Bor med ordentlig slag

18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan merkes: Proffene har masser av krefter, men de er både dyrere og tyngre enn de mindre maskinene.

Hva skal du bruke en 18 volt bor-/skrumaskin til? Dette spørsmålet må du stille deg før du går på handletur. Trenger du en maskin som fortrinnsvis skal brukes til å skru inn hundrevis av gipsskruer, samtidig som den skal brukes til å bore hull i murstein eller betong en gang iblant, kan det hende en slik maskin er i meste laget.

Forskjellene maskinene mellom er spesielt tydelige når de ligger klare for testing på arbeidsbenken. Vi har samlet resultatene slik at du kan se du kan se hvor lang tid maskinen brukte på å bore gjennom en murstein og en 5 cm tykk betongplate, og hvor mange hull de kunne bore gjennom en 45 mm planke med et 32 mm spadebor.

Slik har vi testet :

Styrke vekter vi med 40 %
Vi borer med et 32 mm spadebor i en planke, og vi ser hvor raskt maskinen kan bore hull i murstein og betong med et 6 mm murbor. Maskinen skal kunne klare det produsenten lover, uten slinger eller anstrengelser. Vi vurderer også batteriet og materialene bor-maskinen er bygget av.

Funksjon vekter vi med 20 %
Vi ser på hvor godt de enkelte funk-sjonene i maskinen er tilpasset skru-, bor- og slagfunksjon. Momentet skal ha tydelige forskjeller mellom trinn-ene. En god lampe, som lyser opp arbeidsstedet, er en fordel. Den bør sitte over batteriet, slik at borchucken ikke skygger for arbeidet.

Betjening vekter vi med 20 %
Er det enkelt å sette bor og bits i maskinen? Passer batteriene til andre maskiner? Og er det tilføyd ekstra finesser, som gjør betjeningen enkel?

Ergonomi vekter vi med 20 %
Hvor godt er grepet å holde på? Er det gummi-kledd, slik at det ikke glir? Mange av maskinene er tunge, men en god balanse kan oppveie det. Sitter knapper og øvrige innstillinger slik at de er enkle og bekvemme å betjene?

Dette betyr karakteren

9–10: Toppkvalitet Fås ikke bedre

7–8: Riktig god Mengder av kvalitet

4–6: Middels Gjennomsnittsprodukt

2–3: Dårlig Under middels, bør unngås

0–1: Elendig Gå langt utenom

Til krevende oppgaver

BSB 18 LI-302C

AEG

Dette er en maskin til store, tunge oppgaver.

8,7

Utseendet etterlater ingen tvil: Dette er en maskin til store, tunge oppgaver. Den er stor, tung og kraftig, men har samtidig mange finesser.

Styrke: Blant testens aller sterkeste. Selv stor belastning påvirker ikke motoren, som bare fortsetter ufortrødent videre. Både helhet og detaljer virker solide.

Funksjon: Når du tar rundt grepet, aktiverer du en lampe som sitter perfekt plassert rett over batteriet. Ingen sjenerende skygger fra borchucken.

Betjening: De kraftige maskinene leveres med et støttegrep. Her monteres det enkelt på maskinkroppen, og hjelper når maskinen for alvor tar fatt. En løs ring ytterst på borchucken gjør det enkelt å få støtte når du skrur.

Ergonomi: Maskinen er delvis dekket av gummi, også batteriet. Det gir et godt grep og beskytter mot støt og slag.

Vekt, med batteri: 2,4 kg

Pris: 3 790 kr

www.aeg-pt.no

tlf.: 80 01 24 93

Viser de andre ryggen – Best i test

M 18 CPD

Milwaukee

9,1

En effektiv, sterk og utholdende maskin med støy-svak, børsteløs motor som skal sikre lang levetid. Klar vinner av testens utfordringer.

Styrke: Sterk og effektiv motor, som i stedet for børster opererer med en slags magnetmotor. Den tåler hard belastning uten å bli varm, og borer 25 prosent flere hull enn maskinene på plassene bak.

Funksjon: God momentjustering. Laderen passer til flere typer Milwaukee-batterier.

Betjening: Gode tydelige innstillinger gjør det enkelt å tilpasse maskinen til arbeidet. Indikator for batteri. Beltekrok lar deg ha hendene ledige når du f.eks. klatrer i en stige. Lyset sitter ikke optimalt, borchucken skygger.

Ergonomi: Maskinen veier mye. Det belaster hender og armer. Men grepet er godt, og et ekstragrep kan monteres og avlaste.

Vekt, med batteri: 2,4 kg

Pris:4 362 kr

www.milwaukeetool.no

tlf.: 80 01 24 93

Lader også i bilen

DV 18 DSDL

Blant testens tyngste. Beltekroken er en fin avlastning.

Hitachi

8,6

Igjen en proffmaskin. En artig detalj som lading via strømuttaket i bilen, er bare en av flere finurligheter som denne maskinen byr på.

Styrke: Ligger rett bak vinneren på styrke, med nesten samme resultat som AEG. Raskt, uten protester fra maskinen, boret vi testhullene våre i betong, murstein og tre.

Funksjon: Godt moment med fin avstand mellom trinnene. Lampen under borchucken kaster skygger, men kan til gjengjeld slås av manuelt.

Betjening: På spissen av borchucken sitter en løs metallring. Den gir mulighet for ekstra støtte når du skal skru så skruen ikke bikker. Maskinen har beltekrok og håndleddsnor.

Ergonomi: Blant testens tyngste. Beltekroken er en fin avlastning. Momentet er litt tregt, men slites sannsynligvis til med tiden. Ekstra grep følger med.

Vekt, med batteri: 2,4 kg

Pris: 4 987 kr

www.hitachi-powertools.no

tlf.: 66 92 66 00

Fin med godt lys

PSB 18 LI-2

Bosch

6,7

Det er en liten detalj i den store sammenhengen, men her er lyset perfekt plassert, uten skygger. Et eksempel til etterfølgelse.

Styrke: Batteriet er kun på 1,5 Ah, men det følger med to batterier. Ved hard belastning slår maskinen fra for å beskytte motoren. Blant testens svakeste.

Funksjon: Dette er mest snakk om en skrumaskin som en gang iblant kan hjelpe deg å bore i litt harde materialer. En fin allround-modell.

Betjening: Selvspennende borchuck med enkel og tydelig momentjustering, slik at kreftene kan tilpasses oppgaven. Hele maskinen kan settes rett i laderen, hvis du ønsker det.

Ergonomi: En liten, smidig maskin, som er perfekt til mindre krevende oppgaver. Behagelige grep og minimal belastning av armer og hender. Prisen for god ergonomi er mangel på muskler.

Vekt, med batteri: 1,6 kg

Pris: 2 098 kr

www.bosch.no

tlf.: 64 87 89 50

Allsidig hobbymaskin

LCDI 18022

Ryobi

6,5

Maskinen klarer testens forskjellige utfordringer, selv om den ikke har samme styrke som dyrere konkurrenter. Deilig lett maskin.

Styrke: Ved hard belastning senkes farten litt. Utholdenhet avgjøres av batteriet, og 1,4 Ah er ikke mye. Når spadeboret på 32 mm satte seg fast, klarte ikke maskinen å dreie det løs.

Funksjon: En fin allround-maskin, som har funksjonalitet til de fleste ikke altfor tunge oppgaver.

Betjening: Selvlåsende borchuck. Ingen lys. Gummikledning er praktisk når du legger maskinen på et skrått underlag. Den deler batteri med mange andre i Ryobis-serien, så her kan du spare penger.

Ergonomi: Relativt lett maskin, og det er en fordel ved lenger tids bruk. Fint gummikledd grep – etter hvert standard på alle maskiner. Retningsskifteren har litt skarpe kanter.

Vekt, med batteri: 1,9 kg

Pris: 1 598 kr

www.ryobitools.eu

tlf.: 80 01 24 93

Fin allrounder

EGBHP 188BK

Black & Decker

7,1

Står valget mellem de to Black & Decker-modellene, vinner denne. Fin allround-maskin med flere finesser.

Styrke: Den klarer testen, men den jobber hardt. Belastningen er stor, og materialene harde. Det er ikke enkelt å konkurrere mot de store, men prisen er også langt lavere.

Funksjon: Som allroundmaskinen i hjemmet kan den klare de aller fleste oppgaver. Med grep opptil 13 mm bor, og en kapasitet på 38 mm i tre, spenner den bredt. God forskjell på momenttrinnene, slik at den kan justeres til akkurat ikke å bryte papirlaget på gipsplatene. Lyset er ikke optimalt.

Betjening: Lettbetjent maskin, som veier ganske lite, og som har gode knapper og justeringer.

Ergonomi: Lav vekt og et godt grep, som også passer til mindre hender. Ikke noe ekstragrep; det er overflødig til kreftene maskinen har.

Vekt, med batteri: 1,7 kg

Pris: 2 066 kronor

www.blackanddecker.no

tlf.: 22 90 99 00