Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de senere årene. Vi har testet 12 forskjellige maskiner, slik at du er forberedt til ditt neste besøk i byggvarehuset.

Vi har valgt å sette søkelyset på 18 volts maskiner i et overkommelig prisleie, i denne testen av de populære bor-/skrumaskinene. Dette er nemlig maskiner som ligger veldig nært maskinene som brukes på byggeplasser.

De 12 maskinene vi har testet, er ganske like av utseende, så vi prøver å finne ut om det er forskjeller. Vi har lagt vekt på å finne sterke, gode maskiner, som ligger godt i hånden og er lette å betjene.

Momentinnstillingen avgjør om skruehodet stopper nøyaktig i plan med materialet. Vi tester hvor nøyaktig det virker på alle maskinene. Foto: Lasse Hansen/Gjør Det Selv

Dette har vi lyktes med, noe du vil finne ut mer om på de neste sidene. Prisene holder seg stort sett under 2000 kroner. Det er slett ikke galt for et av de mest brukte verktøyene som finnes i verktøykasser rundt om . Alle de viste prisene er inkludert lader og to batterier.

Prisene varierer faktisk ganske mye på enkelte maskiner. Men sjekk størrelsen på batteriet, for det er som regel der leverandørene sparer når de lager tilbudspriser. Prøv gjerne maskinen i en butikk også, da finner du ut om den passer deg.

Det er av stor betydning om maskinen ligger godt i hånden når du skal bruke den i lang tid om gangen. Vi vurderer nøye både håndgrep og balanse. Foto: Lasse Hansen / Gjør Det Selv.

Slik har vi testet

De 12 skrumaskinene så ganske like ut, så vi sjekket kreftene, betjeningen og ergonomien for å finne ut om det var noen forskjeller.

Kraften når en bor-/skrumaskin skrur rundt, kalles dreiemoment, og det testet vi på forskjellige måter.

Vi boret først en masse hull med et 20 mm spiralbor i en 10 cm tykk bjelke for å finne ut hvor sterke de forskjellige bor-/skrumaskinene var.

Etterpå skrudde vi ti kraftige skruer (5 x 80 mm) ned i en bjelke med høy hastighet og høyt moment.

Justering av (dreie-)moment testet vi med tre forskjellige skruelengder for å finne ut hvor lett/vanskelig det var å få skruehodet til å havne nøyaktig i nivå med overflaten på planken.

Vi behandlet maskinene ganske hardhendt, for å få en idé om hvor robuste de var. Samtidig vurderte vi hvor godt de lå i hånden. God balanse og sklisikre belegg er et krav. Til slutt så vi på borchuckene: Holdt de fast på bor og bits, og løsnet bitsholderen når vi skrudde ut skruer? Og skygget borchucken for lyset på maskinen?

I testen teller:
Styrke 40%
Funksjon 30%
Betjening 30%

HITACHI DS 18 DJL:

Robust maskin med godt grep

Rask lading, men ingen ladeindikator. Godt grep til begge hender.

Alle komponenter virker robuste, og det var ingen proble­mer med å skru i skruene. Det gikk også greit å bore hull med 20 mm boret, men maskinen måtte jobbe hardt for å klare det.

En helt tradisjonell maskin med to gir og dreibare mo­ment­­innstillinger, som funge­rte fint. Det var lett å justere moment til undersenking av skruer. LED-lyset var kraftig og lyste der det skulle, uten skygger.

Utmerket håndgrep, dog uten sklisikkert belegg foran. Vi syntes maskinen hadde en tendens til over­balanse, ved at den virket litt tung foran. V

i manglet klart en ladeindikator på batteriet eller maskinen, men ladetiden er til gjengjeld behagelig kort. I tillegg er det enkelt å ta batteriet av og på maskinen.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 6

Samlet karakter: 7,4

Batteri: 1,5 Ah
Ladetid: 40 min.
Momenttrinn: 22
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,7 kg
Pris: cirka 1800 kroner
www.hitachi-powertools.no

Du finner flere verktøytester på gjoerdetselv.com

MAKITA DDF 456:

Profesjonell maskin i tradisjonell form

Denne kan du fint bygge en hel treterrasse med, og laderen er lynrask.

Makitamaskinen tar bare fatt, nærmest uten motorlyd. Skrur inn skruer og undersenker dem helt uten problemer, raskt og stabilt. Robust, så den kan tåle strabasene på en byggeplass.

Bortsett fra kreftene, over-rasker ikke maskinen. Den er helt tradisjonell i utforming og funksjoner. Gir og moment­justering fungerer godt. LED-lyset er kraftig, men dessverre treffer skyggen fra borchucken stedet du skal bore.

God balanse, glimrende grep. Frem-/tilbakeknapp er litt liten. Borchucken holder bor og bits godt fast, og er lett å spenne.

Ingen ladeindikator på batteri eller maskin, men når det bare tar et kvarter å lade opp batteriet, er problemet så godt som uten betydning.

Styrke: 10
Funksjon: 7
Betjening: 7

Samlet karakter: 8,2

Batteri: 1,5 Ah
Ladetid: 15 min.
Momenttrinn: 16
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,6 kg
Pris: cirka 2000 kroner
www.makita.no

AEG BS18 G2 LI-152:

TESTVINNER: Virkelig sterk og helt tradisjonell

Denne kan anbefales til nesten alle, både det profesjonelle gjør-det-selv-folk og profesjonelle.

Det kan både merkes og høres at denne bor-/skrumaskinen har krefter. Med en lett spinnende lyd, borer den hull og skrur inn skruer som en lek. Alt er solid utført, og vekten indikerer at det er solide saker på innsiden.

To gir og momentskifter med hørbare klikk og tydelig skala. Enkel justering av moment til undersenking. Det er bra. Hvis LED-lyset ble flyttet, ville borchucken ikke skygget på borestedet. Det er et minus.

Litt stort grep, med litt for liten sklisikring. Kontakten til frem- og tilbakeløp er litt lei. Stor og kraftig borchuck, som holder godt fast på boret.

Fin ladeindikator på batteriet, som har slagbeskyttelse av gummi. Ladetiden er grei, og det er enkelt å bytte batteri.

Styrke: 10
Funksjon: 7
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,5

Batteri: 1,5 Ah
Ladetid: 60 min.
Momenttrinn: 23
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,8 kg
Sett til: 2099 kroner
www.aeg-pt.no

BOSCH PSR 18 LI-2:

Bra nytenking på en rekke områder

Kan lades opp med batteriet montert. Nytenkt gir og moment. Virker litt spinkel.

I borposisjon (høyeste gir) klarer maskinen å skru inn de største skruene, mens den har problemer med å bore hull med 20 mm boret. Den gjør det, men det virker som om den er like før den bryter sammen. Virker spinkel, særlig batteri og borchuck er litt enkle.

Det er ingen omskifter til girskift eller momentjustering, det skjer halvautomatisk ved en “powercontrol”-skyveknapp, der en lysdiode viser innstillingen. Det var lett å justere momentet så skruene kunne undersenkes perfekt. LED-lyset traff også akkurat der det skulle.

Fin ladeindikator og smart at maskinen kan stå i laderen med batteriet montert, samtidig som batteriet også kan lades alene. Grepet er litt stort til små hender.

Styrke: 7
Funksjon: 7
Betjening: 8

Samlet karakter: 7,3

Batteri: 2,0 Ah
Ladetid: 90 min.
Momenttrinn: 10
Borchuck: 10 mm
Vekt: 1,3 kg
Sett til: 1695 kroner
www.bosch.no

Du finner flere verktøytester på gjoerdetselv.com

METABO BS 18 QUICK:

Bra med krefter, god til monteringsarbeid

Liten og kompakt maskin, kan komme til på trange steder, fin til skapmontering.

Helt problemfritt å skru inn skruer og å justere momentet til perfekt undersenking. Ved boreoppgaven med 20 mm spiralbor jobbet den lille maskinen hardt, men den jobbet seg gjennom uten verken å stoppe eller lukte svidd.

Justering av momenttrinn fungerte perfekt, og det kraf-tige LED-lyset var rettet nøyaktig dit det skulle lyse.

Grepet var behagelig, med god størrelse og mykt belegg. Borchucken kan fjernes uten verktøy, og på baksiden sitter det en bitsholder, som forvandler maskinen til en kort monteringsmaskin, som kan komme til på de trangeste steder. Borchucken er liten, men holder perfekt på både bor og bits. God ladeindikator.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 7

Samlet karakter: 7,7

Batteri: 2,0 Ah
Ladetid: 80 min.
Momenttrinn: 20
Borchuck: 10 mm
Vekt: 1,3 kg
Sett til: 1490 kroner
www.metabo.no

DEWALT DCD 771 C2:

Stor og sterk maskin til større oppgaver

Stor og sterk. Ikke til små monteringsjobber, men en sliter til byggeprosjekt.

Det er ikke bare det ytre som forteller om en maskin er solid og holdbar. Lyden fra motoren røper det også, nesten som med biler. Og DeWalts maskin har en frisk lyd, selv under kraftig press er det verken rumling eller hvining. Å skru inn skruer og bore 20 mm hull klarer maskinen helt problemfritt.

To gir, skyvekontakt og fine hastigheter i begge trinn. Merkbar forskjell på moment-trinnene, og det er lett å justere til riktig undersenking av skruer. Men LED-lyset lyser underlig nok ikke opp borestedet.

Prima grep og god balanse i den ganske tunge maskinen. Lite, lett batteri, som kan ligge i en brystlomme, men manglende ladeindikator trekker ned hos oss. Grei ladetid på én time.

Styrke: 10
Funksjon: 7
Betjening: 7

Samlet karakter: 8,2

Batteri: 1,3 Ah
Ladetid: 60 min.
Momenttrinn: 16
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,7 kg
Sett til: 2150 kroner
www.dewalt.no

Du finner flere verktøytester på gjoerdetselv.com

SKIL MASTERS 2899 MA:

GODT KJØP: Stor og robust maskin med perfekt LED-lys

Hjemmehåndverkeren får en god, nesten profesjonell maskin med Skil Masters.

Skrutesten gikk uten proble-mer, det samme gjorde under-senkingen. Dette er en maskin som har godt med krefter i et virkelig robust design. Men dette er jo også en serie Skil lager til profesjonelle håndverkere.

Det er litt forvirrende at girvelgeren er merket “High Torque” og “High Speed”. Det første betyr høyt dreiemoment (lav fart), det andre høy fart.
Men du venner deg til det.

Det kraftige LED-lyset lander akkurat der det skal, på et stort område og uten skygger.

Fint grep og godt med sklisikring, også der du skal plassere den andre hånden når du skal bore eller skru i taket. Litt kronglete å skifte batteri, men fin ladetid og flott ladeindikator på foten til maskinen.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,0

Batteri: 1,5 Ah
Ladetid: 45 min.
Momenttrinn: 24
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,6 kg
Sett til: 1399 kroner
www.skil.no

RYOBI RCD 18022L:

Godt med krefter, men spinkle materialer

Stor og litt tung, men med noen utmerkede detaljer. Bortsett fra vateret.

Det er ingenting å utsette på kreftene hos Ryobis skrumaskin. Den klarer både skru- og boretesten helt fint. Den matcher profesjonelle maskiner, men design og materialer virker litt for spinkelt blant proffene.

Høy hastighet i høyeste gir gir hull uten oppflising i kantene, og momentjusteringen er enkel når du skal undersenke skruer. LED-lyset er perfekt plassert, og det er en liten magnetplate til å holde fast bits med. Det er en smart løsning.

Men vateret stusser vi over. Ja, det er fint å holde maskinen vannrett når du borer, men boblen i libellen er så treg at du sovner før den er på plass. Stort håndgrep krever en stor hånd. Litt tyngre foran, til tross for tungt batteri. Kort ladetid.

Styrke: 8
Funksjon: 8
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,0

Batteri: 1,4 Ah
Ladetid: 60 min.
Momenttrinn: 24
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,6 kg
Sett til: 1490 kroner
www.ryobitools.eu

STANLEY FATMAX FMC 600 D2:

Sterk maskin med god balanse

Robust maskin, tåler bruk på en byggeplass. Godt grep, men ganske lang ladetid.

Denne maskinen er laget for å kunne tåle strabasene på en byggeplass. Den er kraftig og robust, og har godt med krefter. Både skrutesten og boretesten klares i et raskt tempo.

To gir og momentinnstilling som virker, slik at de tre skruene ble undersenket akkurat som de skulle. Små magneter på siden til løse bits er også bra.

Men hvorfor skygger borchucken for LED-lyset? Dette ser vi hos mange fabrikater, og vi stusser hver gang.

Grepet har en fin størrelse og sklisikkert belegg overalt. God balanse både ved vannrett og loddrett betjening. Borchucken er litt glatt og vanskelig å spenne. Tydelig ladeindikator og lett batteriskift. Men det er en stor og ganske tung maskin.

Styrke: 9
Funksjon: 7
Betjening: 8

Samlet karakter: 8,1

Batteri: 2,0 Ah
Ladetid: 120 min.
Momenttrinn: 22
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,6 kg
Sett til: 1598 kroner
www.stanleyworks.no

Du finner flere verktøytester på gjoerdetselv.com

BLACK+DECKER ASD 184 KB AUTOSENSE:

Smart og følsom, men litt svak

Liten og enkel å håndtere. Gir og momenttrinn er er-stattet av smart automatikk.

Maskinen virker robust, men batteri og borchuck gjør underlig nok ikke det. 20 mm hull med et spiralbor orker den ikke, men med et 10 mm bor er det ingen problemer. Det går også litt tregt å skru inn de
5 x 80 mm store skruene.

Spennende å utelate gir-skifter og momentjustering, for bare å ha et lysende bor og en lysende skrue i et display. Auto-matikken styrer hvordan under-senking av skruer foregår. Bare stopp når skruehodet treffer treet, og begynn igjen. Det er alt.

Fint LED-lys, som treffer der det skal. Grepet er lekkert, godt utformet med mye sklisikring. Borchucken er for liten og glatt, men den holder fast på borene og bitsene. Grei ladeindikator, men lang ladetid.

Styrke: 6
Funksjon: 7
Betjening: 6

Samlet karakter: 6,3

Batteri: 1,3 Ah
Ladetid: 90 min.
Momenttrinn: Automatisk
Borchuck: 10 mm
Vekt: 1,3 kg
Sett til: 1390 kroner
www.blackanddecker.no

WORX WX 166:

Plastikkaktig med greie krefter

Fin liten maskin til små og mellomstore oppgaver. Men batteriet sitter løst.

Det står 20 V på pakken, men det er i realiteten et 18 volts batteri, som i USA kalles 20 volt. Hvorfor de gjør det, kan du lese i innledningen av testen.

De plastikkaktige kompo-nentene og den hylende lyden virker ikke betryggende. At batteriet sitter løst, er heller ikke bra. Det gikk greit å skru inn alle skruene, men å bore hull med et 20 mm bor fikk overbelastnings­vernet til å slå inn flere ganger.

Fin maks.-hastighet og enkel justering av momenttrinn for undersenking. Borchucken skygger for LED-lyset. Størrelsen på hånd­grepet er greit, men det mangler mer sklisikkert belegg, og vinkelen på grepet er litt feil i forhold til andre merker. Ingen ladeindikator, men grei ladetid på én time.

Styrke: 6
Funksjon: 6
Betjening: 6

Samlet karakter: 6

Batteri: 2,0 Ah
Ladetid: 60 min.
Momenttrinn: 15
Borchuck: 10 mm
Vekt: 1,3 kg
Pris: ca. 1900 kroner
www.hpschou.com/no

COTECH LXC DD 18:

Har alle nødvendige funksjoner

Stor og litt klossete, men robust. Kan det den skal til bruk i hjemmet.

Maskinen ser billig ut, men komponentene er greie og akseptabelt robuste. Det var ingen problemer med å skru inn de lange skruene, og boreopp­gaven ble utført overraskende jevnt. Få stopp, ingen hørbare anstrengelser og ingen lukt av overopphetet motor.

Litt for lav hastighet i høyeste gir, og maskinen har vanskelig for å komme i gang i de laveste momentinnstillingene. Det lar seg dog gjøre å undersenke skruene. LED-lampen skygger ikke, men den er veldig svak.

Maskinen har et omfangsrikt håndgrep, som sannsynligvis
er litt kort hvis du har en bred hånd. God ladeindikator, og slag­sikringen av gummi på batteriet gjør at maskinen står stabilt
uten å skli.

Styrke: 8
Funksjon: 5
Betjening: 5

Samlet karakter: 6,2

Batteri: 1,5 Ah
Ladetid: 40 min.
Momenttrinn: 23
Borchuck: 13 mm
Vekt: 1,5 kg
Sett til: 898 kroner
www.clasohlson.com/no