå på visse deler av året.

– Det skjer gjerne i litt fuktige klima på vår og høst når det er helt stille ute og klar himmel. Da kan du få litt kondens på yttersiden. Det er ikke et problem for vinduet, det er faktisk et kvalitetstegn, sier Hugnes.

For å redusere kondensproblemet, kan du ha et litt større takutstikk, markiser eller lignende. Det vil da stort sett fjerne kondensproblemet.