Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Boremaskinen, alle eier

Selv ikke-gjør-det-selv-folk har alltid ét bestemt stykke elektrisk verktøy: boremaskinen – eller rettere sagt en batteridrevet akku-borre/skrumaskin. Det er få som klarer seg uten.

De fleste klarer seg med ett sett murbor og ett sett metallbor. Den tredje typen alminnelig spiralbor er trebor. Trebor er best hvis du skal bore nøyaktige huller i tre.

Utover det finnes det et hav av forskjellige typer spesialbor, til ekstremt store huller, vanskelige materialer og andre formål.

De beste tipsene til nøyaktig boring

Hvis du ønsker et perfekt resultat med bor og boremaskin, så er dette noen gode tips som løser de forskjellige bore oppgavene optimalt:

  • Kjappe, nøyaktige hull krever et nytt og skarpt bor. De fleste har opplevd at et bor ikke tar fatt, men bare kjører rundt. Det er vanlig at de blir slitte og sløve bor virker ikke.
  • Juster hastigheten avhengig av materialet. Ved boring i murstein kan det for eksempel være en fordel med høy hastighet og slag, mens boring i metall krever lav omdreining uten slag. Les skjemaet som følger med boremaskinen, over anbefalte omdreiningshastigheter.
  • Før boring. Hvis du er i tvivl om hva veggen er laget av, eller hvis du skal bore nøyaktig i for eksempel stål, kan det være en fordel å starte med å bore et mindre sted først.
  • Maskinen skal passe til oppgaven. En kraftig boremaskin med batteri er god til de fleste oppgaver. Men til, for eksempel store bore oppgaver i betong, er en kraftig 220V slagbormaskin best.
  • Når det skal bores dype hull, kan det være smart å trekke boret ut av borehullet innimellom, for å fjerne boreslam eller spon, og sørg for at boret ikke blir for varmt.
  • Til nøyaktige oppgaver i for eksempel tre, eller metall  er det praktisk å montere boremaskinen i en borestand. Dette gjør hullet helt vinkelrett, og gir boret mulighet til en bestemt dybde hver gang.
  • Når du borer i harde metaller som for eksempel stål og jern, er det fordelaktig å avkjøle boret med kappolje. Du bør imidlertid bruke alkohol når du borer i aluminium.  

Tre typer bor  

Når skal du velge et bor fremfor et annet?

Lær å kjenne forskjell på de tre bor typene:

  • Murbor
  • Metallbor
  • Trebor


Bilde: GettyImages

Murbor

Murbor er beregnet til bruk i murstein, betong, gips, stein, fliser og lignende materialer. Murbor er kjent ved å ha en karbidplate i spissen. De er ikke spesielt skarpe i forhold til andre typer bor. Den harde spissen betyr at slagbordet slår seg inn i materialet. Men boret kan også brukes, uten påvirkning, på mykere materialer som gips.

Du kan få boret i mange forskjellige utgaver og farger, men normalt er de blanke. Et helt alminnelig sett er typisk 3 mm til 10 mm i diameter. Du kan også få bor opp til 25 mm og passer i alminnelig borepatron. Avhengig av diameteren som går fra ca. 70-160 mm. så øker også lengden. Du kan også kjøpe ekstra lange bor, helt opp til 600 mm i de fleste størrelser, noe som kan være praktisk hvis du skal bore gjennom en tykk vegg.

Metallbor

Vanlige bor markert HS eller HSS er beregnet til å bore i jern, messing, aluminium og andre metaller. Boret passer til gjengjeld ikke til for eksempel veldig hardt, herdet stål – som en kniv klinge. Metallbor er et universalbor og fungerer også fint på tre og trefiberplater, det kan også brukes på flere typer plast og kunststoffer.

Metallbor er normalt sorte, men kan fås som blanke eller med en gyllen titan belegning. Boret fås normalt fra 0,1 mm. til 13 mm. I diameter og lengden er ca. 35-150 mm. Et vanlig sett går fra 1-10 mm. Boret passer til en vanlig borepatron, i en boremaskin, og brukes alltid uten slag.   

Trebor

Trebor er det man best kan unnvære i verktøykassen. Men til å bore i tre, sponplater, MDF,  kryssfiner og lignende så er det bedre enn metallboret. Trebor har en styrende spiss som gjør det mulig å bore veldig nøyaktig. Boret transporterer effektivt spon opp fra hullet.

Trebor er normalt en kombinasjon av sort og mattslipt. Ofte får du dem i en diameter fra 3-20 mm. Et standard sett får du fra 3 mm til 10 mm. Lengden økes med diameteren fra 35mm til 200mm. Trebor passer i en vanlig borepatron og brukes alltid uten slag.