Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. 

Mjøstårnet symboliserer miljøvennlig tenkning innen konstruksjon, og er et bevis på at høye bygninger kan bygges i tre. Bygningen inkluderer et hotell, private hjem og kontorlokaler.

Designoppdraget med å skape en så høy trebygning var en positiv utfordring for Øystein Elgsaas, arkitekt og partner hos Voll Arkitekter.

– Vi vil inspirere andre til å bygge på samme måte,» sier Elgsaas i en pressemelding fra MetsäWood.

Limtre i store dimensjoner 

Konstruksjonen ligner på konvensjonelle bygninger, men dimensjonene på elementene er mye større enn vanlig. Både konstruksjonen og fasaden til Mjøstårnet er laget av tre. Den bærende konstruksjonen består av søyler, bjelker og diagonalbjelker i limtre, som passer godt til høyhus. De første ti etasjene er laget av prefabrikkerte treelementer. Gulvene i de øverste etasjene er laget av betong for å holde bygningen på plass og hindre den i å svaie.

Mjøstårnet er verdens høyeste trebygning 

Bærekraftige materialer

Målet var å bygge ved hjelp av bærekraftige, lokale treprodukter og lokale leverandører. I tillegg til norsk limtre og krysslaminert massivtre (CLT) benytter bygningen Kerto LVL-produkter levert fra Finland.

Kerto LVL har blitt brukt som en del av gulvelementene produsert av Moelven Limtre.

– Som en limtreprodusent jobber vi for å bruke våre egne materialer i størst mulig grad. Men Kerto LVL er et overlegent materiale for topplaten og endebjelkene,” sier Rune Abrahamsen, adm. dir. i Moelven Limtre.

– Kerto LVL hjalp oss med å gjøre Mjøstårnet så bærekraftig som mulig,» sier Abrahamsen, og ser frem til nye høyhusprosjekter.

Etter hvert som byer fortsetter å ekspandere globalt, øker etterspørselen etter mer bærekraftig bygging, og bruk av tre har en viktig rolle i det.

Som verdens høyeste trebygning, er utsikten fra Mjøstårnet utrolig. 

Kilde: MetsäWood