Rawlplug / Plugger – Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken rawplug/ plugger du skal velge, slik at opphenget blir solid. Med noen enkle tips kan du lett finne ut hva veggen er laget av og hvordan du velger rawlplug og skruer, slik at de passer sammen.

Plugger til alle typer vegger

Det burde være lett å henge opp hyller og bilder. Men de fleste kjenner nok til frustrasjonen når man kikker ned i verktøykassen etter riktig rawlplug. Fortvil ikke, det finnes spesielle plugger til alle veggmaterialer og belastninger.

Velg plugger etter belastning

De fleste oppheng hjemme skal dreier seg om lette ting. Her klarer du deg med noen universalprodukter som egner seg til det meste. Hvis du skal henge opp skap eller en bokhylle på veggen, så skal opphenget tåle større vekt. Her har du et hav av forskjellige muligheter både av skruer og hensiktsmessige rawlplugs.

Vei det du skal henge opp

Det er viktig at du veier det som skal henges opp slik at du vet hva belastningen er og hva det skal kunne bære. Du skal også finne ut hva materialet i veggen består av, deretter kan du snakke med en forhandler om hvilket produkt du skal velge. 

Borehull og plugger skal passe sammen

Borehull og plugg skal som utgangspunkt ha samme diameter. Til gjengjeld skal skruen være mindre enn pluggen, men også stor nok til at pluggen kan utvide seg når du skrur den inn. Velg en skrue som er lengre enn pluggen, slik at spissen stikker ut.

Plugger og skrue skal passe sammen

Les alltid anbefalingen fra produsenten, slik at du er sikker på at plugg og skruen passer. Har du ikke spart på innpakningen, så kan du følge denne tommelfingerregelen:

  • På mindre skruer, opp til 5 med mer i tykkelse skal pluggen normalt være 1 med mer større i diameter.
  • På tykkere skruer bør du velge en plugg som er 2 med mer større.

Ikke bland nytt og gammelt

Design av skruer har endret seg med årene å i dag er de fleste skruer veldig like fra hode til spiss. Før var skruene mer koniske – altså tykkere ved hodet. Eldre plugger er derfor designet til å passe til en konisk form og nyere design til en mer rett skrue.

Rawlplug med forskjellig kvalitet – velg den beste

Det kan være fristende å velge den store posen med billige rawlplugs fremfor de litt dyrere kjente merkene.

Men forskjellen på kvaliteten er stor. Plastikken i de billige rawlplugs er ofte tynn og sprekker lett siden gripevingen/mothakkene er for spinkle til å gripe ordentlig fast.

Velg rawlplug, basert på veggens materiale

Norske hjem har ofte vegger laget av mange forskjellige materialer. Det er avgjørende for hvilken rawlplug du skal velge. Hvis du ikke vet hva veggene i huset er laget av så kan du finne det ut ved å bruke disse enkle triksene: 

Guide til plugger:

Gips 

Gipsvegg kjennetegnes ved en tynn vegg med et hulrom bak. Se hvordan man henger opp ting på en gipsvegg her. 

Lette oppheng: Selvskjærende rawlplugs, som du skrur i til den er jevn med veggen. Deretter skrur du skruen inn.

Tungere oppheng: Her skal du bruke en rawlplug der skruen utvider pluggen når den blir skrudd inn. pluggen deformeres, slik at den fungerer som en bolt på veggens bakside.

Murstein

I murstein og andre harde veggmaterialer skal du bruke en plugg som utvider seg i takt med at skruen skrues inn. Det øker friksjonen mot sidene i borehullet slik at skruen holder seg fast i veggen.

Gassbetong og hullstein

Er mykere materialer der skruen og pluggen kan bevege seg rundt i borehullet og derfor sitte løst. Her skal du bruke en rawlplug som har et dobbelt sett vinger. Det fungerer som en mottager.

Universal rawlplug

Til lette oppheng kan du fint bruke en universal rawlplug uansett hva veggen er laget av.