Test av vatere

Vateret bidrar til å sikre perfekt resultat når du bygger vegger, henger opp hyller eller legger tak over terrassen. Vi har testet seks vatere. Alle er ganske enkle og i allroundstørrelsen 120 cm. Pristaket er 750 kroner.

Et vater er en del av standard-utstyret til enhver gjør det selv-er. Enten det er et solid merkevareprodukt eller en litt billigere utgave.

I en tidligere test av vatere har vi sett en helt billig utgave som måtte gi opp livet som presisjonsverktøy etter et enkelt fall i gulvet.

Denne gangen har vi også relativt billige modeller med, men de klarer alle testens presisjonskrav, også etter en tur i gulvet fra én meters høyde.

Likevel er det forskjell på de billige og de dyre vaterene. Det handler primært om soliditet; hvor mye “juling” kan vateret tåle og hvor lenge kan du regne med at det fortsatt er fullt funksjonsdyktig?

Slik har vi testet

Presisjon vekter vi med 40 %

Presisjon er helt avgjørende. Vateret skal, innenfor en rimelig toleranse, vise deg om noe er i lodd eller vater.

Vi måler på flere flater og vender vateret 180 grader for å sikre at det viser samme helling. Vi ser også på hvor mye boblen i libellen beveger seg, og om den fyller ut mellom strekene i libellen. Den bør fylle stort sett hele mellomrommet for å kunne måle tilstrekkelig nøyaktig.

Styrke vekter vi med 30 %

Forutsetningen for at vateret bevarer presisjonen sin, er at det tåler å bli mistet eller å bli veltet, når du har lent det opp mot et eller annet. Vi ser på hvor godt libellene er beskyttet, for eksempel i en plaststøp, og vi ser på profilen, altså selve huset, som ofte er av aluminium. Støtdempende endestykker er et pluss.

Betjening vekter vi med 30 %

Selve betjeningen og håndteringen av vateret er av stor betydning hvis du bruker det jevnlig. Vi ser på hvor lett det er å avlese libellene fra flere forskjellige vinkler. Er det enkelt å streke opp etter vateret, og er det enkelt å holde det opp mot en vegg eller en annen rett flate? Innfelte grep er et pluss.

Dette betyr karakteren

9-10 Toppkvalitet – Fås ikke bedre.

7-8 Riktig god – Mengder av kvalitet.

4-6 Middels – Gjennomsnittsprodukt.

2-3 Dårlig – Under middels, bør unngås.

0-1 Elendig – Gå langt utenom.

Enkelt og stabilt

70
Stabila

Konklusjon: Stabila har et stort utvalg av vatere, fra de billige til de dyre. Dette er et av de enkleste. Det ligner Bauhaus’ modell til forveksling, bortsett fra fargene.

Presisjon: Akkurat som testens øvrige modeller er presisjonen bra og akkurat som lovet. Et unøyaktig vater ville dumpet med et brak, og det har ingen av produsentene råd til å sette navnet sitt på. Boblene fyller godt ut i libellene.

Styrke: Robust pulverlakkert aluminiumsprofil med plastpropper i endene, som beskytter mot støt og slag. Stabila gir 10 års garanti på libellene, som er opphengt etter et patentert system. Og en tur i gulvet var ikke noe problem.

Betjening: Vater uten grep gjør det litt vanskeligere å håndtere redskapet og holde godt fast på det. Spesielt når du for eksempel skal måle om en stolpe er i lodd. Når vateret ligger ned, har det mindre betydning om det har et grep. Hull til opphenging.

Antall libeller: 1 lodd, 1 vater

Pris: 426 kronor

www.fischernorge.no

23 24 27 10

Enkelt og billig

16192
Biltema

Konklusjon: Selv om dette er testens billigste vater, fungerer det godt. Det er like presist som de øvrige, og boblen fyller fint ut mellom strekene.

Presisjon: Den lave prisen avspeiles ikke i libellenes presisjon. Presisjonen er like bra som hos konkurrentene. Libellene er enkle å avlese, og boblen fyller fint ut mellom strekene.

Styrke: Aluminium er et holdbart materiale, og et fall på én meter volder ingen skade. Enkle plastpropper beskytter endene av vateret mot slag. Libellene er innstøpt i plast.

Vateret virker ikke fullt så gjennomarbeidet som de øvrige, men det fungerer, og måler fint alt det skal måle.

Betjening: Har som det eneste av de testede vaterene en libelle, som kan vise en helling på 45 grader. Kan brukes som en pekepinn om for eksempel en takvinkel. Plasten rundt libellene har en forstørrende effekt, som gjør det lettere å lese libellene.

Antall libeller: 1 lodd, 1 vater og 45°

Pris: 139 kronor

www.biltema.no

81 53 28 15

Mer enn smart design – BEST I TEST!

Fatmax
Stanley

Konklusjon: Grovere og kraftigere enn de øvrige vaterene i testen. I tillegg gjør formen det enklere å slå en strek når det er behov for det.

Presisjon: Når du løfter den ene enden av vateret 15 millimeter, flytter luftboblen i libellen seg 1-2 millimeter. Det ligger innenfor den bevegelsen de fleste produsenter anbefaler og lever opp til. Meget kraftig og sterkt vater.

Styrke: Et relativt tungt vater, men det veier tross alt bare én kilo, og det er overkommelig for de fleste. Tyngden skyldes den kraftige profilen i aluminium, som er både høyere og bredere enn konkurrentenes. De kraftige gummiendene passer til deg som er litt hardhendt med verktøyet ditt.

Betjening: To gode grep gir fine muligheter for å holde fast, uansett hvordan vateret vender. Libellen på midten har en gjennomgående kant på den ene siden, slik at det er enkelt å slå en strek uten irriterende hopp, fordi blyanten treffer libellen.

Antall libeller: 2 lodd, 1 vater

Pris: 399 kronor

www.stanleyworks.no

+45 49 76 27 77

Robust

Hv120
Hultafors

Konklusjon: Hultafors er en av produsentene med størst utvalg. Denne enkle håndverkermodellen er litt mer robust enn testens andre, enkle modeller.

Presisjon: Samme følsomhet som de øvrige. Vateret virker solid og robust, og det har betydning for presisjonen på lang sikt. Luftboblen og libellen virker litt større enn konkurrentenes, og boblen fyller fint ut.

Styrke: Profilert aluminiumsprofil, som gir ekstra styrke i forhold til en helt rett profil. Ifølge produsenten kan vateret tåle påkjenninger som langt overstiger et fall fra én meters høyde. Fallet påvirket da heller ikke verken profilen eller libellene på noen som helst måte.

Betjening: Det profilerte/formede ytre gir et bedre grep; det er speiselt kjekt når du arbeider med hansker på.

Proppene i vaterets ender fungerer som opphengshull. Libellene er lette å avlese. Den midterste forstørres 30 prosent.

Antall libeller: 2 lodd, 1 vater

Pris: 725 kronor

www.hultaforsgroup.no

23 06 88 00

Litt enklere å avlese

Hercules 985-P
Kapro

Konklusjon: På vaterets overside er det et ekstra vindu, som gjør det mulig å se libellen uten å strekke halsen for å se siden av vateret. Smart.

Presisjon: Vateret er akkurat så presist som du kan ønske deg. Vi har testet det, vendt det 180 grader og avlest igjen.

Heller ikke etter et fall fra én meters høyde var det problemer. Vateret er enkelt å streke opp etter.

Styrke: Profilert aluminiumsprofil med kraftige gummi-ender, som skåner vateret hvis du mister det. Det virker kraftig og solid, og skal nok gi eieren presise mål mange år fremover. Libellene er støpt inn i beskyttende plast.

Betjening: Når du for eksempel skal sette en stolpe i lodd, ender du ofte med å måtte strekke halsen for å se libellen på siden av vateret. Men her er det satt inn et speil i et ekstra hull i profilens topp. Det gjør avlesning­en enklere. Gode grep å holde i.

Antall libeller: 2 lodd, i vater

Pris: 529 kronor

www.wareco.no

21 06 36 60

Basismodell

120 cm
Bauhaus

Konklusjon: Et utmerket vater, som bortsett fra fargen er identisk med Stabilas billigste modell. Produsent-ene sier det er forskjell, men det kan ikke vi se.

Presisjon: Vateret fra Bauhaus er like presist som de øvrige: fullkomment nøyaktig. Vi har målt det opp mot et profesjonelt, helt nøyaktig vater, og vi har målt en flate og snudd vateret 180 grader for å se om resultatet var det samme. Dette skapte ingen problemer.

Styrke: Vateret klarer fallet fra én meters høyde uten verken skrammer eller skader på libellene. Vateret er pulver­lakkert i grått, og vil etter hvert komme til å se slitt ut. Dette påvirker likevel ikke holdbarheten, bare utseendet. Selve profilen er i aluminium og ganske robust.

Betjening: To libeller og et opphengshull er hva det kan bli til på denne enkle modellen. Skal du bare sjekke om noe er i lodd eller vater en gang iblant, fungerer det godt. Ingen grep.

Antall libeller: 1 lodd, 1 vater

Pris: 159 kronor

www.bauhaus.no

66 84 02 00